Získejte až půl milionu na proměnu své obce

Jako každý rok na podzim, i letos vyhlašujeme nový ročník dvouletého programu Místo, kde žijeme! Chcete proměnit svou obec a vytvořit místo k setkávání se svými sousedy? Možná je tento program určený právě pro vás…

Grantem ve výši až 500 000 korun podpoříme tři vybrané týmy z českých obcí, kde chtějí propojit místní lidi, neziskovky, firmy a instituce a společně upravit či vytvořit konkrétní veřejný prostor (vnitřní nebo vnější). Chceme pomoci takovým proměnám, které podpoří setkávání lidí v obci. Vybrané týmy od nás dostanou také balíček další podpory – pomohou jim odborníci a odbornice na zorganizování komunitních setkání a budou se moci zúčastnit odborných seminářů a inspirativních cest po dalších podpořených projektech.

V Suché Rudné na Bruntálsku chyběl vhodný prostor pro společenská setkání stálých obyvatel s chataři a chalupáři či odpočívadlo pro turisty a cyklisty, které by mohlo sloužit mimo jiné i dětem. Místní upravili náves „U Rakety“, pojmenovanou podle zmenšené kopie pomníku prvního letu družice do vesmíru.
Na travnaté ploše vedle pomníku vybudovali nový altán s ohništěm a obnovili historickou pumpu.

Co se má díky podpoře stát?

Prvním úkolem podpořených týmů je sezvat všechny lidi v obci, kteří jsou ochotni přispět
k plánovanému projektu svým názorem nebo pomocnou rukou. Obyvatelé si společně zmapují, jaké místo k setkávání jim chybí a co by v něm chtěli dělat. S pomocí architekta v participativním tvůrčím procesu navrhnou konkrétní proměnu prostranství nebo místnosti k setkávání a pustí se do společných brigád.

Jak se tvoří komunita na samotných polských hranicích, v místě, kde se mezi 320 obyvateli mísí
7 národností, přičemž Rumuni tvoří třetinu populace? V místě s psychiatrickou nemocnicí a domovem pro osoby ve vážných životních situacích? V místě, kde z původních obyvatel zbyli poslední dva? To se
v následujících dvou letech dozvíme v Bílé Vodě, kde zástupci obce společně s dalšími spolky a skupinami lidí zvelebí zahradu kolem obecního úřadu, kde také vznikne chlebová pec a sušárna na ovoce.

Kdo a jak se může do programu přihlásit?

O účast v programu mohou žádat neziskové a příspěvkové organizace, církevní organizace, účelová zařízení církví a obce do 2 000 obyvatel. Programu se mohou účastnit také větší obce, v tomto případě ale obec může figurovat pouze jako partner projektu a příjemcem musí být jiný typ organizace než obecní úřad.

Uvažujete-li o získání této podpory, vyplňte co nejdříve nezávazný vstupní dotazník a my s vámi nejprve váš záměr zkonzultujeme. Přihlášku je pak nutné odeslat do 30. listopadu 2020. Mnoho dalších informací najdete na webu programu. Sledujte také facebookové stránky programu a neváhejte informace sdílet. Děkujeme!

Chcete se inspirovat zkušenostmi těch, kteří už mají projekt zdárně za sebou? Podívejte se na rozhovor s Michaelem Menclem, který spolu s přáteli a dobrovolníky upravil parčík v městské části Olomouc – Řepčín v přírodní a bezpečné místo  k setkávání.

Partnerem programu je společnost HORNBACH, mediálním partnerem měsíčník PRO města a obce. Za podporu dále děkujeme americké nadaci The Hamer Foundation a individuálnímu dárci Martinu Kulíkovi.