Roční program

Nadace Via otevírá nový ročník programu Nebojme se komunální politiky, který připraví aktivní lidi v obcích a komunitách do komunálních voleb v roce 2026. Roční vzdělávací program vás vybaví důležitými znalostmi, dovednostmi i kontakty a pomůže vám rozkoukat se na vaší cestě do obecního zastupitelstva.

PRO KOHO JE VÝZVA URČENA?

Organizujete sousedské slavnosti, obnovu parků, budujete místa pro setkávání, zkrátka –⁠ snažíte se zlepšit místo, kde žijete? Napadlo vás někdy, že byste se zapojili do života ve své obci i jako zastupitel či zastupitelka a chcete být co nejlépe připraveni? Pak jste skvělým adeptem či adeptkou do našeho programu Nebojme se komunální politiky

Do programu není možné se hlásit, pokud jste nebo jste v minulosti byli v obecním zastupitelstvu.

CO ZÍSKÁTE A NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT?

• Potkáte další lidi, kteří se zapojují do komunitních aktivit v místě, kde žijí, a kteří uvažují o vstupu do komunální politiky. Budete se od sebe navzájem učit a inspirovat.
  • Zúčastníte se třech osobních a řady online vzdělávacích setkání, na nichž se seznámíte s tím, jak funguje obec a její orgány, jak zapojovat občany a občanky do rozhodování nebo zjistíte více o sobě jako o lídrovi či lídryni. Bližší harmonogram najdete níž.
  • Získáte až 10 hodin mentoringu od současných starostek, radních i zastupitelů.
  • Budete mít možnost obdržet grant, který vám pomůže na vaší cestě do komunální politiky.
  • Tým programu vám bude k dispozici pro průběžné konzultování vaší práce.
  • Po skončení ročníku budete mít šanci s námi dále spolupracovat v tzv. alumni skupině.

CO OD VÁS OČEKÁVÁME?

• Aktivní zapojení, vzájemnou spolupráci a podílení se na respektujícím prostředí. Otevřenost a ochotu naslouchat.
  • Účast na osobních vzdělávacích setkáních, která proběhnou v Praze a v Jablonci nad Nisou. Zájemci a zájemkyně si platí cestovné a ubytování, v případě nepříznivé ekonomické situace je možné využít cestovní grant od Nadace Via.
  • Zájem o účast na online vzdělávacích setkáních ve všední dny večer nebo o víkendech.
  • Neočekáváme, že jste 100 % rozhodnuti kandidovat. Náš program vám může napomoci toto rozhodnutí udělat.

Z JAKÝCH HODNOT VYCHÁZÍME?

Je důležité si připomínat, že součástí komunální politiky jsou demokratické hodnoty i respekt k odlišnostem a názorům druhých. Náš projekt vychází z hodnot demokracie a rovného přístupu.

HARMONOGRAM

• vyplnění vstupního dotazníku –⁠ do 18. září 2024 včetně
  • vyplnění přihlášky –⁠ do 23. září 2024 včetně
  • 1. kolo hodnocení (na základě přihlášek) –⁠ v týdnu 14.–⁠18. října 2024 ⁠
  • 2. kolo hodnocení (případné doplňující rozhovory s vybranými zájemci a zájemkyněmi) – ⁠v týdnu 21.–⁠25. října 2024
  • oznámení výsledků všem zájemcům a zájemkyním –⁠ do 31. října 2024 včetně

Předběžný program:

TERMÍN TÉMA FORMA
15.–17. listopadu otevřená radnice, komunitní mapování a teorie změny třídenní osobní setkání, Praha
prosinec právní minimum pro budoucí zastupitele a zastupitelky všední den večer, online
leden veřejný prostor funkční pro všechny všední den večer, online
únor územní rozvoj a plánování všední den večer, online
březen participativní a strategické plánování víkendové setkání, Jablonec nad Nisou
duben rozpočet všední den večer, online
duben dostupné, komunitní a participativní bydlení všední den večer, online
květen mitigační a adaptační opatření v obci všední den večer, online
červen leadership, vyjednávání víkendové setkání, Praha

Stačí vyplnit krátký vstupní dotazník, na základě kterého se vám telefonicky ozveme, zeptáme se na pár otázek a vy se můžete na cokoli doptat nás. Po konzultaci vám pošleme odkaz na přihlášku do kurzu.

CHCI VYPLNIT VSTUPNÍ DOTAZNÍK

Těšíme se na vaše dotazníky a případnou spolupráci!