15 týmů mladých filantropů z programu Dobro-druzi vybralo na pomoc druhým více než 900 tisíc korun

I v roce 2019 se našlo více než 273 dětí a mladých lidí, kteří věnovali svůj volný čas filantropii. 15 týmů Dobro-druhů ve spolupráci se svými patrony uspořádalo na 55 dobročinných akcí, jejichž výtěžek putoval na podporu hendikepovaných kamarádů, seniorů, maminek ve složité životní situaci, ale i na pomoc slonům či želvám. Na dobré účely se jim podařilo vybrat 537 326 Kč, které Nadace Via navýšila na celkových 906 288 Kč.

V loňském roce se program Dobro-druzi rozšířil o plánovací workshopy pro celý tým přímo ve škole či místě bydliště. A tak se v dubnu manažerky programu vydaly do všech koutů ČR, aby pomohly dětem a mladým lidem s plánováním benefičních akcí. Samotné dobrodružství mladých filantropů pak začalo minulý rok v květnu, kdy se všechny týmy setkaly v Praze na úvodním setkání.

Zde získali potřebné know-how v oblasti propagace, fundraisingu i pořádání benefičních akcí. Na jejich realizaci dostali od Nadace Via také příspěvek 5 000 Kč, přičemž některé týmy dokázaly akci zrealizovat bez využití jediné koruny díky štědrým lokálním sponzorům,“ vysvětluje Kristina Papoušková, programová manažerka programu Dobro-druzi.

Akce, které se konaly v 10 krajích, navštívilo přes 21 197 návštěvníků, z nichž třetina přispěla na dobročinné účely. Návštěvníci měli možnost poslechnout si koncerty, zhlédnout taneční vystoupení, nakoupit si výrobky na jarmarcích či si užít zábavné odpoledne plné her a tvoření.

Vysokého výtěžku se Dobro-druhům podařilo dosáhnout i díky prodeji občerstvení a vlastnoručně vytvořených výrobků. „V letošním ročníku se 6 týmů pustilo také do online fundraisingu přes portál Darujme.cz, čímž umožnily přispět i těm, kteří se nemohli osobně akce zúčastnit anebo se zpětně rozhodli darovat i více. Podařilo se jim tak vybrat 75 211 Kč,“ dodává Kristina Papoušková.

Dobro-druzi i letos dokázali, že při pomáhání druhým nezáleží na věku ani financích a uspořádat benefiční akci pro dobrou věc může každý z nás! Dohromady tak za uplynulých 7 let na dobrou věc putovalo díky Dobro-druhům téměř 5 milionů korun. Přes 85 % účastníků pokračuje v pořádání dobročinných akcí i v dalších letech.


Jak se dařilo jednotlivým týmům? Pojďte si s námi projít všech 15 týmů skvělých mladých lidí.

Charitativní koncert pro Vojtíška 

Skupina studentů podbořanského gymnázia přivítala začátek nového školního roku charitativním koncertem pro Vojtíška, postiženého chlapečka z Podbořan, kterému pomáhají již dva roky. Letos si návštěvníci akce kromě koncertu mohli užít i pestré občerstvení a aukci výtvarných děl umělců z Podbořan a okolí. Vojtu mnozí ze studentů osobně znají a vidí, jak moc mu pomáhá rehabilitace, na kterou se jim podařilo vybrat 65 965 Kč. Tato částka byla navýšena Nadací Via na 103 078 Kč. O tom, jak se podbořanskému týmu dařilo, se můžete přesvědčit i v tomto videu.

Krok správným směrem 

Třídní kolektiv 8.B z Nového Města nad Metují se rozhodl pomoci mamince autistických dvojčat, která to nemá vůbec jednoduché. Uspořádali celou řadu benefičních aktivit včetně sběru jablek, vánočního jarmarku či tvorby charitativního kalendáře z fotografií školního fotokroužku. Na podporu maminky dvojčat se jim podařilo vybrat 65 364 Kč, které Nadace Via navýšila na výsledných 77 349 Kč.

Dáme vaší tváři úsměv

Holky z výchovného ústavu v Janštejně ve svém volném čase pomáhají jak v domově důchodců, tak v psím útulku v sousední vesnici. Opuštění psi si je získali natolik, že se rozhodly spojit svoje síly a vydělat peníze na chod útulku a veterinární péči. Je zde totiž mnoho psů ať už nemocných nebo týraných, kteří potřebují odbornou péči. Každá z holek něco umí – některá vyrábět náramky, jiná malovat, několik z nich umí dobře šít. Výrobky prodávaly na předvánočních jarmarcích v okolí, kde také informovaly o činnosti útulku a možnostech pejsky adoptovat. Podařilo se jim tak vydělat 10 747 Kč, dalších 17 961 Kč vysbíraly pomocí výzvy na Darujme.cz a na pomoc útulku tak věnovaly 48 708 Kč.

Vytvoř dobrý skutek 

Pětice studentek gymnázia z Mnichova Hradiště se před časem dala dohromady na charitativní akci pro pomoc seniorům a rozhodly se pomáhat i nadále. Uspořádat benefici pouze v pěti lidech by byla velká dřina a tak do akce zapojily i své kreativní spolužáky, s jejichž pomocí uspořádaly tvořivé odpoledne pro rodiny s dětmi.  Návštěvníci se tak mohli naučit něco nového a zároveň si svůj výrobek odnést domů. Vybraly 12 073 Kč, které věnovaly na provoz místního útulku, kde jedna ze studentek dlouhodobě dobrovolničí.

Dobro pro slony

Desítka mladých aktivních lidí z Třince, které spojuje touha pomáhat lidem a zvířatům, láska ke knihám, slonům a magii se rozhodla uspořádat řadu benefičních a osvětových akcí pro třineckou organizaci Save elephants. Prostřednictvím osvětových akcí představili studentům místních škol problematiku nezákonného lovu slonů. V závěru roku akci završili benefičním koncertem, kde prodávali i vlastnoručně vyrobený merch pro Save elephants a obrázky slonů od dětí z Afriky. Ve spojení s Nadací Via vybrali pro slony 73 302 Kč.

Pomáháme maminkám 

Dvě paní učitelky a parta dětských hudebních nadšenců z Vysokého Mýta organizovali jako každý rok kulturní program ke Dni matek spojený s jarmarkem. Poprvé se ale rozhodli prostřednictvím této akce pomáhat. Připravili představení, hudební vystoupení, a protože ve školní kuchyňce mají možnost i péct, společně připravili také něco dobrého na zub. Celkově vybrali 32 797 Kč, které věnovali maminkám z místního azylového domova a jejich dětem, které na akci také pozvali.

Dny pro Anabell 

Studentky sociální práce obdivují práci organizace Anabell, která se zaměřuje na problematiku poruch příjmu potravy. Rozhodly se jí aktivně pomoci a to jak v oblasti osvěty, tak i finančně. O problematice informovaly veřejnost na osvětových akcích a peníze z příspěvků za vstupné či z prodeje zdravého občerstvení věnovaly na činnost organizace. Finančně podpořily organizaci částkou 3 019 Kč a některé z nich se do činnosti Anabell zapojily i dobrovolnicky, aby dostaly potřebné informace mezi co nejvíce lidí a sdílely i svou osobní zkušenost.

Babouci do Emaus

Studenti Česko-anglického gymnázia z Českých Budějovic už téměř dva roky pravidelně navštěvují seniory z Centra sociálních služeb Emauzy. Mají krásné společné zážitky a největší radost jim udělá, když se na tvářích babiček a dědečků objeví úsměv. Aby ten úsměv byl co největší, tak se pro ně studenti rozhodli uspořádat zahradní slavnost spojenou s koncertem kapely Babouci. Peníze na organizaci akce získávali prostřednictvím řady benefičních akcí včetně filmového večera uspořádaného ve spolupráci s Filmovou školou v Písku, garden party a prodejem dobročinného kalendáře. Na organizaci koncertu potřebovali vybrat 23 tisíc korun. Rozhodli se proto, že nakonec uspořádají zahradní slavnosti dvě. Celkově studenti ČAGu získali 64 384 Kč.

Pomáhám Klárce

Žáci ZŠ a dobrovolní mladí hasiči z Malče spojili své síly. Rozhodli se pomoci mladé dívce, která se již podruhé pouští do svého boje s leukémií. Společně připravili dvě benefiční akce. Jednou z nich bylo sportovní odpoledne plné běhu, kde bylo kromě závodění možné zakusit i lokální fairtrade produkty či si koupit vlastnoručně vyrobené sáčky na svačinu. Další akcí byla fairtrade snídaně, která kromě výběru peněz posloužila k setkání sousedů nad dobrým jídlem. Celkově se malečským podařilo na pomoc Klárce vybrat 68 727 Kč.

Dobrokrůčky

Spolužáci ze základní školy ZŠ Máchova z Děčína se dle svých slov dokáží občas vzájemně potrápit, ale také jsou skvělým kolektivem, který rád pomáhá. Původně chtěli uspořádat pořádat benefiční akce po celý (dobro)týden, pomáhání je ale tak baví, že akcí udělali mnohem víc. Prodejem plyšových hraček a organizací prodejní výstavy vybrali neuvěřitelných 140 000 Kč na podporu handicapovaných dětí, které se sdružují ve volnočasovém kroužku Krůčky. Kromě finanční pomoci pomáhali i hlídáním dětí, aby si rodiče od náročné péče mohli na chvilku odpočinout. Plyšáků nakonec vysbírali od přátel, známých i neznámých tolik, že je dále prodávají prostřednictvím sociálních sítí i po skončení dobrotýdne.

Zachraňme želvy

Štěpán zbožňuje želvy. Svoje nadšení přenesl i na svoje spolužáky ze 6. a 7. třídy školy EDUCANET v Českých Budějovicích, se kterými se společně rozhodli podpořit želvy na Borneu. Na záchranu mořských želv uspořádali umělecký benefiční večer s občerstvením, kde prodávali výrobky s motivy těchto krásných zvířat. Peníze z akce předali přímo zakladatelce Haně Svobodové, která jim v červnu na škole udělala osvětovou přednášku. Celkově na záchranu želv vybrali 26 060 Kč.

Lavička přátelství 

Studenti výtvarného kroužku gymnázia v Sedlčanech se rozhodli zvelebit místo před školou. Ve spolupráci s lokálním truhlářem vyrobili lavičky, které budou sloužit jak studentům, tak i široké veřejnosti. Na tvorbu laviček přátelství získávali finance skrze prodej vlastních uměleckých výtvorů, pořádáním výtvarných dílen pro žáky základních škol nebo například háčkovacím workshopem. Podařilo se jim vybrat 25 147 kč, které Nadace Via navýšila na konečných 45 069 Kč.

Jahodový jarmark

Žákovský parlament ZŠ v Karlových Varech má neustále co na práci. Kromě vyjednávání potřeb studentů si užívají i organizaci dobročinných akcí. V červnu uspořádali Jahodový jarmark, na kterém návštěvníci mohli ochutnat sladké dobroty či si koupit výrobky žáků celé školy. Po celou dobu akce se bylo možné zapojit do zábavných workshopů a dokonce přišel i kouzelník! Výtěžek jarmarku činil 106 848 Kč, které studenti věnovali na podporu spolužáka trpícího svalovou dystrofií. Ten se sám do pořádání akce aktivně zapojil v roli fotografa. Jak akce probíhala můžete vidět ve videu.

Klobouček tančí pro děti 

Dvě mladé slečny a zároveň nejlepší kamarádky se rozhodly tancem pomáhat dětem z dětského domova v Novém Strašecí. Společně vedou taneční soubor, který se zapojil do organizace již druhého ročníku charitativní akce Klobouček tančí pro děti. Kromě financí akce přinesla i skvělé zážitky a vznikla nová přátelství mezi dětmi ze souboru a dětského domova, které společně nacvičily část programu. Vytančili a v tombole získali 20 106 Kč, které Nadace Via navýšila na výsledných 40 106 Kč.

Pěťáky pro ptáky 

Ve Vsetíně se v Klubu ambasadorů fair trade neziskové organizace Líska jednou za měsíc schází skupina aktivních studentů, které spojuje láska k přírodě a podpora fairtrade. Dlouhodobě spolupracují s místním Záchranným centrem pro volně žijící živočichy, pro které se rozhodli vybrat ranec plný pěťáků. Během Sousedského týdne, kterým oživili vsetínské Dolní náměstí, vybrali prostřednictvím benefiční férové kavárny 15 000 Kč, což je cena krmiva na jeden měsíc. Na stánku za dobro-příspěvek nabízeli kávu i čaj a zároveň naplánovali řadu doprovodných aktivit pro děti, jejich rodiče a další návštěvníky. Celkem i s navýšením Nadace Via získali 30 000 Kč.

 

I v roce 2020 se mohou děti a mladí stát Dobro-druhy. Máme otevřený nový ročník, do kterého se týmy mohou hlásit až do 9.3.2020. Stačí mít nápad a chuť pomáhat.

 

Zaujaly vás tyto příběhy? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.