Děkujeme svému hrdinovi – jmenuje se Peter Hero

Potkali jsme se v roce 1996, rok předtím, než Nadace Via vznikla. Peter tenkrát vedl Community Foundation of Santa Clara County (později přejmenovanou na Community Foundation Silicon Valley) a byl pro nás nevyčerpatelným zdrojem inspirace, znalostí a dobrých nápadů. Peter s námi sdílel, jak co nejlépe inspirovat firmy k dárcovství, představil nám myšlenku dárcovských fondů a komunitních nadací a zasvěcoval nás do tajů toho, jak otvírat dveře pro filantropii individuálních dárců.

Majstrštykem Petera byla jeho filantropická práce s úspěšnými mladými boháči ze Silicon Valley – byl to on, kdo jim ukázal sílu filantropie a toho, co znamená „giving back“ . Proto jsou mu lidé jako Jeff Skoll, zakladatel eBay, a mnozí další úspěšní majitelů start-upů z křemíkového údolí vděční. Ukázal jim totiž, v čem mj. spočívá „smysl jejich bohatství“.

Myslím, že úplně nejraději měli, když jim Peter během hovoru poradil – „nedávejte peníze proto, že vidíte problém, ale zaměřte se na příležitosti svět kolem vás zlepšit“.

peter hero

Mezi lety 1996 a 2005 nás Peter navštěvoval téměř každý rok a setkání s ním byla vždy fascinující. Nejen proto, kolik toho věděl a uměl, ale hlavně proto, jak byl ochoten se o to vše dělit a pomáhat.

První roky jsem si to ani neuvědomoval, ale pak jsem i já pochopil – bylo to pro mě osobně i pro Nadaci Via požehnání, že se naše životní i nadační cesty protli s tak skvělým a štědrým člověkem, jako byl Peter.

Peter zemřel ve věku 73 let v neděli 21. srpna.

Děkujeme Peterovi za vše, co jsme s ním zažili a co jsme se od něj naučili. A taky za to, že jsme se s málokým v životě nasmáli tolik jako s ním.

Jiří Bárta, ředitel Nadace Via

P.S. Více o Peterovi Hero najdete zde