Program Nebojme se komunální politiky v poločase

V programu Nebojme se komunální politiky podporujeme aktivní lidi, kteří uvažují o vstupu do komunální politiky. I přes veškeré výzvy a překážky, které přináší současná pandemická situace, v něm pokračujeme a v tomto článku bychom vám rádi nabídli malé ohlédnutí v jeho poločase.

Ve druhém ročníku máme 14 účastníků a účastnic ze Všenor, Sedlčan, Kladna, Vodňan, Prahy, Mikulova, Bošovic, Kolína, Běleče u Mladé Vožice, Kanic a Dvora Králové nad Labem. Jako v předchozím ročníku nám i zde dominují ženy a převažují nad muži v poměru 11 ku 3.

Co konkrétně účastníci, účastnice v programu Nebojme se komunální politiky získají? Zúčastní se společných vzdělávacích akcí, propojíme je se zkušenými politiky a političkami a mají šanci získat grant na podporu jejich aktivit. Pro úspěch našeho programu považujeme za zásadní, aby dobře navazoval na aktuální potřeby a práci účastníků. Jak to konkrétně vypadá? Třeba tak, že mentory a mentorky hledáme až na základě konkrétních témat, která účastníci řeší. Často bereme v potaz i vzdálenost měst a obcí, odkud mentoři jsou, protože osobní schůzky prostě fungují pořád velmi dobře. Dříve než získají účastníci grant, tak ho s nimi konzultujeme a pomáháme jim ho co nejlépe nasměřovat v kontextu jejich cesty do komunální politiky. A naše společná vzdělávací setkání jsou postavena hodně na otázkách a odpovědíchsdílení a vzájemné inspiraci.

A kde jsme tedy v poločase programu? Máme za sebou tři vzdělávací setkání: s Vlastimilem Jarošem (Fluence) na téma hodnotového leadershipu, Markem Zelenkou (Oživení) k právnímu maximu pro zastupitele a námi manažery programu – Terezou a Štěpánem – si vyzkoušeli metody World Café na téma otevřená radnice. Protože situace nepřeje osobním setkáním, tak jsme se doposud měli možnost vidět pouze v online prostředí. Avšak doufáme, že třeba v závěru programu v červnu bude snad šance.

U většiny účastníků, účastnic již máme domluvené mentory, mentorky. Jsme velmi rádi, že můžeme nadále spolupracovat s některými mentory z minulého ročníku jako je Irena Šťastná, zastupitelka z Dobroslavic a Ondřej Lochman, starosta Mnichova Hradiště. Mezi letošní mentory, mentorky patří dále starostka Prahy 10 Renata Chmelová, starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, starostka Statenic Apolena Novotná, zastupitel z Teplic Jakub MráčekDaniela Páterová, zastupitelka Mníšku pod BrdyJaroslav Melša, bývalý starosta Dobříše Jiří Dytrtradní ŽamberkaRozsah spolupráce mezi účastníky a mentorem je až 10 hodin.

Nad rámec podpory konkrétním účastníkům jsme také připravili video o příběhu jedné z našich mentorek, Ireny Šťastné. Na její cestu do komunální politiky se můžete podívat na Facebooku Nadace Via. Co o lokální politice ve videu mimo jiné říká? Kompromis je taky řešení, nebo nenechte se na první ani druhou dobrou odradit!