Čím se můžeme inspirovat na Slovensku. Cyklo Kuchyňa či tržnice, která konkuruje nákupním centrům

Jaké projekty aktivních lidí na Slovensku mohou být inspirací pro Česko? Vydali jsme se k východním sousedům, kde se uskutečnilo setkání našeho programu ViabilityNet 3.0 , kterým podporujeme komunitních lídrů ze střední a východní Evropy. Tedy lidí, kteří probouzejí místo, kde žijí, a společně se svými sousedy vytvářejí komunitní projekty.

Během tohoto cyklu programu proběhnou 4 setkání, 4 studijní návštěvy a účastníky podpoříme grantem a mentorem, který jim pomáhá k tomu, aby byly jejich projekty úspěšné a udržitelné do budoucna.

A které projekty jsme společně na Slovensku navštívili?

Cyklo Kuchyňa

Komunitní cyklo-prostor, který by rád rozvinul cyklo kulturu v Bratislavě. Idea Cyklo Kuchyně je – „do it yourself“ a všechny členy – dobrovolníky – spojuje láska ke kolům. A neřeší jen cyklistiku, ale zapojují se i do dalších aktivistických iniciativ ve městě.

Co se v Cyklo Kuchyni děje? Chodí tam lidé, kteří si chtějí opravit vlastní kolo, a nebo se to chtějí naučit – pro takové zájemce organizují workshopy. Taktéž opravují darovaná kola a předávají je dále do oběhu.

Vrhli se též na vytvoření systému sdílení kol. Po celé Bratislavě si lze v současnosti půjčit zhruba 90 kol.

Stará tržnice

Tržnice v historickém centru Bratislavy od roku 2013 opět ožívá a stala se důležitým kulturním místem ve městě. Je otevřená různým věkovým skupinám a poskytuje rozličné služby obyvatelům a návštěvníkům města.

Při plánování dbali na to, aby byl prostor multifunkční: na jedné straně je v něm možné uspořádat plnohodnotné trhy, na druhé straně se může proměňovat na prostory pro koncerty, konference, divadelni představení.

V tržnici se podařilo obnovit sobotní trhy, které mají být alternativou vůči nákupním centrům. Po celý den trhy doprovází přednášky, workshopy či besedy.

Nová Cvernovka

Budova bývalé Střední průmyslové školy se postupně mění v kreativní a kulturní centrum – více než 50 různých studií a iniciativ pod jednou střechou. A vize do budoucna jsou nemalé – otevírat se obyvatelům Rači, ať už díky kavárně či jiným sousedským aktivitám konajícím se na prostranstvích kolem školy.

Za poslední rok zvládli budovu převážně vlastními silami vyklidit, opravit elektroinstalaci, topení, rozvody vody, střešní krytinu a kanalizaci. Podařilo se zvelebit i společenské prostory, které budou sloužit ke kulturním aktivitám pro veřejnost.

Hidepark v Nitře

Před pár lety parta kamarádů hledala místo, kde by se mohli smysluplně setkávat a trávit svůj volný čas. Podařilo se jim najít soukromý prostor, který dostali do pronájmu a postupně ho revitalizovali. Hidepark je dnes známé komunitní centrum v Nitře, kde se setkává sport, kultura, umění a ekologie a každý si tam najde to své.