Kurzy mi pomůžou najít práci

Jmenuji se Anna Akhundova. V Pardubicích jsem od srpna 2022. Do České republiky jsem přijela kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu. Já jsem přijela z jihu Ukrajiny z města Nikolajev, kterému hrozila okupace Ruskem. Můj psychický stav tomu odpovídal: válka v mé zemi, v mém rodném městě, opuštěné bydlení, doma zůstala i moje oblíbená práce.

V Pardubicích jsem se cítila bezpečně, ale také jsem cítila, že nemám absolutně žádnou sílu, ale musela jsem dál žít, přizpůsobovat se, učit se jazyk, rozvíjet se. Na sociálních sítích jsem se dočetla, že v Pardubicích existuje centrum, které pomáhá a podporuje lidi, kteří požádali o azyl v České republice. Začala jsem chodit na různé akce. Na přednáškách nás informovali o našich právech a povinnostech, kde můžeme získat pomoc, kde se můžeme začít učit česky. Navštěvovala jsem mistrovské kurzy pro ženy: malovaly jsme, vyráběly ruční práce a jen tak si povídaly. Byla to obrovská podpora. Díky Klubu Kalyna jsem poprvé navštívila divadlo v Pardubicích. V únoru jsou pak otevřeli Klub žen. Tento klub se stal velmi důležitou součástí mého nového života. O sobotách jsme se scházely a pod vedením trenérek Kateřiny Dobrinové a Mariny Leibové na sobě pracovaly v různých směrech. Trenérky nám pomáhaly nastolit náš psychický stav, neztratit se, vytyčit si nové cíle, abychom mohly pokračovat v životě v navržených podmínkách.

Petra Srdínková provedla ekskurce pro skupinu Ukrajinců Pardubicemi, ukázala nam památky a pověděla o historii. Pak toho bylo ještě víc! Klub Kalyna uspořádal pro členky Klubu žen zdarma exkurze do Hradce Králové a Litomyšle. Bylo to nezapomenutelné! V létě 2023 jsem využila další příležitost od Kalyny. Vznikl kurz „Podpora účasti ukrajinské národnosti na trhu práce“. Účastním se jich i nyní. Skládají se z několika modulů: výuka českého jazyka, motivační kurz, finanční modul, právní modul a počítačová gramotnost. Jsem nesmírně vděčná za možnost absolvovat tyto kurzy zdarma. Pomohou mi najít dobrou práci, ještě lépe se začlenit do české společnosti a znát svá práva a povinnosti. Klub Kalyna je místo, kam mohu vždy přijít a kde mě přijmou a pomohou mi. Jsem nesmírně vděčná týmu Klubu Kalyna za jejich práci a pomoc!

O komunitním centru Kalyna, které jsme díky našim štědrým dárcům mohli podpořit v programu Z Ukrajiny mezi nás, si můžete přečíst více tady.

Annin text schválně necháváme bez úprav tak, jak nám jej zaslala.

Projekt je realizován Nadací Via ve spolupráci s IOM (International Organization for Migration), migrační agenturou OSN.