Překážky jsou všude

Elena Müllerová se v Krašovicích ocitla náhodou. Hledala s partnerem pozemek v okolí Písku, zajásala, když našli jeden s výhledem na kostel sv. Jakuba, a roce 2019 se do osady se 133 obyvateli nastěhovali. 

V Krašovicích ale nebyla ani hospoda, ani jiný prostor, kde by se sousedé mohli potkávat. „V létě 2022 mi v práci na intranetu vyskočil článek o grantu na sousedské projekty. Hned mě napadlo, že by bylo super to využít,“ vypráví Elena. A tak zašla za starostou Čížové, pod kterou Krašovice spadají, a vysvětlila mu, že by tu ráda udělala obecní klubovnu z bývalé hasičárny. 

 „Řekla jsem panu starostovi, že si všechno vezmu na starost. Seženu peníze, ohlídám rekonstrukci a budu se o klubovnu starat. A ještě předtím obejdu všechny sousedy s anketou, jestli by tu klubovnu chtěli a co by v ní chtěli dělat.“ 

S kamarádkou Monikou tedy zazvonila u každého domu ve vsi, a protože ohlasy byly vesměs kladné, dostaly od obce nájemní smlouvu za 1 korunu ročně.  Obec se také postarala o opravu střechy a zaplatila instalace. Na první brigádu přišlo 18 lidí.   „Hodně mi pomohla akce pro grantisty, když jsem v létě začala pochybovat, jestli to má smysl. Slyšela jsem zkušenosti ostatních a pochopila, že překážky jsou všude. A že musím vydržet.” V říjnu proběhlo slavnostní otevření a Elena už přemýšlí o dalším grantu (na venkovní sezení) a pomáhá kolegyni s její žádostí. Držíme jim palce! 

Elena získala grant v programu Dokážeme víc, za kterým stojí Česká spořitelna a Nadace Via.