Podpořili jsme začínající podnikatele, kteří spojují byznys s dobročinností

Malá prádelna, ve které pracují neslyšící. Pivovar, který zaměstnává lidi s postižením. Anebo sdružení, které na jednom západočeském hradě zaměstnává lidi, kteří jsou bez práce třeba deset let. A snaží se je vrátit zpět do pracovního procesu a života. V programu Lepší byznys jsme podpořili celkem 8 sociálních startupů – tedy začínajících podnikatelů, kteří chtějí spojit byznys s dobrou věcí.

Projekty dostanou grant ve výši až 340 000 Kč a další podporu, například odborné poradenství a workshopy. Sociální podniky například mohou získat pomoc odborníka k problému, který je v začátcích byznysu trápí. 

Program Lepší byznys podporují UniCredit Foundation a UniCredit Bank.

Programem chceme podpořit podnikatelské aktivity, které mají jasnou motivaci a potenciál přinést pozitivní společenskou změnu. Zároveň chceme podpořit podniky, které dělají dobrou věc pro své bezprostřední okolí, tedy komunitu v místě, kde podnikají. 

A koho jsme tedy letos podpořili? Tady je přehled osmi zajímavých projektů.

 

Dávají práci ženám bez domova

Praha

Bez práce – a tedy peněz – ženy bez domova nemohou vykročit do nového života. Proto jim sociální podnik Metráž nabízí zaměstnání. Vyrábějí krásné módní a designérské kolekce, které využívají tzv. upcyclingu, neboli kreativní recyklace již použitých nebo odpadních materiálů.

Podpora z grantu umožní vyšší produkci, rozšíření prodeje přes kamenné obchody i vyšší počet zapojených žen.

Divadelní společnost K4 –projekt Metráž. Udělili jsme grant 340 000 Kč


Minipekárna, kde pracují hendikepovaní

Třebíč

Od roku 2013 v Třebíči funguje minipekárna, která zaměstnává 3 lidi se zdravotním postižením. Pečou štrůdly, domácí buchty, kváskový pšenično-žitný a 100% žitný chléb, bezlepkový chléb a bezlepkové sušenky, ale také židovské cukroví podle receptury doložené v třebíčském muzeu, což je židovské město, před 150ti lety.

Prostředky z grantu Lepšího byznysu sdružení použije na opravu prostor, dovybavení technikou a provozním materiálem, pracovní asistenci a marketing projektu.

Vrátka, o.s. – Udělili jsme grant 332 560 Kč

pekarna

Foto z úvodního semináře programu Lepší byznys


Malá prádelna, ve které pracují neslyšící

Dobřichovice, střední Čechy

Provoz menší prádelny, kde se pere, žehlí a mandluje, je ideální pro neslyšící a osoby s poruchami sluchu, kteří se na běžném trhu práce uchytí jen těžko. Na tomto principu funguje od roku 2013 podnik Zelený ostrov v Dobřichovicích nedaleko Prahy.

Na začátku fungování získala prádelna darem starý velký mandl, na kterém se pracovnice učily mandlovat. Postupně tento starý mandl, občas poruchový, začíná brzdit další rozvoj prádelny. Proto v Dobřichovicích za grantové peníze chtějí koupit nový mandl.

Zelený ostrov s.r.o.- Udělili jsme grant 70 000 Kč


Pražírna kávy, která zaměstnává lidi s postižením

Kostelec nad Labem, střední Čechy

Družstvo funguje dva roky a za tu dobu se jim podařilo vybudovat pražírnu kávy. Tým tvoří zdravotně a mentálně hendikepovaní zaměstnanci.
Družstvo už ví, jak pražit vynikající kávu. Má síť partnerů a podporovatelů. Peníze z grantu využije k propagaci, prodej kávy on-line a dalšímu zapojení pracovníků s postižením do provozu podniku.

Fair & Bio, družstvo – udělili jsme grant 170 000 Kč


Na hradě zaměstnávají lidi, kteří roky neměli práci

Hrad Hartenberg, Sokolovsko

Dlouhodobě nezaměstnaní, lidé, kteří mají problémy s alkoholem či drogami, lidé s kriminální minulostí. Jinde by práci nesehnali, ale sociální podnik hradu Hartenberg si vybírá právě takové lidi. Na severočeském hradě se je snaží naučit řemeslům a vrátit do pracovního života.

Cílem projektu je rozvíjet dovednosti a řemeslnou zručnost u zaměstnanců podniku. Zisky podnik investuje do obnovy hradu Hartenberg a jeho okolí.

Hartenberg o.s. – Udělili jsme grant ve výši 313 940 Kč.

Lepsi byznys 3


Bezlepková manufaktura

Milovice, střední Čechy

Lidé chtějí rozjet vlastní bezlepkovou manufakturu, protože v okolí dvacet kilometrů nic takového není. Přitom poptávka po bezlepkových produktech tu je. Aby ve středočeských Milovicích mohli začít podnikat, potřebují novou pec na pečení výrobků.

V rámci plánovaného rozjezdu podniku vzniknou 1-2 pracovní místo pro znevýhodněné osoby na trhu práce (matky samoživitelky, lidé před důchodem).

První Férová, o.p.s. – udělili jsme grant: 200 000 Kč


Pivovar, kde pracují lidé s postižením

Chříč, Plzeňsko

Před rokem začal své podnikání minipivovar Chříč nedaleko Plzně. Mimořádné na něm je, že zaměstnává lidi s postižením.

Za peníze z grantu podnik nakoupí zařízení na mytí vratných skleněných láhví a jeden ležácký tank. Myčka láhví umožní plnění piva do vratného skla a rozšíří produktové portfolio podniku, protože nově tak bude možné vyrábět lahvové pivo a také „domácí pivní limonádu“.

Pivovar Chříč, s.r.o. – Udělili jsme grant 315 000 Kč


Dobroty s příběhem

Davle, střední Čechy

Vyrábějí nakládané speciality – sýry, zeleninu nebo třeba utopence. Zaměstnávají především lidi se zdravotním postižením. Sociální podnik Dobroty s příběhem spustil po několika letech příprav svoji potravinářskou výrobu.

Portus – Projekt Nezískal finanční podporu. Podpořili jsme pouze formou vzdělávání.


Seminar lepsi byznys

V Nadaci Via nepodporujeme pouze granty, ale pomáháme příjemcům naší podpory i jinými způsoby – fotky jsou z úvodního semináře, kde se jednotliví sociální podnikatelé vzájemně představili, začali s propojováním svých zkušeností i svého podnikání a vybírali si konzultanta, který jim bude po celý rok pomáhat rozvíjet jejich podnik.

Pokud se chcete stát dárcem Nadace Via a podpořit podobné projekty jako tento, můžete tak učinit online a ihned ZDE. Děkujeme.