Zažít město jinak 2022 – podpora zapojení ukrajinské menšiny

Projekt je zasazen do Kutné Hory, kde sídlí jedno z největších integračních center pro uprchlíky z Ukrajiny v ČR a jediné aktivní KACPU ve Středočeském kraji. Sousedské slavnosti „Zažít město jinak“ byly již v Kutné Hoře pořádány v minulosti dvakrát. Oba ročníky byly velice úspěšné. V loňském roce se zúčastnilo kolem 1000 místních obyvatel. Noví sousedé ukrajinské národnosti se se rádi aktivně účastnili. Téma letošních slavností bylo „Bez zábran“. Proběhl 1. Sousedský brunch: vareniky, bliny, zelná polévka. 2. Divadelní tvůrčí dílna a čtení pohádek: děti vyráběly sádrové postavičky, zkoušely s nimi hrát. Čtení pohádek bylo v pěti jazycích, mj. v ukrajinštině. Pro tento účel byla zakoupena kniha pohádek. 3. Tvořivé dílny s česko-ukrajinskými účastníky: malování na obličej, výtvarné dílny vedené českými lektory, jichž se aktivně účastnili ukrajinští překladatelé, díky kterým bylo možné zapojit ukrajinské děti 4. Česko-ukrajinský Zpěvomat: vokální workshop.  vedený českou a ukrajinskou lektorkou, 15 aktivních účastníků (z toho 5 z UA), odpolední představení na akci Zažít město jinak. 5. Zapojení překladatelů: na místě a během příprav slavnosti byli zapojeni tři překladatelé. Díky nim mohly proběhnout tvůrčí dílny (divadelní, hudební), příprava a organizace brunche, čtení pohádek, i česko-ukrajinský Zpěvomat, kvíz pro děti.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Lucie Römer