Vydejte se s námi na cesty Podkrkonoším

Komunitní zahrada v Janských Lázních a dvě workoutová hřiště. Přečtěte si o dalších projektech, které jsme podpořili v Podkrkonoší.

Zahradnictví za kostelem

Pokud tuto stránku čtete pravidelně, tak víte, že jsme v říjnu zamířili do Podkrkonoší. Po návštěvě Vrchlabí jsme se přesunuli do Janských Lázní. V kopci za kostelem sv. Jana Křtitele tam bývalo komerční zahradnictví. Před několika lety přestalo fungovat a zahrada, ve které zůstalo několik funkčních skleníků, zarůstala a pustla. Klára Stejskalová se rozhodla, že by chtěla tomuto krásnému místu navrátit život a zároveň stmelit komunitu místních, která se vzhledem k turistické povaze města příliš nezná. Už v minulých letech skupina aktivních lidí sdružených kolem Kláry a výtvarné dílny Bosorka na jiném pozemku v Janských lázních vysadila ovocný sad, a tentokrát padlo rozhodnutí na založení komunitní zahrady.  

Přestože Klára neměla žádné zkušenosti se zahradničením, díky své energii a nadšení se přirozeně stala hlavní hybatelkou. S pěstováním začali vloni, kdy poprvé osadili skleníky i venkovní záhonky rajčaty, okurkami a další zeleninou. Letos do zahrady přibyly květiny, vybudovali kurník s asi dvaceti slepicemi a obnovují nádrže na dešťovou vodu, kterou používají k zálivce.  

Do péče o zahradu se pravidelně zapojuje dvacet až třicet místních lidí. O zahradu se starají jak senioři, tak mladé rodiny, i děti z místní školy. Kromě práce také občas večer posedí společně u ohniště, uspořádají společnou večeři nebo přednášku. Úspěch měla třeba ta od manželů Velebových ze zahradnictví Na Kryblici v Trutnově. Jak sama Klára říká: “Naše zahradnictví je takový pokus omyl, něco nám roste lépe, něco hůř. Souvisí to i s polohou, přece jen jsme už skoro v horách. O to víc nás potěšilo, že to až na drobnosti prý děláme dobře.”

Pokud budete mít do Janských Lázní cestu, určitě se zastavte i ve výtvarné dílně Bosorka, kde si můžete vyrobit třeba kaleidoskop nebo stejně krásnou mozaiku, jaká zdobí od letošního léta nádrž v komunitní zahradě. Nebo si můžete jen dát skvělou domácí limonádou a probrat s Klárou nástrahy chovu slepic a podhorského pěstování zeleniny. A o všech akcích pořádaných v zahradě se můžete dočíst na facebookovém profilu s krásným názvem Jánky k sežrání.

Hlavně, že jsme na vzduchu

Další dva projekty nás zavedly do trutnovského okresu. Oba vznikly ve spolupráci s Českou spořitelnou a programem Dokážeme víc. A oba se zaměřily na zlepšení fyzičky obyvatel. Doba příliš nepřeje setkávání ve vnitřních uzavřených prostorách a možnost potkat se třeba u partičky pétanque vítají všechny generace.

Jedno takové hřiště si postavili za podpory Nadace Via sousedé v Dolní Branné. Na obecním pozemku vznikla dráha na pétanque, přístřešek s posezením a workoutové hřiště, které v rámci úprav celého prostoru dofinancovala obec. Přístřešek a zejména kvalitu zastřešení si prý obyvatelé Dolní Branné vyzkoušeli už při slavnostním otevření – měli se kde schovat před deštěm. Od otevření se hřiště stalo lákavým cílem i pro obyvatele sousedních vesnic, kteří sem jezdí třeba na kole. Zážitek z venkovního cvičení zatím trochu kalí blízká silnice, místní proto v příštím roce plánují ještě výsadbu živého plotu. 

Workoutový prvek přibyl i na původně dětském hřišti ve Vlčicích, na které se díky němu vrátili i starší děti a teenageři. Ani tady s budováním nekončí, napřesrok chystají ještě lavičky pro seniory.