Dobro-druzi: Jak děti mění svět kolem sebe

Předposlední červnovou neděli bylo v Praze na Rokytce živo! Kája, Betty, Kiki, Viki a Anežka, místní školačky, uspořádaly benefiční psí den. „Jmenuji se Karolína a je mi 12 let. Mám moc ráda zvířata, ale úplně nejvíc všechny pejsky. Proto jsem se rozhodla, že se svými kamarádkami uspořádám charitativní akci ‚Psí den‘ na podporu pejsků v nouzi,“ píše kapitánka týmu Kája na webové stránce sbírky, kterou holky s naší pomocí otevřely na Darujme.cz. Podpořit útulek Voříškov, který slouží jako prozatímní azyl pro opuštěné psy, se jim podařilo nad očekávání.

Karolína se svými kamarádkami aktivně oslovovaly kolemjdoucí s letáčky a nebály se obrátit ani na místní podniky. Zapojily se tak okolní restaurace, cukrárna, masáže, ráj poníků, přírodovědný spolek a několik kaváren, které věnovaly do tomboly hodnotné dary a poukazy. Sama Kája byla překvapená, co vše se jim podařilo získat!

A jak celé odpoledne probíhalo? Pracovnice útulku přivedly pejsky k adopci, nechyběla hudba, občerstvení ani opékání buřtů s večerním hraním na kytaru. Pro útulek se jim nakonec podařilo vybrat přes 20 tisíc korun, a díky matchingu od Nadace Via budou moci na pomoc pejskům odevzdat více než 40 000 korun.

Letem světem s Filipem

Další inspirující příběh přináší Natálka z Kostelce nad Orlicí, která se s kamarády také zapojila do Dobro-druhů. Společně rozjeli benefiční akci pro Filipa Sršně, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Celodenní akce zahrnovala běžecké závody, prodej doma připravených dezertů a dobrot, cestovatelské přednášky a hudební vystoupení. „Zapojení do Dobro-druhů mi přineslo spoustu nových zkušeností do života, které se ve škole nenaučím. Potěšila mě spokojenost lidí, od všech jsme dostali pozitivní odezvu a ptali se, jestli chystáme další ročník,“ píše Natálka. Pro Filipa vybrali celkem 177 715 korun na nový invalidní vozík. Jak to na akci vypadalo se můžete podívat na tomto videu.

Ve Velké Bystřici se středoškolák Antonín Šváb a jeho kamarádi rozhodli spojit obyvatele obce vysazením symbolické lípy srdčité. Antonín je členem kroužku Ekotým, ve kterém se scházejí děti z místních základních a středních škol. Pravidelně pečují o zeleň v obci, uklízí okolí nebo čistí řeku. Akce přilákala účastníky všech věkových kategorií, včetně 101leté rodačky z Velké Bystřice. „Vysazení lípy srdčité nebylo jen o vysazení jednoho stromu. Šlo o spojení mezi lidmi, o podporu přírody a o posílení dědictví, které předáme dalším generacím,“ říká Antonín. Kromě vysazené lípy děti u stromu zřídily i nové ohniště a už se těší na první akci, kterou tam v létě uspořádají. „Sousedský piknik Pod stromy bude skvělou příležitostí pro lidi v naší obci, aby se setkali, strávili čas venku a užili si společný program,“ dodává k tomu Antonín.

Většina našich Dobro-druhů jsou děti školou povinné, velkou část svých akcí tak realizují na konci školního roku. Maya a Karin, studentky pražské střední školy, se snaží získat prostředky na ovoce pro seniory, které každý měsíc rozdávají dobrovolníci z jejich školy. Uspořádaly benefiční odpoledne, do kterého zapojily i žáky blízké základní školy. Za dalším, tentokrát sportovně laděným, benefičním odpolednem stojí šesťáci ze Základní školy Leoše Janáčka Hukvaldy, kteří z výtěžku prodeje občerstvení a startovného podpořili Společnost pro ranou péči v Ostravě.

Na zvyšující se počet žen ohrožených menstruační chudobou se rozhodl poukázat tým Dobro-druhů z Brna a připravil benefiční akci pro spolek Vesna. Podařilo se jim získat sedm partnerských firem a na akci přišla stovka lidí. Skauti z Holubova zorganizovali festiválek pro nemocného Matěje. Na návsi se sešly tři jihočeské kapely, návštěvníci si vychutnali kavárnu s domácími zákusky a vyzkoušeli další doprovodné aktivity. Kluci a holky vybrali neuvěřitelných 140 611 korun a dalších téměř 40 tisíc korun získali ve sbírce, kterou otevřeli na Darujme.cz.

Částky, které děti v beneficích získají, nejsou měřítkem úspěšnosti. Tím nejdůležitějším, co si děti z projektů odnášejí, jsou získané zkušenosti a vědomí, že samy mohou měnit svět kolem sebe k lepšímu. Děti jsou sebevědomější, lépe komunikují, nebojí se organizovat a zlepšují svou týmovou práci. A co nás těší nejvíc, 92 % z nich chce v dobročinných aktivitách pokračovat.

V programu Dobro-druzi podporujeme děti a studenty, kteří chtějí pomáhat ostatním a zlepšovat své okolí. Skupiny dětí od 2. stupně základní školy a studenti středních i vysokých škol mohou pořádat benefiční akce pro osobu nebo organizaci, kterou si sami zvolí. Mohou také uspořádat sousedskou akci, přispět k obnově krajiny nebo zkrášlit své okolí.

Máte ve svém okolí malého Dobro-druha? Přepošlete mu odkaz na stránky. Chcete vědět víc o aktivitách a možné podpoře z Nadace Via?Odebírejte náš newsletter!

Dobro-druhy můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.