Pomáhání má v sobě, postavila na něm restauraci Férovka

Shánět zaměstnání jako maminka samoživitelka nebo padesátiletý člověk není snadné. A ještě hůře než ve větších městech to jde ve středočeských Milovicích, kde vedle mnoha zrekonstruovaných domů pořád ještě vidíte zdemolované činžáky po sovětské armádě. Na jeden takový se díváme i s Martinou Ozorovskou z okna její restaurace Férovka, kterou jí pomohl vylepšit i grant Nadace Via.

Férovku provozuje už třetím rokem. Předtím byla vždy jen zaměstnanec a s podnikáním neměla žádné zkušenosti. Do Milovic se přestěhovala před jedenácti lety z Moravy.

„Po studiu sociální práce jsem pomáhala v azylovém zařízení bezdomovcům. Přicházeli bez prostředků, bez dokladů, bez osobních věcí. Mým cílem bylo motivovat je aspoň natolik, aby si zašli na úřad pro občanku a zaregistrovat se na jiné úřady. To vůbec nebylo snadné,“ popisuje Martina Ozorovská své pracovní začátky. Pomáhání má prý v sobě, je v něm dobrá, umí lidem naslouchat a vycítit, co potřebují. V Milovicích je už několik let zapojená do místních sdružení, které pomáhají dospívajícím lidem, ale také právě maminkám. Ty jsou jednou z ekonomicky nejohroženějších skupin v době, kdy mají děti ještě malé.

„Před třemi roky jsme se rozhodli v rámci komunity, že bychom chtěli začít podnikat a zúročit naše dovednosti ze sociální oblasti. Na začátku nám hodně pomohla dotace z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Do rekonstrukce prostoru, bývalé zakouřené pizzerie, jsme ale museli vložit i dost svých peněz. Úvěry se nám teď daří splácet a na začátku letošního roku jsme se dostali do fáze, kdy jsme finančně soběstační,“ říká Martina Ozorovská.

Pracovní smlouvy pro padesátileté jsou vzácné

Ve Férovce, které je nyní majitelka, jednatelka a jediná provozně-administrativní síla v jedné osobě, pomáhá hlavně čerstvým maminkám, které po rodičovské dovolené řeší, že pro děti nenajdou místo v mateřské školce nebo mají více dětí a zůstávají s nimi doma déle než tři roky. Při hledání práce narážejí na to, že v Milovicích nemají moc šancí. Férovka je jedno z mála míst, kde jim v tomto středočeském městě dají možnost zůstat časově flexibilní a během dne si zařídit, co potřebují. V restauraci je i zázemí pro malé děti, které si tam mohou hrát, zatímco jejich maminky dopoledne připravují obědy.

Poslední rok Férovka zaměstnává i lidi, kterým je přes padesát let. „Přišli za námi s tím, že by stáli o zaměstnavatele, který za ně bude poctivě platit všechny odvody, a o pracovní smlouvu, protože tu jim už nikdo nechce nabídnout,“ vysvětluje Martina Ozorovská. Právě lidi v tomto věku si velmi chválí, protože jsou časově flexibilní a velmi spolehliví. Celkem nyní ve Férovce zaměstnává tři muže a šest žen.

Že ve Férovce pracují lidé, kteří by jinak podobnou práci těžko hledali, na první pohled ale nikdo nepozná a nemělo by to být pro zákazníky rozhodující. „To, že jsme sociální podnik, je něco navíc. Zákazníka hlavně zajímá, aby dostal co nejlepší služby a jídlo,“ říká Martina Ozorovská.

Restaurace Férovka
Restaurace Férovka

Sází na vlastní produkty a zdravé jídlo

A svůj malý podnik stále rozvíjí. Kromě hlavní jídelní části má ještě místnost s dětským koutkem, kde je ale i knihovna a audiovizuální technika. Tento prostor pronajímá na různá setkání místních sdružení nebo i firem. V létě vaří pro příměstské tábory, během školního roku i pro lesní školky. Těm a několika dalším zákazníkům jídlo z Férovky dovážejí vlastním autem. A usiluje o to, aby restaurace získala registraci jako zařízení školního stravování a mohla se stát školní vývařovnou. Zároveň se chtějí nechat certifikovat jako “skutečně zdravá jídelna“.

Používají lokální suroviny, zeleninu, ovoce. Hodně jídla připravují v páře. Houskové i bramborové knedlíky mají domácí. Nepoužívají polotovary ani konzervanty. I vývary a základy pro polévky si dělají z čerstvé zeleniny a masa.

Postupem času si ve Férovce vytvořili i vlastní řadu různých výrobků, například sirupy, základy pro domácí limonády, marmelády, paštiky, chutney nebo domácí těstoviny. „Nedávno jsme získali grant Nadace Via na vlastní pekařskou manufakturu. Byli jsme jedním z osmi sociálních podniků, který dotaci obdržel. Díky tomu jsem měla možnost pořídit pekařskou pec a zřídit nové pracovní místo pro pekaře. Díky tomu, že máme vlastní pečivo, nabízíme zdravé čerstvé svačiny pro děti i v bezlepkové podobě,“ popisuje Martina Ozorovská.

V plánu je vlastní farma

V samostatnosti svého podniku by v budoucnu šla ráda ještě dál. Chtěla by založit vlastní malou farmu na ovoce a zeleninu někde poblíž. Díky tomu by mohla posunout činnost svého podniku k prvovýrobě a omezit závislost na dodavatelích. A tak i snížit náklady na výrobu a zefektivnit zásobování podniku..

Jejím hlavním cílem je ale rozvíjet podnik dlouhodobě, stabilizovat ho tak, aby odolával sezónním výkyvům. A všechny změny, které ve Férovce dělají, chtějí mít promyšlené. I proto třeba ještě nespustili e-shop s vlastními potravinářskými výrobky, které jsou zatím k dostání jen přímo v restauraci nebo u nejbližších odběratelů.

„Snažíme se podnikat pomalu. Osvědčilo se mi vždy chvíli promýšlet, doptávat se, dělat si průzkumy. Až pak rozvíjíme další aktivity a věřím, že i díky tomu se nám daří růst,“ vysvětluje Martina Ozorovská.

Sama si po dvou letech postupně uvolňuje ruce. Dřív byla zvyklá pracovat od rána do večera v podstatě neustále. Nyní už má vybudovaný tým lidí, kteří jí hodně pomáhají a jsou schopni firmu vést, když je třeba zrovna na jednání v Praze nebo na dovolené. „Férovka nemůže stát a padat jen se mnou, je to týmová práce,“ říká Martina Ozorovská a dodává „Mě ta práce moc baví, naplňuje mě a vidím smysl jak v péči o zaměstnance, kterým pomáháme i v mnoha složitých životních situacích, tak v péči o naše produkty. To je pro mě velký vnitřní motor. Jen si přeju, aby nám to vydrželo.“

Férovka
Férovka, zdroj: Gabriela Nováková Design