Masky, sdílené sako a síla ticha

V Halounech na Berounsku před lety navázali na tradici pořádání klasického masopustu, kde se lidé sejdou, poznají se a na akci se těší. „Toužím, aby se lidé potkávali bez masek, které si běžně nasazujeme, a naší hlavní akcí je přitom masopust,“ směje se Stáňa Šálková, která je hybatelkou místního regionu,  Živého spolku a můžete s ní zažít i jedinečné Putování Kokořínskem.

Živý spolek vznikl v roce 2018 a dnes pořádají různé akce a brigády. Pořádají swapy (ano, tam vznikla ta historka se sdíleným sakem), ochutnávají vlastní marmelády (nejlepší je prý ta z mini kiwi) a když vás sladké netáhne, neostýcháte se donést třeba zavařené okurky. Uspořádali také debatu s rodáky, která měla obrovský ohlas. A určitě tak nebyla poslední. Ne každý den je ale sluncem zalitý – i o tom si se Stáňou povídáme.

Stáňa věří v sílu regionů a že když se budeme zajímat o své okolí, když se budeme vídat, poznáme se, pak spolu ta místa, kde žijeme, dokážeme proměnit tak, aby nás tam bavilo žít a být (a ne třeba jen přespávat).  

Stáňa podcasty neposlouchá, má prostě ráda ticho. O to víc nás těší, že pozvání do našeho podcastu přijala. Věřím, že jej shledáte stejně jako my nesmírně inspirativní. Příjemný poslech.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravuje Česká spořitelna.

Všechny díly najdete tady.