Dárcovská výzva aneb nechci dárky a raději podpořím oblíbenou neziskovku

Dárcovská výzva je u nás poměrně nový způsob, jakým lidé podporují neziskovky a získávají pro ně peníze a nové příznivce na dobrou věc. Nadace Via a její sesterská organizace Sdružení Via jsou se svým online darovacím portálem Darujme.cz průkopníkem v dárcovských výzvách v Česku. Koncem ledna jsme spustili na Darujme.cz novou funkcionalitu, která dárcovské výzvy umožňuje.

Za půl roku máme již okolo 147 úspěšně dokončených dárcovských výzev, které přinesly skoro 1,7 milionu Kč na dobré věci! Lidé pro neziskovky slaví narozeniny, běhají dlouhé běhy, lezou na Mount Everest a to není zdaleka vše. Pokud Vás dárcovské výzvy zaujaly, přečtěte si rozhovor s naším kolegou Lukášem Hejnou, který o nich mluví v článku na našich stránkách umenidarovat.cz.

Jak může velmi úspěšná dárcovská výzva vypadat? Přinášíme Vám jeden konkrétní příběh.

Manželé Jana a Ondra Havlenovi se rozhodli, že letos nechtějí dárky k narozeninám, ale místo toho společně získají 50 000 Kč pro Nadaci Via a její program Viadukt, který poskytuje systematické vzdělávání lidem převážně ze začínajících neziskových organizací a iniciativ. Šli do toho s nasazením a nakonec se jim podařilo společně s přáteli získat neuvěřitelných 105 055 Kč. DĚKUJEME!

Jana je vedoucí oddělení fundraisingu a marketingu v neziskové organizaci Domov Sue Ryder. Zeptali jsme se jí na pár otázek.

Jaké to je, vzdát se dárků a místo toho získávat peníze od kamarádů na dobrou věc?
Nejdřív si člověk uvědomí, že vážně nedostane žádný osobní dárek. Smutné, ale pak chce už jen peníze na charitu. Takže pokud mu i tak někdo osobní dárek dá – kromě daru na charitu – raduje se hodně a váží si toho dvojnásob.

Proč je pro Tebe důležité vzdělávat lidi v začínajících neziskovkách?
Důležité je pro mne lepší vzdělávání pro všechny, nejen v neziskovkách. Protože když se nezlepší vzdělávání, nezlepší se nic dalšího a nikam se celkově neposuneme…

Co Tě nejvíce na kampani překvapilo?
Že se nápad na narozeninovou výzvu 97 % lidí líbil a darovali.

Šla bys do toho znovu?
Určitě ano.

Jaký je Tvůj oblíbený narozeninový dort?
Jakýkoliv čokoládový…

Výzvu Jany a Ondry Havlenových najdete na Darujme.cz.

Inspirovat se můžete i u dalších letošních ukončených výzev pro Nadaci Via:
Aprílový půlmaraton
Májový maraton