Protancovat se k živé komunitě

Američani tvoří svoje komunity tancováním? Kroutíte možná hlavou. Ale tohle není ledajaký tanec. Tohle je contra – tradiční tanec v Nové Anglii, severovýchodní části Spojených států, kde se lidé scházejí, aby spolu každý týden tancovali a bavili se. 

Letní cestování mě zaválo zpět do Nové Anglie na návštěvu kamarádů a dvou svateb spolužáků. Součástí jedné svatby v Maine, lesnatém státu přibližně o rozloze Česka, byl i contra dance. To je tradiční novoanglický folklorní tanec. Tancuje se v dlouhých řadách, v kruhu a někdy i ve čtveřicích, za zvuku houslí, bendža a tahací harmoniky. A co je nejdůležitější, přidat se můžou úplně všichni – staří, mladí, malí, velcí, zkušení i začátečníci. V průběhu každého tance se střídají partneři a je vlastně úplně jedno jestli spolu tancují holka a kluk nebo třeba dvě dámy.

Peterborough_contra_dance_November_2007_91022

Každým večerem provází tanečníky caller, který vysvětluje a nacvičuje kroky než se spustí nová písnička a pak napovídá i v průběhu. Náš caller byla věhlasná Chrissy Fowler, která se contra tancům věnuje už pořádně dlouho. Jak říká, je tohle tancování velmi významný spojující prvek pro komunitu a její utváření. Sejdou se tu totiž lidé nejrůznějšího věku a zkušeností. „Když se všichni chytí za ruce, podílejí se na společném díle, které je větší než oni sami,“ říká Chrissy.

Peterborough_Snow_Ball_2008_62921

Jen, co ze sebe člověk nechá opadnout prvotní nejistotu a skočí mezi vířící tanečníky, nepřestane se bavit a smát celý večer. O přestávce na osvěžení a svačinku si lidé, často sousedé, přátelsky povídají. A znát svoje sousedy určitě není od věci, když je potřeba se o něčem společně rozhodnout nebo si navzájem pomoct. Tak možná, že obnovit tradici tancování by mohla být zábava i posila pro komunity v Česku.

Inspirujte se!