Na Community Forum jsme překračovali vlastní bubliny

46 nafouklých balonků

3 navštívené komunitní iniciativy

1 plyšová koza

nekonečně zajímavých lidí, pracovních kontaktů, nových přátel…

—————————————————————————————————————————————————————————————

Poslední dubnový čtvrtek ráno se v holešovických ulicích vznášely velké bubliny. Vycházely od galerie DOX, kde právě začal první den Community Forum: Breaking Out Of Bubbles. Velkého setkání lidí aktivních v místních komunitách z České republiky, Evropy a – díky několika zámořským hostům – i světa. Během tří dnů si necelá stovka účastníků užila několika přednášek a workshopů, celou řadu kreativních aktivit, řízených diskuzí i hovorů nad kávou či pivem. To vše s cílem rozšířit si obzory, překročit vlastní bublinu a přenést tuto zkušenost i do práce ve svém okolí.

Stewart Sarkozy-Banoczy, hlavní host prvního dne, představil koncept udržitelné komunity a přiblížil nám svoje zkušenosti z Kolumbie i severní Ameriky. Během odpoledního programu jsme během workshopu s Dominikou Belanskou mohli prozkoumat čtvrť Holešovic netradiční metodou „silent walk“ nebo se zapojit do diskuze s Esther Witt, která se podílela na referendu o nevyužívaném berlínském letišti Tempelhof (rozhovor s ní si poslechněte na tomto odkaze).

Do svého vyrůstání v době apartheidu v JAR nás v pátek ráno přenesl Richard Smith, který svou skvělou řečí motivoval přítomné k budování důvěry v druhé. Jaké jsou podle Richarda tipy, jak důvěru v ostatním lidi rozvíjet? Druhých lidí si važ, najdi v druhém to, co máte společného, pozorně naslouchej, zapoj druhého včas do dialogu a pracujte na společné vizi.

Odpolední část jsme pak věnovali desítkám diskuzí na témata, která jsme společně vytvořila během metody tzv. open space.

Deštivý konec týdne oživilo sobotní slunce, které prozářilo návštěvu tří místních iniciativ na Praze 8 a 7. V Přístavu 180 00 jsme se dozvěděli, jak do svého chodu zapojují bezdomovce, který dříve tento bývalý karlínský brownfield obýval. V Paralelní Polis nám rozšířili obzory vhledem do fungování kryptoměn a anarchokapitalismu. V místní dílně 3D tisku nás překvapili tím, že v 3D tiskárně můžete vytisknout třeba i vánoční čokoládovou figurku. V komunitní zahradě Prazelenina, která se choulí u Vltavy nedaleko mostu Barikádníků, nás místní zahradník Robert pobavil svými historkami právě ze zdejší komunitní zahrady. Došlo vám třeba někdy, že děti jsou v komunitních zahradách považování za malé záškodníky? Vůbec totiž nerozumí tomu, že jednotlivé oddělené záhonky patří různým lidem. Směje-li se na ně kulaťoučké červené rajčátko z keříku, polknou jej rozžvýkané dříve, než zoufalý tatínek stačí vykřiknout, že přece patří paní sousedce z prvního patra…

Během Community Forum jsme praskali a překračovali různé bubliny. Bubliny vlastního jazyka, vlastního uvažování, vlastních představ. Paradoxně se nám však podařilo společně vytvořit jednu velkou bublinu. Bublinu, ve které se skrývá nadšení, inspirace a energie pracovat dále s bublinami druhých lidí i svými vlastními a společně směřovat k lepšímu životu v místních komunitách.

Foto: Anna Šolcová