Váš recept na demokracii


Co nás spojuje? Kdy zapomeneme, že máme různé názory, zkušenosti, věk i kořeny? Rádi se potkáváme mimo jiné u společného vaření a jídla. Příjemné společné zážitky nám pomáhají překonat rozdíly. A někdy nás dovedou dál: příště se třeba potkáme při sázení aleje nebo opravě kaple… Tak přirozeně vzniká pletivo dobrých sousedských vztahů. V nich se daří lepší náladě, ochotě si navzájem pomáhat, řešení nenadálých potíží a koneckonců taky výběru demokratičtějších zástupců ve volbách.  

Demokracie se rodí zespoda a začíná při povídání u jednoho stolu. Hlavními přísadami receptu na demokracii jsou lidé: ti, kteří jsou ochotní ostatní k pomyslnému stolu pozvat a udělat něco pro druhé. Lidé, kteří ostrůvky demokracie podporují finančně, svým časem i nápady. Máme radost z toho, že můžeme v Nadaci Via aktivní lidi a jejich podporovatele propojovat.  

Děkuji všem, kdo umožňují, že se lidé po celém Česku potkávají a společně pomáhají ve svém okolí. Tady jsou tři příklady ze stovek různých receptů na demokracii, které díky nim vznikají.  Chtěli byste jeden takový recept na demokracii také podpořit? Můžete tak udělat na odkazu níže.

Chci podpořit

Srdečně děkujeme! 

Ať je Váš příští rok plný obohacujících setkání.   

Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via 

RECEPT PRVNÍ – PIZZA ZE SOUSEDSKÉHO DOMU LIBUŠE: 
Spolek MY Litvínov s lidmi ze sousedství ze sídliště Janov vylepšil díky podpoře Nadace Via komunitní zahradu Sousedského domu Libuše a rozšiřují možnosti jejího využívání. Na zahradě postavili pec a společně zde pečou pizzu podle Frankieho Gallucciho:  

Rozmíchejte 15 g cukru a 3 g čerstvého droždí ve 3/4 l vody. Postupně ručně zapracujte 1200 g mouky na pizzu, 15 ml olivového oleje a 30 g soli. Těsto chvíli překládejte na válu, pak nechte 10 min. odpočívat, ještě několikrát přeložte, v míse zakryjte fólií a dejte na den do ledničky. Tři hodiny před pečením rozdělte těsto na 9 bochánků a dejte kynout do misek vytřených olivovým olejem. Vytvarujte ručně placky, obložte drcenými rajčaty, parmezánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte 3 min. v co nejvíce vyhřáté troubě s rozpáleným pizza kamenem (stačí i obrácený plech). Přidejte nakrájenou mozzarellu, vraťte na minutu do trouby těsně pod gril. Před podáváním pokapejte olejem a přidejte bazalku. 
 

RECEPT DRUHÝ – KNEDLÍKY Z ČESKÉHO RÁJE: 
Ochránci přírody z ČSOP Bukovina také díky grantu od Nadace Via obnovují velmi cennou lokalitu Sedmihorských mokřadů. Díky jejich péči a citlivým zásahům se stav krajiny výrazně zlepšil. Přibyly nové tůně a v nich ohrožené druhy, jako je jeřáb popelavý. Se svými příznivci se sešli v polní kuchyni. Uvařte si jejich švestkové knedlíky: 

Nastrouhejte najemno 350 g vařených brambor, přidejte 200 g tvarohu, 50 g másla, 1 vejce, 350 g hrubé mouky se špetkou soli. Vypracujte hladké těsto. Vyválejte váleček, odkrajujte kousky a balte do nich ovoce. Vařte 10 min. v osolené vodě. Podávejte se strouhankou praženou s cukrem na másle a se zakysanou smetanou.  

RECEPT TŘETÍ – KALYTA ZE ŠKOLY UKRAJINSKÉ KULTURY: 
Sobotní Škola ukrajinské kultury v Olomouci vznikla pro děti, které se učí ukrajinský jazyk, dějepis a kulturní reálie. Pořádají tu ukrajinské kulturní akce, na kterých se potkávají Ukrajinci s Čechy a vzájemně se poznávají. Ochutnejte tradiční vánoční věnec od nových sousedek z Ukrajiny: 
 
Do 150 ml vlažné vody přidejte 45 g medu, 30 g cukru a 3 g soli. Vmíchejte 1 vejce, 50 ml oleje, 15 g máku, 25 g nasekaných ořechů, 35 g rozinek, 5 g jedlé sody a 335 g mouky. Ruce si potřete olejem, vypracujte z těsta kulatou placku s otvorem uprostřed. Nůžkami nastřihněte paprsky, aby kalyta připomínala slunce. Posypejte ji mákem a sezamem. Pečte na 180 °С cca 20 min. dozlatova. Horkou kalytu potřete 2 lžícemi medu.