Bábušky z Hájovny

Včera já byla u divadle, zkouší ukrajinská seniorka doplňovat slova ve správném tvaru v učebnici češtiny pro Ukrajince. Vzápětí se správně opravuje, že ne „já byla“ ale „byla jsem“ a ne „u divadle“, nýbrž „v divadle“. Učitel češtiny Jan Huleja trpělivě vypisuje složitější výrazy na tabuli.  

Ukrajinské seniorky se již téměř rok scházejí v někdejší hájovně v přírodním parku na pražské Cibulce. V budově působí Spolek Hájovna, který tu pořádá dílny, brigády či přednášky a snaží se prosazovat přírodní ráz okolí bez další zástavby. Svým programem se orientoval hlavně na místní obyvatele a samoživitelky. Když Rusko napadlo Ukrajinu a do Česka začali proudit uprchlíci, zaměřil se i na ně. Nejprve cílil na maminky s dětmi. Lektoři češtiny pro cizince je učili češtinu a děti si tu hrály. Díky naší podpoře otevřel lekce češtiny pro ukrajinské seniorky. 

„Dámy jsou velmi akční a stále se snaží spolku něčím pomáhat. Pečují o zahradu, zasadily na ni kalinu. Pomáhají s organizací akcí, napečou na ní spoustu jídla, ale fakt vynikajícího, uvaří boršč,“ chválí je učitel Huleja. Ukrajinky vyprávějí, že kromě toho vyrábějí i krycí sítě a maskovací obleky zvané hejkal pro ukrajinské vojáky. Hotové výrobky pak z Česka posílají na Ukrajinu přímo na frontu. 

Celý článek z Deníku.cz si můžete přečíst tady.