Re-use centra, swapy, recyklace. Důraz na udržitelnost v sousedských aktivitách roste

Upcyklace, recyklace, swapy, cirkulární ekonomika… Je pro vás udržitelnost vašich sousedských aktivit důležité téma? Podívejte se, jak se tohle téma propisuje do sousedských aktivit v Jaroměři, v Ochozi nebo v Teplicích.

Pro Tomáše Mrkvicu z Jaroměře je udržitelnost ústředním tématem všech aktivit. Tomáše jsme poznali v minulém roce v Komunitní akademii. Přihlásil s k nám s cílem získat další znalosti a dovednosti pro rozvoj sdíleného kulturně-vzdělávacího prostoru pro setkávání mladé generace.

Tomáš v Jaroměři založil cirkulární re-use centrum RECYUPCY. V centru se na odpad podívate jinýma očima. Není to je věc k vyhození, ale materiál pro další kreativní využití. Nenásilně tak pomáhá rozšírit povědomí o udržitelnosti a cirkulární ekonomice mezi děti i dospělé. Konají se tu workshopy, přednášky s designéry a odbornými pracovníky, odborné stáže pro studenty nebo sympozia pro začínající umělce a od září se chystají i zájmové kroužky zaměřené na mládež.

Velký úspěch zaznamenal loňský Festival recyklovaného designu. Nejenže nabídl návštěvníkům možnost dozvědět se více o udržitelném způsobu života, ale také jim umožnil aktivně se zapojit a vyzkoušet si, co všechno lze z „odpadků“ vyrobit. Workshopy jako linoryt, míchání bylinných čajů a tvorba upcyklovaných šperků ukázaly, jak lze odpadové materiály přetvořit v nové výrobky. Navíc návštěvníky inspiroval k zamyšlení nad vlastními návyky a možnostmi, jak přispět k ochraně životního prostředí. Chtěli byste podobnou akci zažít? Zajeďte 12. října do Jaroměře na další ročník.

Tomášovy aktivity nenásilným způsobem podporují kreativitu, manuální zručnost, ale i environmentální povědomí u různých generací. A nás těší, že jsme ho mohli díky Komunitní akademii podpořit. Společná setkání a online výuka Tomášovi poskytly novou perspektivu a motivaci pokračovat. Daří se mu koncept centra dál rozvíjet a rozšiřovat i do jiných regionů, o jeho workshopy je totiž zájem i u dalších účastníků akademie z různých koutů Česka. 

Zásady udržitelného přístupu se prolínají i do aktivit Michaely Klennerové ze spolku Swap Teplice. Společně s dalšími dobrovolníky připravuje otevření nového Re-use centra, to původní už totiž nestačí. V roce 2024 se swapem protočilo přes 3 tuny oblečení, bot, a tak je potřeba najít nové prostory. Ideálně nejen pro výměnu věcí, ale také prostor pro setkávání, pořádání workshopů a různých osvětových akcí zaměřených na ekologii a udržitelnost. Zkrátka místo, kde se nevyměňují jen věci, ale i nápady jak udržitelnost vnášet do běžného života.

Re-use princip není jen o výměně nepotřebných věcí, ale také o opravě těch nefunkčních. Na některých akcích tak můžete najít opraváře, který přímo na místě provádí drobné opravy, nebo si na 3D tiskárně vytisknout náhradní díly pro své domácí pomocníky. Cílem všech aktivit je snížit množství odpadu v Teplicích a okolí a motivovat lidi k tomu, aby dali svým věcem druhou šanci místo jejich vyhazování. Re-use centrum také plánuje spolupráci s místními školami, neziskovými organizacemi a firmami, aby společně šířili povědomí o odpovědném nakládání s odpady a recyklaci.

Princip 4R

Jednoduchou pomůckou při tvorbě udržitelné sousedské akce vám může být princip 4R. Skládá se ze 4 anglických slov RETHINK-REDUCE-REUSE-RECYCLE, které se vztahují k celému procesu vytváření akce – od prvotního plánování až po závěrečný úklid. První R, RETHINK, je zásadní. Vede nás k tomu, abychom o námi pořádané akci začali uvažovat jinak a již od začátku ji plánovali jako akci šetrnou k přírodě. Co nejvíce využívat místních zdrojů, věci si půjčovat a co nejméně kupovat to, pro co už nebudeme mít v budoucnu využití. Od první myšlenky pak můžete přijít k REDUCE a podívat se na to, co je opravdu nezbytně nutné pro organizaci této akce a bez čeho se obejdete. Dobrým příkladem jsou například nafukovací balonky na oslavách – máme je rádi, ale potřeba nejsou. I v případě, že se některých věcí vzdát nedokážete, nemusíte věšet hlavu! Velkou část věcí je možné znovu využít, ať už při pořádání další akce nebo jinde. To prodlužuje jejich život v oběhu a snižuje spotřebu. Tento princip je obsažen v třetím R čili RE-USE. O osudu odpadků můžete uvažovat už při nákupu a i před samotným úklidem se tak zamyslet nad tím, zda a jak bude možné přebytky znovu využít – RECYCLE.

Neplýtvání, práce s místními zdroji a osvěta o udržitelném způsobu života je důležitá i pro další absolventku Komunitní akademie, Markétu Němčanskou. Ve spolku Lesní kruh se věnuje činnostem zaměřeným na předškolní vzdělávání v přírodě a podporu udržitelného způsobu života v místní komunitě. Pro širší veřejnost organizuje Markéta s přáteli řadu akcí, které mají za cíl vzdělávat a zvyšovat povědomí o ochraně přírody. Jak sama Markéta říká: „Máme velký dar – žijeme v místě obklopeném lesy a přírodou. Z vděčnosti se proto taky snažíme podporovat udržitelný způsob života.“ V Ochozu tak pracují na sdílení dopravy, sdílení věcí, zelené kanceláři nebo na osvětových programech.

Základem činnosti spolku Lesní kruh je provoz lesní školky. Místní děti díky ní vyrůstají v místě vhodném pro rozvoj mysli, fantazie i tělesné zdatnosti. K provozu lesní školky, k budování nového zázemí a stěhování do jurty, které je čeká v září 2024, postupně přibývají i další aktivity: klubík pro rodiče s nejmenšími, rodinné akce pro veřejnost (Ochozské knihohrátky – setkání nad kvalitní dětskou literaturou), komunitní zahrada (sdílená péče o pozemek, záhony, skleník atd.), kroužek práce se dřevem pro předškolní a školní děti, kurzy a workshopy (např. kurz první pomoci u dětí). Oblíbené jsou i tematické akce, jako Den přežití v přírodě nebo Víkend s Lesním kruhem k příležitosti Dne Země s oblíbeným SWAPEM, výtvarnými dílničkami, besedou o lesní školce a filmy s ekologickou tematikou. Všemi aktivitami se jako hlavní spojovací linka vine právě udržitelnost a osvěta – téma, které má Markéta hluboce zakořeněné a vede k němu svou dceru i širší okolí.

Pokud přemýšlíte nad udržitelností vašich sousedských aktivit, projděte si následující manuál, ve kterém najdete praktické tipy, jak do vašich akcí vnést princip 4R.

O Komunitní akademii

Komunitní akademie Nadace Via je roční vzdělávací program, který poskytuje účastníkům znalosti a dovednosti potřebné k rozvoji místních komunit. Účastníci získají přístup k seminářům, workshopům, mentorství a finančním grantům, což jim pomůže vytvářet plány rozvoje a zlepšovat jejich sousedství. Pro následující rok už máme plno, ale pokud máte o vzdělávání v komunitních tématech zájem, sledujete naše sítě, kde vás upozorníme na nově vypsané semináře, nebo si prostudujte stránky naší Knihovny.

Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter Via Café, kde se o naší podpoře dozvíte více.

Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.

Program Komunitní akademie je spolufinancován Evropskou unií.