Známe letošní Dobro-druhy. Mladé lidi, kteří chtějí pomáhat druhým

Třináct skupin kamarádů, kteří chtějí pomáhat ve svém okolí. Seznamte se se 175 účastníky našeho programu Dobro-druzi. V něm podporujeme mladé lidi, kteří pořádají benefiční akce – a učíme je filantropii.

Letos jsme vybírali z celkem 22 přihlášených skupin dětí a mladých lidí z celého Česka. Za sebou už mají několikadenní společný výjezd, kde se dozvěděli více o tom, jak benefiční akce úspěšně pořádat, jak dobře fungovat jako skupina, jak získat další podporu či jak oslovit co nejširší veřejnost.

V programu Dobro-druzi mladým lidem pomáháme začít s filantropií. Provázíme je celým procesem, jak udělat benefiční akci. A například jim také zdvojnásobíme částku, kterou na benefici vyberou, a to až do výše 15 000 Kč. Přispíváme jim také na samotnou realizaci benefiční akce.

Dobro-druzi patří mezi naše filantropické programy, kterými usilujeme o rozvoj dárcovství a štědrosti v Česku. Za poslední tři roky se do programu mladých filantropů zapojilo více než 900 aktivních dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli pomáhat.

Kdo jsou mladí filantropové z letošního ročníku Dobro-druhů? Co chtějí změnit a komu chtějí pomoci? Odkud jsou? Níže najdete jejich medailonky.dobro-druzi-01_web

ABY SE MĚLA JAKO V RÁJI
Parta jedenácti kamarádů mezi 9 a 12 lety, kteří spolu navštěvují keramiku v Poličce u Svitav, se rozhodla pomoci malé Natálce z Borové s pořízením pomůcek, které ji pomohou zvládat postižení a ulehčí i práci jejím rodičům. Do tvoření výrobků se zapojí členové dalších zájmových kroužků (šití, pletení, vaření), spolužáci a kamarádi. První jarmark výrobků se koná 26. 11. v Sádku, poslední na Velikonoce v Pomezí. Na květnové závěrečné akci Dne dětí pak proběhne sbírka a soutěž pro rodiče. Střípek po střípku tak členové keramického kroužku chtějí Natálce pomoci vytvořit ráj na Zemi.

AUKCE PRO PETŘÍKA
Přátelství je jedna z hodnot, které v průběhu života oceníme nejvíce. Své o tom ví Martin, bratr nemocného Petříka. Přátelé mu pomáhají s uspořádáním aukce pro malého bratříčka, který trpí nevyléčitelnou nemocí – svalovou dystrofií a navíc ještě lomivostí kostí. Parta přátel – většina vysokoškolští studenti, chtějí vybrat pro Petříka co největší částku na úpravu vozidla či na speciální postel.

BENEFIČNÍ BAZAR PRO ROBINSON
Pětičlenný tým ze stejného skautského oddílu mezi sebou spojují společné zážitky a projekty, které spolu vytváří. Jedním z nich je benefiční bazar pro Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Robinson v Klenčí pod Čerchovem, kde se sejdou výrobky dětí z Robinsonu i darované věci z široké veřejnosti. Týmu mladých Dobro-druhů se líbí myšlenka, že děti pomáhají dětem, a na to, aby si z výtěžku prodeje mohlo každé dítě ze Zařízení dopřát letní tábor, myslí už teď v zimě.

DIVOČINA PRO ŠUMAVU
Karolína a Tomáš, dva studenti gymnázia. Oba mají velkou chuť aktivně pomáhat a chránit naši planetu. Rozhodli se uspořádat výstavu a následnou dražbu studentských fotografií. Výtěžek chtějí věnovat Hnutí Duha a podpořili tak projekt bojující o rozšíření divočiny v NP Šumava. Neboť jeden tetřev divočinu nedělá.

KREATIVNÍ BAZÁREK
Zdá se, že žákovské parlamenty jsou líhní mladých filantropů. Spolužáky ze Žákovského parlamentu 7. ročníku základní školy v Litvínově napadlo, a ne poprvé, uspořádat benefiční akci, která by pomohla potřebným. Jejich cílem je ze staršího darovaného oblečení vytvořit originální kousky s duší, které předvedou na módní přehlídce, kde si je každý může vydražit. Jejich přáním je účast některého litvínovského návrháře. A komu by měl výtěžek udělat radost? Mladí studenti se rozhodli pomoci těm, které podle jejich slov neměly takové štěstí jako oni sami, a to dětem z Kojeneckého ústavu v Mostě.

MINIPODNIK SMAJLÍK
S jako smích, M jako minipodnikavost, A jako aktivita, J jako jednota, L jako laskavost, I jako inspirace, K jako kamarádství. Tohle všechno obsahuje skupina spolužáků a spolužaček ze školy v Bílovci u Ostravy, kteří vymysleli benefiční projekt skládající se z několika akcí. V Bílovci se tak můžou těšit na prodej Vánoční a Valentýnské mňamky, bleší trh, Aprílový den a prodej občerstvení na sportovní akci Bílovecká laťka. Peníze vydělané ze všech akcí by rádi darovali Ekologickému centru Jarošův statek – příroda kolem nás. Právě do tohoto centra jezdí mnoho bílovických dětí trávit svůj volný čas.

dobro-druzi-02_web

MUFFINY POMÁHAJÍ
V září se poprvé potkaly ve třídě nutričních asistentek a hned je napadlo uspořádat dobročinnou akci. A jelikož mají společné hodiny přípravy pokrmů, vybraly si jako nástroj pomoci muffiny. Plán je jasný: sesbírat dohromady různé recepty na muffiny a zkoušet, který je nejlepší. Vše samozřejmě řádně ochutnat. Následně z nich vybrat 5 nejlepších receptů a podle nich upéct 100 muffinů, které se budou prodávat v centru města 1. června. Proč zrovna tento den? Jedná se o mezinárodní Den dětí a peníze poputují na Novorozeneckou JIP v Karlových Varech.

POMOC PRO LÁDÍKA
Do Žákovského parlamentu školy v Byšicích u Mělníka chodí žáci, kteří chtějí dělat něco navíc. Připravují akce, které ukazují ostatním, kde a jak by mohli pomoci a snaží se zlepšovat prostředí ve škole. Na začátku školního roku se dozvěděli o spolužákovi Láďovi, který během prázdnin onemocněl leukémií a ani chvíli nezaváhali. Rozhodli se uspořádat vánoční jarmark dekorací a cukroví, prodejní bazar, velikonoční koledu a Byšický maraton po naučných stezkách. Chtějí tak trochu odlehčit Láďově rodině a přispět na léčebné přípravky, pomůcky a hry, které by chlapci zpříjemnili pobyt v nemocnici.

POMOZTE NÁM VRÁTIT ZVÍŘATA DO PŘÍRODY
Víte, kdo je to včelojed? Pod zvláštně znějícím jménem se skrývá dravec živící se vosami a též oddíl mladých ochránců přírody. Ti v průběhu celé své existence (od roku 2010) neúnavně shánějí finanční prostředky na činnost Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim, kde nestaví rychlíky. Během února až května 2017 uspořádají celkem 4 benefiční akce – prohlídka paraZOO (expozice trvale hendikepovaných zvířat z ČR), běh po šesti s psími miláčky, sádrový workshop a orientační závod. Vynaložené prostředky na léky, krmení a provoz záchranné stanice přijdou Včelojedům jako dobře investované peníze do naší přírody.

PŘES PŘEKÁŽKY KE HVĚZDÁM
Tři spolužačky a kamarádky, jejichž přátelství trvá téměř 8 let, spojuje zájem o jejich okolí a touha pomáhat. Pracují jako dobrovolnice v Centru Orion, které se stará o osoby s handicapem, a rozhodly se proto uspořádat benefiční akci na jeho podporu – dva březnové dny v Rychnově nad Kněžnou vyplněné přednáškami, promítáním filmů, bazarem módních doplňků a knih, tanečním vystoupením a závěrečným koncertem. Do projektu se aktivně zapojí i klienti Centra, kteří povedou dílničku, kde si budou moci návštěvníci s jejich pomocí vyrobit vlastní placky.

P.S.O.S – PSÍ-ES-Ó-ES
Žáci z Jílového u Prahy si jsou moc dobře vědomi, jakou sílu má jejich vlastní přesvědčení a nekončící píle. Pomoc, kterou chtějí teď zrealizovat, není první a rozhodně ne poslední, kterou kdy poskytnou potřebným ve svém okolí. Jejich pozornost si teď vysloužili pejsci z nedalekého útulku. V průběhu několika chystaných akcí chtějí žáci vybrat peníze především na veterinární péči a potravu. V plánu je také realizace propojení útulku a školních webových stránek, kde se budou pravidelně umisťovat potřeby útulku. Mimo finanční pomoci žáci chtějí také věnovat svůj čas, a to ve formě venčení opuštěných pejsků.

SCIOŠKOLA – POMÁHÁ TAM, KDE JE TŘEBA
Scioškola se snaží o nový koncept vzdělávání, který má za cíl pomoct dětem dospět ve spokojené a svobodné jedince. Děti se při probírání projektů, které v rámci výuky tvoří, rozhodly, že podpoří zraněné němé tváře z organizace Zvíře v nouzi – Český svaz ochránců přírody v Němčicích nad Hanou. Finanční pomoci chtějí dosáhnout uspořádáním benefičního koncertu žáků, kde budou prodávat výtvarná díla a nabídnou tvořivou dílnu.

ÚSMĚV SLUŠÍ KAŽDÉMU
Nikola a Eva jsou studentkami Ostravské univerzity, a jelikož mají obě kladný vztah k dětem a Nízkoprahovému zařízení pro děti a mládež Modrá kočka v Opavě, rozhodly se pro ně něco udělat. Nafotí nástěnný kalendář pro rok 2017, jemuž budou samy děti – návštěvníci nízkoprahového klubu – modely. Chtějí tak dětem pomoci zažít pocit úspěchu, ukázat jim nový pohled na sebe a dát příležitost k novým zážitkům. Výtěžek z prodeje kalendáře zároveň podpoří volnočasové aktivity v nízkoprahovém zařízení.

dobro-druzi-04_web

(Výstup jedné z aktivit na víkendovém výjezdu Dobro-druhů, listopad 2016)