Společně lidé dokážou víc

Naučné stezky, sklep pro skladování nebo ovocný sad. To jsou některé z projektů, které jsme podpořili v programu Dokážeme víc České spořitelny.

Z regionálního muzea v kostele na rozhlednu

Spolek Za záchranu sv. Jiljí v Libyni na Lounsku se pod vedením manželů Kantových před patnácti lety ujal péče o místní kostel. Ta proměna je až dechberoucí – z ruiny se opět stala dominanta vesnice. V kostele probíhají výstavy, koncerty nebo svatby. Ve spolupráci s firmou Skloart tu vzniká unikátní vitrážové muzeum, kde si už dnes můžete prohlédnout kopie vitráží z různých historických období. Po předchozí domluvě se můžete podívat i do nedaleké dílny a poslechnout si, jak se vitráže vyrábí dnes.

V péči spolku je i blízká rozhledna Vochlice. Cesta k ní bývala zarostlá šípky tak, že ji téměř nebylo možné projít, což znemožňovalo vycházky starším občanům a lidem s postižením. Spolek se proto pustil do tvorby geologicko-umělecké naučné stezky propojující kostel s rozhlednou. Do realizace se zapojili hlavně příznivci spolku a pár místních (v osadě žije okolo dvaceti obyvatel). Na stezce se můžete u jednoho z uměleckých děl zamyslet, kterou knihu Franze Kafky symbolizuje, či obdivovat malý Stonehenge. Slavnostní otevření stezky se koná 4. června 2022.

Naučná stezka k hradu Hartenberg

Josefov u Sokolova má čtyři místní části. Ivana Černíková bydlí v Luhu nad Svatavou a věděla, že dříve v lese bývávala stezka propojující její osadu s Hřebeny (další místní část Josefova). Pro obnovení stezky nadchla i další dobrovolníky a společně v rámci brigád vyčistili a upravili stávající historickou lesní cestu. Na první brigádu přišly čtyři desítky nadšených místních, kteří stezku zbavovaly klestí, na dalších brigádách došlo naopak i na nošení „dříví do lesa“. Bylo totiž třeba donést materiál na posezení i vyřezávaná dřevěná zvířátka, která jsou po cestě rozmístěna. Dílo se více než povedlo a nyní je možné dojít třeba k hradu Hartenberg. Cesta trvá, podle tempa chůze a přestávek u dřevěných zvířátek, 20 až 40 minut.

V Loučkách vysadí ovocný sad

Sousedé z Louček, místní části obce Vílanec na Jihlavsku, společně opravili dva sklepy po dřívějších obyvatelích zdejších domů. Díky tomu mohou uprostřed obce skladovat ovoce, brambory nebo pochutiny vyrobené z místních plodů. Do sousedských aktivit, se kterými začala Lenka Danková s rodinou a přáteli, se postupně zapojuje značná část z přibližně čtyřiceti místních obyvatel. Opravou sklepů jejich činnost zdaleka nekončí. Díky podpoře z programu vysadí místní společně na pozemcích nad jedním z obnovených sklepů ovocný sad a umístí další prvky, které zvýší atraktivitu místa pro setkávání. Aktivních lidí v Loučkách si všimli také ve Vílanci, takže sousedské projekty mohou v budoucnu počítat i s podporou obce.

Projekty byly podpořeny v programu Dokážeme víc, který administrujeme pro Českou spořitelnu.