Den dobro – volnictví Nadace Via

„Nechceme jen sedět v kancelářích, ale naše okolí chceme oživit i jinak – pokud budete mít zájem, nabízíme Vám pomoc při úpravách Vnitroblocku. Můžeme se s Vámi domluvit třeba na jeden den, kdy bychom za Vámi dorazili a zadarmo u Vás pracovali…“, tak nějak začínal e-mail, který jsme před měsícem poslali klukům do Vnitroblocku.

Ve všech našich programech, které děláme, se snažíme v lidech podpořit vztah k darování – nejen peněz, kterých spousta lidí má jen omezeně, ale hlavně času a energie. Říkáme, že darovat svůj čas a energii do komunitní aktivity přináší nejen dobrý pocit na duši, ale i rozvoj sousedských vztahů. A v nadaci nechceme kázat vodu a pít víno, a proto i my se snažíme být užiteční, darovat náš čas a poznávat naše sousedy.

Těch jsme moc na naší bývalé adrese u Pražského hradu neměli. Když jsme se přestěhovali na začátku července do Holešovic, začali jsme se porozhlížet kolem sebe a objevili jsme spoustu skvělých lidí a iniciativ.

Za rohem od nadace máme komunitní zahrádku Prazelenina a přes řeku, co by kamenem dohodil nebo přívozem se převezl, je venkovní prostor Přístav 186 00. Udělalo nám tedy velkou radost, že na konci naší ulice vzniká úplně nový prostor – Vnitroblock. Název napovídá, o co se jedná – stará nízkopodlažní továrnička, která také sloužila jako hostel a která se schovává ve vnitrobloku mezi holešovickými domy je místem, kde se poslední dva měsíce pracuje od rána do večera (a pravděpodobně i v noci).vnitroblock

Kluci, kteří se snaží Vnitroblock oživit, mají už za sebou spuštění úspěšných projektů –Radlická kulturní sportovna a Kavárnu co hledá místo. Vnitroblock je jejich třetím společným nápadem a jak to podle energie kluků vypadá, tak nebude posledním.

Předem jsme si s klukama domluvili datum naší brigády a vyrazili za nimi. Sešli jsme se v pátek ráno před vraty do Vnitroblocku a nikomu z nás se moc nechtělo dovnitř – bylo sychravo a v kancelářích přece jen máme teplo a útulno. Ale vyjít z komfortní zóny nebývá na škodu. Kuba na nás už čekal s přichystaným seznamem úkolů (a že jich bylo). Vnitroblock chtějí otevírat na přelomu října a listopadu – „tohle přece nemůžou stihnout“, říkali jsme si, když jsme do vnitrobloku vstoupili. Někteří/ré z nás sprejovali držáky na kabely, naše precizní koordinátorka dělala šablony na okenní výplně pro sklenáře a zbytek odstraňoval z dlaždic na podlaze staré lepidlo.

20161007_1139041

Během těch sedmi hodin práce na staveništi jsme odcházeli domů a těšili se na další den v kanceláři. Většina z nás během brigády chytla rýmu a ruce nás bolely ještě následující 3 dny. Holt lidi z kanclu.

Ale také jsme si odnesli skvělý pocit z toho, že jsme mohli pomoct dobré věci, poznat zajímavé lidi a nové místo.

Vnitroblock se bude otevírat už brzy a my vám jeho návštěvu doporučujeme – určitě to bude stát za to!

 

Za tým Nadace Via napsala Pavla Jenková – projektová manažerka.