Nové číslo Umění darovat: Nestačí jenom čekat a stěžovat si, říká americký velvyslanec

„Když se zamyslíme nad tím, co to znamená být nejen dobrým občanem, ale obecně dobrým člověkem, tak aktivní působení na vaše okolí by bylo na seznamu hodně vysoko. Nestačí jenom čekat a stěžovat si, nebo si přát, aby se problémy vyřešily jen tak a společnost se sama zlepšila. Vy sami máte závazek a morální povinnost hrát v těchto věcech aktivní roli. A jsem velmi rád, že v České republice tento závazek přijímá stále víc a víc lidí.“

To jsou slova amerického velvyslance v Česku Andrew H. Schapira, podle něhož je český vývoj v charitativní a filantropické oblasti „fantastický a velmi rychlý“.  Celý rozhovor najdete v novém čísle filantropického časopisu Umění darovat, který vydáváme jednou za čtvrt roku. Vychází jako příloha některých jiných časopisů na českém trhu, můžete si ho rovněž stáhnout zdarma.

Co v aktuálním čísle kromě rozhovoru s americkým velvyslancem ještě najdete?

– Článek o odkazu profesorky ekonomie Kateřiny Šmídkové, která předloni předčasně zemřela. Díky jejímu daru ze závěti vzniklo nové ocenění pro české ekonomky. V textu také najdete více informací o tématu darů ze závěti.

– Text o české pomoci v řešení migrační krize a Češích, kteří se spontánně spojili, aby uprchlíkům pomohli například na srbsko-chorvatské hranici. „Fakt se mi nelíbí, že jen pár kilometrů od nás mrznou a trpí hlady celé rodiny,“ říká jedna z dobrovolnic Lucie Mimová.

– Pomáhal se vznikem Náprstkova průmyslové muzea, stojí za vznikem česky psaného tisku. Další ze série článků filantropického seriálu o mecenáších z české historie je o Františku Ladislavu Riegerovi.

–  Přesvědčila tisíce lidí, aby se zapsali do registru dárců kostní dřeně, čímž zachránila řadu životů. Zdenka Wasserbauerová je jedna z držitelek Ceny Via Bona za rok 2015, kterou udělujeme. Mimo jiné odpovídá na otázku, co v čem spočívá umění darovat. „Dát v pravou chvíli to pravé,“ říká.

Stáhněte si a přečtěte si celé aktuální číslo časopisu Umění darovat

UD_ZIMA_2015_obalka_web_mala

 

Starší čísla časopisu Umění darovat si můžete přečíst ZDE.

 

FOTO: Klára Žitňanská