Lidé, kteří probouzejí Evropu

Spojují lidi v místech, kde žijí. Tvoří místa, kde by se obyvatelé mohli setkávat, a to bez ohledu na věk či sociální postavení. Zkrátka, tvoří komunitní život.

Tito lidé z nejrůznějších koutů střední a východní Evropy jsou účastníci programu Nadace Via s názvem ViabilityNet, který je podporuje grantem, vzdělávací sérií seminářů a také vzájemně propojuje, aby do svých měst přinášeli nové myšlenky a nápady z jiných míst a zemí.

Pročtěte si pár ukázek toho, jak lidé probouzejí tu východnější část Evropy.

 

Arnoldas Stramskas, Litva: Kiosk v Kaunasu

Arnoldas usiluje o vytvoření otevřeného komunitního prostoru kolem místa nazývaného Kiosk. Všichni od dětí až po seniory se zapojili do plánování proměny místa. Diskutovali, jak by prostor mohl vypadat, jaký druh nábytku se hodí více, aby prostor ožil, aby ho lidi využívali a aby byl pohodlný.

Dalším krokem byla společná výroba nábytku a samozřejmě slavnostní otevření, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí.

viabilita1

 

Valentyna Zalevska, Ukrajina: Kulturní prostor ve Lvově

Cílem Valentynina projektu je zapojit místní do vytváření dění v jejich čtvrti a ukázat jim, že jsou to oni, kdo jsou zodpovědní za změny ve veřejném prostoru.

Valentyně a jejím kolegům se podařilo od města Lvova získat bezplatné využívání budovy za účelem vybudování kulturního komunitního centra. Díky publicitě jejich iniciativy jsou považováni za jednu z nejlepších městských iniciativ roku na Ukrajině – a i další kulturní instituce přemýšlí o tom , že by mohly vytvořit ve své čtvrti podobný prostor.

Centrum se rychle rozběhlo a v současnosti slouží především k aktivitám pro děti a seniory. Podpořili např. jednoho aktivního seniora ve sběru materiálu a publikování knihy o historii jedné místní čtvrti.

viabilita2-zalevska

 

Cecilía Lohasz, Maďarsko: Jak oživit břehy Dunaje

Cili se se svou iniciativou dlouhodobě snaží o přeměnu okolí Dunaje v Budapešti. Chtějí, aby nesloužilo jen autům, ale i dalším lidem – pěším či cyklistům.

Od roku 2014 se jim na místě zvaném Ficcenések podařilo instalovat více než 20 betonových sedátek a gril, došlo i na slavnostní otevření, jehož součástí byl i šampionát v takzvaném „stone skipping“ (kdo udělá kamenem ve vodě nejvíce „žabek“).

Ve spolupráci s 16 architekty se jim  navíc podařilo vytvořit vizualizaci budoucího plánu břehu Dunaje (mezi budapešťským parlamentem a Mostem svobody).

viabilitabudapest

 

Dijana Šabič, Chorvatsko: Komunita na ostrově

Dijana je profesí antropoložka. Loni se vrátila na chorvatský ostrov Brač, kde vyrůstala, a rozhodla se rozhýbat doposud spící městečko Pučišče. Sama byla překvapená, jaký zájem místních vzbudila, když se s nimi začala bavit, co by na ostrově rádi změnili.

Návrhů se sešlo spousta a ještě lepší bylo to, že velkou část si místní komunita dokázala zrealizovat vlastními silami bez potřeby peněz z grantu. Vyrobili si svépomocí dětské hřiště, komunitní zahrádku anebo třeba uspořádali karneval pro děti.

viabilita4

 

Lazarina Boneva, Bulharsko: Mládežnické centrum ve středu Sofie

Lazarina pochází z městečka Bozhuriste u Sofie a na rozdíl od jejího dětství tam v současnosti chybí jakékoliv vyžití pro děti a mládež po škole. To ji vedlo k myšlence založení mládežnického centra. Kolem něj chtěla vytvořit skupinu mladých lidí, kteří by se do budoucna o toto centrum starali.

Obojí se podařilo – skupina mladých lidí je sice menší, než si Lazarina původně myslela, ale za to je akční. A úspěchy centra slavily už první jeho aktivity – španělština, lekce, semináře pro středoškoláky o tom, jakým směrem jít ve svém kariérním životě, či jarní taneční festival.

viabilita5

 

V současnosti připravujeme další ročník programu ViabilityNet pro komunitní lídry střední a východní Evropy. Sledujte stránky Nadace Via.