Sousedský dvůr nebo městské zahradničení. I v Bratislavě to žije!

V rámci mezinárodního programu ViabilityNet 3.0 pro místní komunitní lídry jsme s účastníky navštívili několik komunitních iniciativ v Bratislavě. Pokud budete mít možnost, rozhodně je doporučujeme navštívit či se jimi můžete nechat inspirovat ve vaší komunitě.

Co spojuje obyvatele hlavního města Slovenska? Kdo jsou lidé s vizí, vytvářející místa pro lepší život v Bratislavě? Se 14 účastníky programu ViabilityNet 3.0 jsme navštívili tři výjimečné iniciativy ve slovenské metropoli.

Proměňme místa!

Barevné a přátelské k dětem: tak si většinou nepředstavujeme přízemí starých bytových domů. Před čtrnácti lety se Rodinné centrum Ráčik rozhodlo proměnit prázdný prostor, dříve obchod, na místo pro maminky s dětmi. Není to mateřská škola;  nabízí se zde prostor k pobytu, setkávání a společnému trávení času; zkrátka pohodlné místo pro maminky s malými dětmi. Ráčik si pronajímá prostor od města prostřednictvím opakovaně prodlužované pětileté, smlouvy, což nebylo vždy jednoduché. V roce 2007 chtěl tehdejší starosta organizaci z budovy vystěhovat a nezdráhal se využít nejrůznější prostředky k dosažení svého cíle. Ráčik se rozhodl obrátit na soud, který následně vyhrál, což mu umožnilo v domě zůstat. Všichni sousedé mají místo rádi a jsou rádi, že se v jejich bezprostředním okolí alespoň něco děje. Ale nebylo to tak vždy: sousedé žijící přímo nad Ráčikem se  ze začátku obávali hluku. V průběhu let ale lidé kolem Ráčika našli způsob, jak koexistovat se sousedy a regulovat používání místa v čase tak, aby to bylo přijatelné pro místní obyvatele i návštěvníky. Centrum nemá žádného placeného zaměstnance, je udržováno skupinkou lidí, kteří zde působí jako dobrovolníci; ostatní návštěvníci platí drobný poplatek na pokrytí nákladů.

Účastníci ViabilityNet si vyzkoušeli dětské hračky:-)

Renovujme místa!

Pro Lenku Antalovou Plavuchovou, bývalou účastnici programu ViabilityNet 3.0, a Mira, jejího dlouholetého kolegu bylo Rodinné centrum Ráčik jen začátkem. Na protilehlé straně ulice se nachází stará školní jídelna; posledních 15 let nevyužívaná. Lenka a Miro přizvali ke spolupráci sociální pracovníky, jednali s městem, sháněli peníze na renovaci a se sousedy diskutovali o možném využitím prostoru. Nasbírali spoustu podnětů a následně se jim pro jejich projekt podařilo zajistit bezúplatné patnáctileté využívání budovy za podmínky, že investují 200 000 Eur do renovačních prací.

Finanční prostředky na to získali od nadace podporující inovativní práci s mládeží. Část budovy bude přeměněna na nízkoprahové centrum pro mládež; mladí se zde mohou scházet a využívat nově vzniklého zázemí. Další část bude sloužit jako komunitní centrum, kde se místní obyvatelé mohou setkávat, organizovat volnočasové aktivity apod. Malá kavárna bude provozována v prostorách zasedací místnosti, kterou mohou využívat i různé neziskovky. Místní organizace tu také najdou volné kanceláře. Na dvoře, který je od ulice oddělen dalšími školními budovami, by se pak v létě pořádaly koncerty.

Rekonstrukce právě začala a měla by být hotová do poloviny roku 2019.
Plán školní jídelny

Replikujme myšlenky i zahrady!

Jak je vidět, Lenka a Miro mají mimořádný zájem o své okolí. Na svědomí mají i další iniciativu: první komunitní zahradu v Bratislavě. Koncept městského zahradničení se stal v regionu značně populárním. Důkazem toho je i fakt, že zahrádka funguje už po dobu sedmi let s neměnnou účastí cca 35 spoluvlastníků. Inspirace pochází z Prahy, kde Lenka kdysi navštívila komunitní zahradu. Vrátila se domů a koncept sem přenesla: karavan tvořící zázemí zahrady je vyveden ve stejných barvách i designu, jako viděla v Praze.  Jednoduše zkopírovala něco, co funguje jinde. Skutečnost, že můžeme vytvořit něco, co funguje, je životaschopné a přínosné pro komunitu, je samo o sobě úžasné!  V okolí zahrady se pravidelně koná Restaurant Day, kdy lidé vynesou stoly na ulici a společně hodují.

Zelený karavan: jídlo nás činí šťastnými a spojuje nás!
Zahrádka je v bezprostřední blízkosti domů a polikliniky

Kultivujme místa!

Dušan Martinčok, jeden ze současných účastníků projektu ViabilityNet 3.0, chtěl změnit místo, ve kterém žije: dvůr typického činžovního domu z třicátých let s krásnou zahradou uvnitř. Lidé tudy jen procházeli a mizeli do svých domovů. Po deseti letech, které Dušan v domě strávil, se jednoho dne rozhodl uspořádat piknik na zahradě.  Upekl švestkový koláč a zaklepal na dveře sousedům. K jeho překvapení se k němu někteří připojili. Od té doby zde obyvatelé domu zbudovali místa k posezení a vysadili další zeleň, to aby zabránili parkování aut ve dvoře. Vstupní hala domu získala novou výmalbu, před 2 lety dokonce posloužila jako Dušanův otevřený obývací pokoj v rámci jednoho uměleckého projektu. Funguje tu i malá sdílená knihovnička. Instalována byla také lavička věnovaná známé slovenské spisovatelce, která v dome žila.

Současní viabilití účastníci a hodnoty, které stojí za Dušanovou aktivitou.
Komunitní knihovnička na dvorku

Oprav si kolo!

Tomáš, další z bývalých účastníků programu ViabilityNet 3.0, je vášnivý cyklista žijící v Bratislavě. Založil zde komunitní cyklodílnu (tzv. bike kitchen – cyklokuchyni), organizoval cyklojízdu (tzv. Critical Mass) a zavedl první systém pro sdílení kol ve městě. Na nábřeží Dunaje vedle mostu s mnoha zaparkovanými vozy vytipoval spolu se svými kolegy nehostinný a špinavý kout; zkrátka místo, kam obvykle lidé rádi nechodí.  Přesunuli sem dva kontejnery a začali s revitalizací prostoru. Zbudovali malou zahrádku a organizují zde menší párty. Prostor ale slouží především jako komunitní cyklodílna, kam můžete přijít a nechat si pomoct s opravou svého kola. Výhodou tohoto místa je, že se nachází u jedné z hojně využívaných cyklostezek z Bratislavy do Vídně.

Cyklo dílna