Jak dělat zázraky? Umění se potkalo s dobročinností na lodi Tajemství 

Bratři Formanové s plovoucím divadlem na lodi Tajemství jsou nedílnou součástí společenského života pražské vltavské náplavky. Divadlo odsud vyplouvá na cesty do blízkých i vzdálených měst, kam přiváží alternativní divadlo a umožňuje místním potkávat se. Lidi propojuje uměním Matěj Forman i tam, kde žije: v Suchdole se svými sousedy pořádá komunitní kulturní festival SLON, který díky štědrosti svých dárců mohla podpořit také Nadace Via.   

V pondělí 18. září 2023 se na palubě i v podpalubí lodi Tajemství propojily světy štědrosti a magického umění. Dárci a podporovatelé Nadace Via se tu setkali během večera plného divadla, hudby a filmu. Nadace Via může díky velkorysosti svých dárců podporovat po celé České republice mimo jiné také malé kulturní iniciativy, které pozvedávají společenský život a tříbí sousedské vztahy. Kultura se totiž odehrává všude tam, kde se lidé potkávají: mimo velké instituce rostou z nadšení místních lidí umělecké festivaly a vznikají nové tradice. Dary hostů večera Nadace Via využije právě na vznik podobných ostrůvků umění.  

První představení se na lodi Tajemství odehrálo už před 23 lety – Nachové plachty podle poetického příběhu Alexandra Grina vyprávějí o „zázracích, které máme uskutečňovat pro druhé vlastníma rukama“. Malé zázraky se dějí také díky štědrosti našich dárců, děkujeme jim za ně. 

Za laskavou podporu děkujeme také Divadlu bratří Formanů a posádce lodi Tajemství, vinařství Kolby a Reisten a Fresh&Tasty od Zátiší Group. 

Na fotky z večera se můžete podívat v naší fotogalerii: