Děti jsou lepší než letáky

Anna Samková rozhýbává (nejen) romskou komunitu v třinecké části Borek. Má čtyři syny, narodila se v Ostravě a v Třinci žije 10 let.   

Než se sem přistěhovala, seznámila se při jedné z návštěv své sestřenice na Borku se svým budoucím manželem. Během rande ji překvapil se slovy, že si potřebuje odskočit na taneční kroužek, který tu vede. Na místo ho tehdy doprovodila a naprosto jí učarovalo. Přestože ještě nevěděla, že tu bude žít, začala mapovat místní terén, protože vždy chtěla pracovat s lidmi. Pomalu se začala přibližovat zdejšímu komunitnímu centru a v roce 2015 v něm začala být sama aktivní. “Už tehdy jsem věděla, že mi není lhostejné, kde budou vyrůstat mé děti. Díky skvělé spolupráci s komunitními pracovnicemi, které nám ukázaly směr a možnosti, jsme začali zvelebovat naše okolí a pracovat na své seberealizaci. Tehdy jsem našla smysl a kouzlo komunitní práce.“ 

Když přišla pandemie a chyběly roušky, napadlo ji půjčit si z centra šicí stroj, aniž by s ním uměla zacházet. Po marných pokusech zavolala své sestřenici Libušce, shodou okolností švadleně, s prosbou, jestli se může na pět minut stavit. Zůstaly spolu rok a ze tří lidí jich nakonec bylo v šicím týmu osmnáct. Vyprodukovaly tisíce roušek pro místní, pro nemocnice i pro záchranné složky. Restaurace jim vozily jídlo, lidé přinášeli peníze na materiál, těm v nouzi rozdávaly roušky zdarma.  

Postupně tu začaly ženy za podpory Nadace Via pořádat sousedské akce, z nichž asi nejúspěšnější byla grillmánie, na kterou přišlo přes 100 lidí. Místní mají o akce zájem – jak Anna sama říká, děti jsou lepší než letáky. Ráno se jen zmíní kamarádce do telefonu o svém nápadu a večer už se jí děti ze sousedství ptají, kdy že to bude. Letos plánují uspořádat třeba food festival – protože kromě dětí je tu jídlo druhou hlavní věcí, která spojuje.  

Ještě do předloňského roku mohlo tohle vše probíhat v prostorách komunitního centra Borek, celá lokalita byla ale prodána a dojde k jejímu zbourání. Před ženami je tak nyní plán založit spolek, navázat spolupráci s městem a najít nové zázemí pro uskutečňování svých snů.