Karviná má krásu, kterou lidé nevidí

„Chceme lidem ukázat, že krásné nejsou jen hrady a zámky,“ říká Nikola Hulínová ze Spolku na ochranu industriálního dědictví. „Ale že přímo okolo nás jsou krásné stavby, které máme přímo na očích a nevšímáme si jich – a navíc je necháváme chátrat,“ dodává.

Spolek usiluje o větší povědomí o těchto stavbách a snaží se mezi místními upevňovat identitu k místu, kde žijí.

Nyní chce svou osvětu o hodnotách tohoto dědictví rozšířit o diskuse se seniory. Spolek uspořádá v Karviné sérii přednášek a diskusí, do kterých se (nejen) senioři mohou zapojit svými postřehy a vzpomínkami.  Některé z dolů a průmyslových podniků totiž  už dnes nefungují, ale řada starších lidí v nich dříve pracovala a jsou s těmi místy osobně spjatí.

Projekt podpořila společnost T-Mobile v rámci letošní grantové výzvy Mluvme spolu. Nadace Via je administrátorem této výzvy.

dov-dul-hlubina

„Právě senioři jsou místními pamětníky, pamatují či znají z vyprávění, jak město vypadalo v minulých obdobích, jak se měnil jeho vzhled, jaká byla práce v průmyslu. Mladší posluchači, kteří přijdou, budou moci povědět své zkušenosti, povyprávět o současnosti. Budeme moci porovnat, co se změnilo, co je lepší a co naopak a co by se mělo změnit“ vysvětlují autoři karvinského projektu Senioři nás inspirují.

Průmyslové stavby jsou tak pojítkem, které propojí seniory s mladší generací.

darkov-karvina

Senioři se do projektu zapojí i tím, že budou sbírat a hledat staré fotografie, které ukážou, jak se před lety v průmyslových stavbách na Karvinsku pracovalo. Třeba jako v Dole Darkov na fotografii výše.

Řada unikátních věcí se skrývá uvnitř zchátralých staveb, a to v celém regionu. Například tato fotka parního stroje je z Dolu Královna Luisa v polském Zabrze.

parni-strojdul-kralovna-luisa-zabrze

Cílem spolku je zachovat tyto unikátní stroje a památky pro příští generace a získat od pamětníků fotografie a příběhy. Ale také prostřednictví zmíněného projektu společně na Karvinsku tvořit identitu k místu a městu, ke kterému nemá řada lidí takový vztah, jaký by si zasloužilo.