Z Ukrajiny mezi nás

DĚKUJEME ZA VÁŠ ZÁJEM , VÝZVA JIŽ NAPLNILA KAPACITU PŘIHLÁŠEK A BYLA UKONČENA. VAŠE PŘIHLÁŠKY NYNÍ PROCHÁZEJÍ PROCESEM HODNOCENÍ.

Pokračující výzva, zaměřená na komunitní aktivity spojené se začleňováním ukrajinských příchozích do naší společnosti. 

Z Ukrajiny mezi nás s iom ii

Finančně podpoříme lokální iniciativy, které pomáhají ukrajinským sousedům zapojit se do dění v místě jejich pobytu a realizované během letošního léta. Cílíme tentokrát na skupinové integračních aktivity, při nichž se prohloubí vztahy mezi místními a uprchlíky napříč generacemi. Nejčastěji se bude jednat o volnočasové aktivity (poznávací výlety, dobrovolnické brigády, neformální vzdělávání, kluby a zájmové kroužky, sportovní a kulturní akce, dětské tábory, společné vaření/grilování, tradiční slavnosti a poutě apod.).

ZÁKLADNÍ PARAMETRY

Výše možné podpory: od 30 000 do 50 000 Kč 

Realizační období: minimálně 1 měsíc, maximálně 3 měsíce, (ukončení nejpozději do konce září 2024)

Klíčové prvky projektu: navazování a prohlubování vztahů mezi sousedy, spolupráce, dobrovolnická práce, udržitelnost, propojování různorodých skupin, lokálnost, dopad

KDO MŮŽE ŽÁDAT

  • Neformální skupiny osob (skupina min. 3 osob) 
  • Neziskové organizace
  • Příspěvkové organizace realizující aktivity pro ukrajinské příchozí nad rámec své obvyklé agendy (včetně škol, školních zařízení, knihoven atd)  
  • Obce do 3000 obyvatel  

CÍL PROJEKTU

Projekt by měl naplňovat minimálně jeden z uvedených cílů: 

  • Podpořit ukrajinské uprchlíky v začleňování do české společnosti  
  • Podpořit aktivity snižující napětí mezi nově příchozími a zbytkem populace 
  • Podpořit ukrajinské uprchlíky v realizaci aktivit v rámci vlastní komunity, se zapojením místních obyvatel 

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Projekt by měl splňovat tato kritéria (klíčová pro hodnoticí komisi) 

Aktivní zapojení ukrajinských uprchlíků – do projektu se aktivně zapojí příchozí z Ukrajiny (minimálně 20 osob dle sledované prezence).  

Měl by být vytvářen spolu s nimi, nejen pro ně – uprchlíci nejsou pouze pasivními příjemci pomoci/podpory.    

Aktivní zapojení místních obyvatel či institucí– do projektu se zapojí kromě žadatele i další aktivní jednotlivci (dobrovolníci) či instituce (neziskové organizace, samospráva, knihovny, školy apod.) nebo firmy  

Propojování místních a příchozích – projekt bude obsahovat i aktivitu, která povede k přímému propojování místních obyvatel s uprchlíky (sousedská slavnost, společný výlet, brigáda, táborák)  

Lokálnost – projekt je realizovaný na místní úrovni, tedy v působišti žadatele  

Udržitelnost/dopad – projekt má jasnou vizi a obsahuje aktivity, které budou mít dlouhodobý pozitivní dopad na vzájemné soužití  

NA CO JE MOŽNÉ ŽÁDAT

  • Materiální náklady na workshopy, komunitní vzdělávání, sousedské slavnosti apod.
  • Lektorné a honoráře za realizaci aktivit nad rámec dobrovolnické podpory
  • Propagační materiály k integračním/vzdělávacím aktivitám  
  • Hromadná doprava a vstupy v rámci výletů do blízkého okolí (výlety by neměly být jedinou složkou projektu, ale pouze jednou z aktivit)
  • Pronájem a základní vybavení prostor pro setkávání (neinvestičního charakteru)
  • Provozní náklady (max. do výše 15 % celkové žádané částky)
  • Koordinace integračních aktivit a osobní náklady spjaté s realizací projektu (nad rámec běžné náplně činnosti organizace a dobrovolnické práce)  
  • Další náklady potřebné pro realizaci projektu (v případě, že si nejste jejich oprávněností jistí, kontaktujte nás)

NA CO NENÍ MOŽNÉ ŽÁDAT

  • Ubytování, vybavení prostor pro bydlení
  • Potravinová pomoc a humanitární sbírky  
  • Příspěvky na volnočasové aktivity (kroužky) realizované profesionálními organizacemi
  • Alkohol a jiné návykové látky
  • Pohonné hmoty 

HARMONOGRAM

3. 6. 2024 Spuštění výzvy, následně konzultace projektových záměrů a příjem přihlášek  

DĚKUJEME, PŘIHLAŠOVÁNÍ BYLO UKONČENO!

během června průběžné hodnocení přihlášek (formální, obsahové, finanční)  

Do 30. 6. 2024 informování o podpoře/nepodpoře projektů

POZOR: Vaše projekty budeme tentokrát hodnotit v pořadí, ve kterém nám dorazí, a výzvu uzavřeme ve chvíli dočerpání alokované finanční podpory! Pokud máte zájem přihlásit svůj projekt, nečekejte. 

DALŠÍ KROKY

  1. Vyplňte a zašlete nám přihlášku do programu, ve které stručně popíšete své záměry, aktivity, rozpočet projektu a představíte realizační tým. Podívejte se i do FAQ, kde najdete doplňující informace k výzvě vycházející zčasto kladených dotazů. V případě potřeby se s námi můžete spojit a svoji žádost předem konzultovat (napište nám na ukrajina@nadacevia.cz nebo zavolejte Anně Pedretti na 737 420 288).  
  2. V případě schválení vám elektronicky zašleme kpodpisu smlouvu o nadačním příspěvku a dohodu o prezentaci, která specifikuje pravidla týkají se propagace (uvádění log partnerů a dárců výzvy v online i offline komunikaci). Do 10 dnů od podpisu obdržíte prostředky k realizaci vašich plánů.
  3.  Během realizačního období hlídáte čerpání grantového rozpočtu dle pravidel popsaných ve Finančním manuálu, zaznamenáváte prezenci při realizovaných aktivitách a pořizujete fotodokumentaci. 
  4. Po ukončení projektu se vás zeptáme (v  závěrečné zprávě), jak se vám ve vašich aktivitách dařilo. Prosím počítejte s tím, že budete dokládat prezenční listiny i dokumentaci k čerpání rozpočtu (faktury, smlouvy, účtenky). 

NAŠI PARTNEŘI

Tato výzva je realizována za podpory Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) díky finanční podpoře Švýcarské konfederace.