Jarmila Janků oživila Nejdek skleněnou mozaikou

Jarmila Janků z Nejdku na Karlovarsku zorganizovala happening, během něhož spolu s přáteli a žáky výtvarného oboru ZUŠ oživila zanedbanou betonovou zeď v centru města skleněnou mozaikou. Společné dílo umožnilo nejen ozdobit do té doby nevzhlednou zeď, ale také propojit podobně smýšlející lidi, zajímající se o společný veřejný prostor.

Nejdečané, kteří se nezúčastnili, se obvykle ptají: „Jak jste na to přišli“? Odpověď sahá do Jarmiliny minulosti. Každého člověka nejvíce formuje a směruje prostředí, ve kterém vyrůstá. Jarmila mělo to štěstí, že vyrůstala v tvůrčím prostředí. Ačkoliv v 70. letech, tedy v době z pohledu celospolečenského nesvobodné, její rodiče si svou svobodu vzít nenechali. Vytvořili si podle svých představ svět, který byl pro její dětství velkou inspirací. „Naučila jsem se, že nic není nemožné. Tenkrát rodiče koupili na splátky starší dřevěný domek s velkou zahradou. Tam dodnes žijí, tvoří a získávají energii. Pro prostory domu táta vyrobil nábytek a maminka ušila doplňky. V prosklené verandě dodnes maminka tká gobelíny a táta maluje. Asi proto je mým posláním radost z tvoření předávat dál, dětem v ZUŠ,“ vysvětluje.

Prostředí města, ve kterém žije, ji nenechává lhostejnou. Hledá v něm harmonii a příjemná zákoutí. „Chápu, že musí ve městě fungovat elektřina a kanalizace, téct voda, musíme mít kde nakupovat, jíst, parkovat. S tím má vedení města velkou práci. Ale na estetiku už moc prostředků nezbývá. Naštěstí je nás víc, komu nestačí běžné fungování městské infrastruktury a chce mít příjemný i životní prostor.“ A právě spojení sil podobně smýšlejících lidí byl ten pravý impulz jít společnými silami k zahájení proměn. Díky podpoře Nadace Via a místních firem se šedivá, oprýskaná zeď proměnila v třpytící se skleněnou řeku. Mozaikou oživili také zeď u historické věže, zbytku Nejdeckého hradu. Z předem připravených kachlů sestavili obrazy tří nejvýznamnějších držitelů města, včetně rodových erbů. Erby vytvořili převážně dospělí, ale portréty jsou prací žáků základní umělecké školy. Jarmila se je snaží vést k tvořivosti a vztahu k výtvarné kultuře. Věří, že budou celý život rádi vymýšlet a proměňovat svůj i městský prostor pro krásné žití a bytí.

Přečtěte si celý rozhovor s Jarmilou o mozaikové zdi v Nejdku.