Sauna v lese je prvním krokem k oživení Jelínkova areálu v Kunštátu. A také splněným snem Báry a Ondry

Když jsme před třemi lety podpořili grantem kunštátský spolek Na Slunci s jejich záměrem přeměnit areál Jelínkovy chaty, málokdo si dovedl představit, co přesně tu vznikne. Cílem podpory v programu Místo, kde žijeme bylo hlavně zapojit místní lidi do plánování přeměny. Během plánovacího setkání, na kterém diskutovali možnosti využití areálu, získal mimo jiné dost hlasů nápad na zřízení sauny. A v tu chvíli možná v hlavách členů spolku Báry a Ondry Danielových začal ožívat dávný sen. Mít saunu v zeleni a při chlazení poslouchat zvuky lesa.

SAUNA JE PRVNÍ VLAŠTOVKOU

Do chátrajícího areálu Jelínkovy chaty ze 40. let 20. století donedávna vnášel život jen provoz lesní školky a lesního klubu. Vzhledem k dostupné vzdálenosti do centra Kunštátu však soubor dřevěných staveb v lesním porostu skrýval velký potenciál k revitalizaci a dalšímu využití. Na své by si tu mohly přijít nejen děti z lesní školky, ale také místní spolky z města, známé například díky keramické tradici.

Členové spolku Na Slunci uspořádali k přeměně Jelínkova areálu dvě plánovací setkání s veřejností a zjišťovali, co lidem v Kunštátě nejvíce chybí a jak by si proměnu areálu představovali. Na základě těchto setkání pak vznikla architektonická studie od společnosti Molo architekti a také krajinářská studie od ateliéru Steiner a Malíková. Zastupitelé města celou studii využití areálu projednali a počítají s ní jako s koncepčním podkladem pro další rozvoj Jelínkovy chaty. Zároveň však v období kolem komunálních voleb volili opatrnější postoj k zahájení celkové velké revitalizace areálu, a tak se členové spolku Na Slunci po konzultaci se zastupiteli rozhodli, že na základě přání lidí z plánovacích setkání vybudují dřevěnou saunu.

DO PROMĚNY SE ZAPOJILY I DĚTI

Do celého procesu přeměny se zapojovalo devět lidí včetně vedoucí týmu Dany Voborné, předsedkyně spolku Na Slunci Iny Liškové a ředitelky Lesní mateřské školy Jelínek Zory Javorské. S dalšími nadšenci ze spolku pak v areálu uspořádali několik brigád a nechyběla ani sousedská snídaně. Při budování sauny došlo i na nápady dětí z architektonického workshopu, který navazoval na plánovací setkání. Některé prvky, které děti v rámci workshopu navrhly, se tu nakonec opravdu objevily.

Finální fázi stavby táhli už v úvodu zmínění manželé Danielovi, kteří mají k saunování vřelý vztah díky pobytu ve Finsku před mnoha lety. Z té doby také pochází jejich sen o zbudování sauny přímo v Kunštátu, který se během letošního podzimu protnul s projektem oživení Jelínkova areálu. Ondrovi s Bárou se podařilo sehnat materiál i samotnou mobilní saunu, ale hlavně zapojit dostatek brigádníků k přípravě místa a vybudování základů. Kromě toho dokázali vybrat mezi svými příznivci přes 80 tisíc korun v kampani na Darujme.cz, jejíž výtěžek Nadace Via znásobila částkou 50 tisíc korun.

Slavnostní otevření sauny proběhlo 30. listopadu v uvolněné atmosféře. „Jedním z cílů našeho spolku je propojení širší veřejnosti napříč generacemi. A k tomu je naše sauna skvělým prostředkem,“ komentovala otevření sauny členka spolku Bára Danielová.

Sauna v lese už stojí na svém místě, ještě je třeba ji dovybavit saunařskými potřebami a doupravit její okolí. Ti, kteří se aktivně na uskutečnění tohohle snu podíleli, do ní získali volný vstup. V prosinci a lednu bude sauna fungovat ve zkušebním provozu a zpětná vazba prvních návštěvníků poslouží k získání podkladů pro provoz „na ostro“. Ale paráda je to už teď!

Celou fotogalerii ze slavnostního otevření sauny najdete mimo jiné ve facebookové skupině Proměna Jelínkova areálu. Autorem fotografií je Robert Vystrčil.

Proměna Jelínkova areálu by nebyla možná bez našich dárců, jmenovitě společnosti Hornbach a The Hamer Foundation.

IMG_0853u