Podpořené projekty

Pro přehled podpořených projektů klikněte na mapu.

PROJEKTY Z ROKU 2023

Setkejme se v letním kině!

Letní kino Nad Pramenem je iniciativou, kterou společně organizuje Michal Madunický a jeho tým. Cílem je vytvořit prostor pro společné akce a filmové projekce pod širým nebem. Díky tomu se budou moci místní obyvatelé setkávat, sdílet zážitky a posílit komunitní pouta. Projekt přispěje k oživení místa a vytvoření příjemné atmosféry pro všechny bez rozdílu.

realizátor: Michal Madunický
místo: Stará Boleslav, Středočeský kraj
období realizace: 5/2024 – 7/2024
projekt byl podpořen částkou 20 000 Kč

Kněžice rozezní FARAFEST

Lubor s Lucií chtějí vrátit život a místní obyvatele tam, kde se bez mála půl století nic nedělo. Rozhodli se proto pořádat multižánrový festival, do jehož organizace zapojí komunitu a otevřou tak nejen brány fary, ale i mysli místních novým zkušenostem a zážitkům. Lucie oslovuje kapely a stará se o komunikaci s kněžickými, Lubor má navíc na starosti technickou stránku věci a Šárčinou doménou je doprovodný program a dramaturgie. Martina ze sousední vesnice se stará o dětský koutek a spokojenost nejmladších a ostatní místní se zapojují, jak jen můžou.

realizátor: Lucie Sedláčková
místo: Kněžice, Ústecký kraj
období realizace: 7/2024
projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 20 000 Kč

Kafka navštívil České Budějovice

Spolek Buď Art, z.s. uspořádal celodenní festival “Kafka s námi” v kulturním centru Výměník1 v Českých Budějovicích. Díky charakteru tohoto výjimečného prostoru a zápalu všech zúčastněných bylo možné nabídnout téměř stovce návštěvníků celou řadu workshopů a hravých aktivit inspirovaných životem a dílem dr. Franze Kafky. Tři patra Výměníku1 se proměnila v místa spojená s Kafkovým pobytem ve Vídni, Praze a sanatoriích a bylo možné zde například napsat Kafkovi dopis, ponořit se do vlastních hlubin na arteterapeutickém workshopu Ten ve stínu, otisknout si linorytový kafkovský motiv, či si ho nechat dočasně vytetovat, zahrát si improvizační divadlo, prohlédnout výstavu plakátů, vyfotit se ve stylovém fotokoutku a mnoho dalšího. Na své si přišly i děti v dětské artedílně. Večer byl zakončen kafkárenským kvízem, jehož se zúčastnilo pět skvělých týmů. Podle úsměvů i internetových reakcí, odcházeli všichni spokojeni. To je zřejmé i z průběhu kampaně Darujme.cz, nejvyšší dar byl celých 5000 Kč. Orgánizátoři jsou hrdí na skvělé dobrovolníky, kteří do jednoho odvedli velký kus práce, a na utužení vztahů uvnitř týmu, na vysokou návštěvnost a také z toho, jak fungoval tým, v němž se jednotliví členové skvěle doplňovali, tým se tak skvěle osvědčil pro další akce!

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Buď Art, z. s.
místo: České Budějovice, Jihočeský kraj
období realizace: 4/2024 – 5/2024

Grabštejn HARMONY fest

Spolek AstronAUT a Studio Kokos chtějí 14.9. 2024 na festivalu propojit dva odlišné světy zdravých talentovaných dětí a mladých lidí s těmi, co neměli takové štěstí, ovšem své místo na slunci si hledají, byť je jejich cesta více klikatá a často strastiplná nejen pro ně, ale i jejich rodiny. Ovšem za určité podpory a porozumění dokáží tomu „zdravému“ světu ukázat spousty jiných pohledů, poznání a prožitků, které by nemohl běžně vidět či nalézt… Budeme hrát, zpívat, tvořit, mluvit, smát se, přemýšlet, učit se, sdílet zkušenosti, příběhy, znalosti a užívat si čas, který je vzácný a měl by se prožít naplno bez omezení, předsudků a se srdcem na dlani… Festival bude i do budoucna místem pro lidi všech generací, děti nejen zdravé, i ty s baťůžkem jinakostí, dospělé naslouchající nejen hudbě, ale i jiným názorům a myšlenkám, otevřené, vstřícné, chápající, ochotné podat pomocnou ruku. Je to cesta porozumění, vstřícnosti, sdílení, podpory i pokory.

realizátor: AstronAUT, z.s.
místo: Chotyně, hrad Grabštejn, Liberecký kraj
období realizace: 6/2024 – 10/2024

Opuštěný plácek v Železném Brodě oživne díky partě místních

Tým KULTIKINO složený (nejen) z mladých lidí z Železného Brodu a jeho okolí se dlouhodobě zajímá o kulturní a společenský život ve městě a rozhodl se, že se do něj aktivně zapojí. Během trávení volného času objevili opuštěný plácek za místním kinem a spatřili v něm potenciál pro pořádání kulturních akcí a vzájemné setkávání široké veřejnosti. Snaží se navázat na své dosavadní aktivity a toto místo dále kultivovat přidáváním různých prvků pro jeho návštěvníky a návštěvnice a tím motivovat ostatní k jeho využívání. Aby plácek veřejnosti představili, pořádají zde každý rok stejnojmenný multižánrový festival nabízející různorodou kulturní alternativu ve formě hudby mnoha žánrů, poezie, divadla a filmu, kterou v budoucnu doplní vzdělávací semináře a workshopy.

realizátor: Cyril Vacek
místo: Železný Brod, Liberecký kraj
období realizace: 04/2024 – 10/2025
projekt byl podpořen částkou 47 850 Kč

Komunitní centrum Základna v Brně plánuje spoustu sousedských aktivit

Komunitní centrum Základna spravované sociálním družstvem Tři Ocásci chce pořádat během roku 2024 řadu kulturně-vzdělávacích akcí, sousedských komunitních večeří s příchozími, provozovat osvobozenou knihovnu, rozvíjet projekt solidární lékárny Salvia solidaris apotheke a vydat zdarma distribuovanou brožuru o družstevnictví a komunitních procesech. Každoměsíční koncerty, přednášky, promítání, workshopy, literární čtení i swapy a komunitní večeře mají sloužit jako prostředek k oživení třídy Kpt. Jaroše v Brně a propojení sousedské komunity s komunitním centrem, kde se nyní pohybuje asi 40 dobrovolníků. Společně se tyto skupiny mohou učit, jak se aktivizovat a dosahovat změny zdola. Tyto aktivity by měly šířit myšlenky družstevnictví a nehierarchického sebeřízení, veganství, nerůstu a společenské změny zdola. Do akcí je plánováno zapojit také příchozí z jiných zemí, kteří by spolu s dobrovolníky komunitního centra Základna měli pořádat každoměsíční komunitní sousedské večeře.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Tři ocásci sou družstvo. Sociální družstvo!
místo: Brno, Jihomoravský kraj
období realizace: 02/2024 – 12/2024
projekt byl podpořen formou zdvojnásobení Darujme kampaně do výše 20 000 Kč

V Malečově obnoví historické kříže

Spolek Malečovský rozhled, z. s. v úzké spolupráci s místními obyvateli chce zrenovovat zdevastované kříže, které byly a jsou nedílnou součástí historie a paměti krajiny. Chtějí, aby se nikdo nemusel za jejich neutěšený stav stydět a aby na ně naopak místní byli hrdí. Kříže jsou i vhodným místem ke spočinutí. Devastace křížů byla zapříčiněna neúctou k těmto památečným místům zejména po 2. sv. Válce, jednalo o oblast Sudet.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Malečovský rozhled, z. s.
místo: Malečov, Ústecký kraj
období realizace: 6/2024 – 10/2024

Zahrada v srdci Klatov

Spolek zahrádkářů z Klatov hledal smysluplné využití pro pozemek obklopující jejich Moštárnu. Díky spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví se podařilo začít s projektem komunitní zahrady. Realizátoři „Zahrady v srdci města“ budují tuto mezigenerační Zahradu v prostoru dosud jen málo využívaného pozemku v centru města Klatovy s jasnými cíli: zkulturnit výjimečný prostor a otevřít jej pro veřejnost, umožnit místním obyvatelům vypěstovat si společnou prací vlastní zeleninu, bylinky, květiny a ovoce a prostřednictvím zajímavých aktivit ukazovat dalším zájemcům, jak tvůrčím a duševně obohacujícím způsobem trávit volný čas. Ve spolupráci se zahradními odborníky se nevyužitý pozemek postupně mění v nové místo k setkávání. Lidé v této narůstající komunitě věří, že se jejich „Zahrada v srdci města“ stane příjemnou oázou pro všechny, kdo chtějí dávat nebo potřebují pohlazení po duši.

realizátor: Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Klatovy 1 – střed
místo: Klatovy, Plzeňský kraj
období realizace: 03/2024 – 03/2025
projekt byl podpořen částkou 80 000 Kč

Sbližování romské komunity s majoritou díky fotbalu a sousedským akcím

Spolek Dobro zLoun z.s. organizuje 1. fotbalový turnaj Mongaguá Louny & dětský den. Místní budou hrát fotbal (turnaj pro 8 týmů) a také zorganizují dětský den. Chtějí tak změnit názory lidí na romskou komunitu, zvýšit počty fotbalistů a fotbalistek a založit tak novou pravidelnou společenskou událost. A především budou usilovat o lepší budoucnost pro děti, které doma nemají dostatečné ekonomické zázemí nebo i pouhou podporu pro své zájmy nebo vzdělání – a to zejména tím, že se jim budou věnovat, podporovat je a směřovat k jejich celkovému rozvoji.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Dobro zLoun z.s.
místo: Líšťany, Ústecký kraj
období realizace: 05/2024 – 07/2024
projekt byl podpořen částkou 98 600 Kč

Spolek Modřinka se věnuje krajině i sousedským vztahům

Spolek Modřinka, plánuje vybudovat komunitní sad, revitalizovat vodní nádrž a vytvořit místo pro setkávání komunity v Třebíně. S pomocí místních obyvatel vysadí odrůdy starých jabloní, revitalizuje vodní nádrž a vytvoří prostor pro společná setkání a akce. Tímto projektem chce oživit opomíjené místo v obci, posílit sociální sítě a podpořit udržitelný životní styl. Organizace očekává, že vytvoření komunitního sadu, revitalizace vodní nádrže a vytvoření místa pro setkávání přinese pozitivní změny ve společenství, posílí pouta mezi obyvateli a přispěje k ochraně životního prostředí.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Spolek Modřínka, z.s.
místo: Třebín – Úštěk, Ústecký kraj
období realizace: 05/2024 – 11/2024
projekt byl podpořen částkou 79 600 Kč

Poblíž Vsetína vzniká komunitní zahrada Prales

Spolek PermaNet s pomocí dalších aktivních lidí vytvoří, v obci Růžďka komunitní zahradu Prales. Půjde o neformální prostor pro setkávání, kde se budou s podporou zastupitelů obce a ve spolupráci se zástupci místních spolků a organizací konat pravidelné komunitní sousedské akce. Místní chtějí například vybudovat altán, komunitní ohniště, kompostér nebo záhonky na byliny. Chtějí také uspořádat výstavu fotografií členky Lucie a výstavu o historii obce. Nebude chybět ani zahradní slavnost s místními spolky a příznivci, programy pro děti v rámci Stezky skřítků, autorské čtení knihy Zahrada štěstí, slavnost na Den stromů a mnoho dalšího.

realizátor: PermaNet z.s.
místo: Růžďka, Zlínský kraj
období realizace: 06/2024 – 05/2025
projekt byl podpořen částkou 90 000 Kč

V Jemnici místní vysadí alej starých odrůd

Spolek ZO ČSOP Strakonice plánuje ve spolupráci s místní komunitou realizovat výsadbu aleje 30 ovocných stromů starých odrůd u obce Jemnice na Strakonicku. Projektem vznikne nový krajinný prvek, který pomůže na konkrétním místě minimalizovat negativní vlivy intenzivního zemědělství. Zároveň bude vytvořen zajímavý prostor k sousedskému setkávání. Výsadbová akce posílí vztahy v místní komunitě a přispěje i k vyzdvižení důležitých environmentálních témat.

realizátor: ZO ČSOP Strakonice
místo: Jemnice, Jihočeský kraj
období realizace: 5/2024 – 12/2024
projekt byl podpořen částkou: 16 221 Kč

Vyšehrad má první komunitní zahradu v Táborce!

Sousedé na Vyšehradě budují příjemné místo k posezení a setkávání se sousedy. Chtějí zde umožnit příjemné posezení, možnost zábavy pro děti a pěstování zeleniny a rostlin. Zahrada bude také příležitostí pro rozšíření akcí, které se konají v Táborce – vyšehradském komunitním centru na Vyšehradě. V neposlední řadě se bude jednat o zázemí skupiny KPZ – komunitou podporovaného zemědělství, které v Táborce nově vzniklo.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Táborka, z. s.
místo: Praha 2 – Vyšehrad
období realizace: do 31.12.2024

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 20 000 Kč

Nové tabule naučné stezky Nadějkovsko

Spolek Zachovalý kraj z Nadějkova, který už více než dvacet let pečuje o zdejší oblíbenou naučnou stezku, chce vyměnit její informační tabule. Nové tabule by měly zachovat tradiční vzhled, respektovat záměr autora návrhu stezky, učitele a ochránce přírody Bohuslava Hedvika, a slovem, obrazem i prostřednictvím QR kódů nabídnout aktuální informace. Peníze, potřebné na výrobu nových dřevěných tabulí a na kvalitní grafickou úpravu informačních textů, chce spolek vybrat prostřednictvím veřejné sbírky. Pokud bude úspěšná, uspořádá spolek brigádu k instalaci nových tabulí a vycházku pro veřejnost na zajímavá místa podle trasy stezky.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Zachovalý kraj, z.s.
místo: Nadějkov, Jihočeský kraj
období realizace: do 30.8.2024

Přátelé spolku Denemark plánují obnovit studánku

Spolek Denemark chce opravit studánku v údolí Vrchlice. Ta sloužila po mnoho desetiletí jako zdroj pitné vody pro místní i výletníky do údolí. V plánu mají odstranit stávají havarijní studánku a vystavět z kamene zcela novou. Současně chtějí provézt historický průzkum starého důlního díla a na závěr upravit okolí studánky.

realizátor: Denemark z.s.
místo: Kutná Hora, Středočeský kraj
období realizace: 07/2024 – 08/2024
projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 10 000 Kč