Sen, který se stal. Dobročinný večer Nadace Via překonal všechny rekordy

Zavřete oči a představte si, že naše země je plná lidí, kterým na ní opravdu záleží. Na jedné straně stojí ti, kteří neváhají pomyslně překročit práh vlastního domu a pouští se do zvelebování svých sousedství i vztahů v nich, odvážně vykračují do komunální politiky. A naproti jim jdou s pomocnou rukou lidé, kteří se o svůj vlastní úspěch chtějí dělit – filantropové. Zní to jako sen, že?  

A takový sen se stal skutečností na pondělní Dobročinné aukci Nadace Via, která se letos konala už po sedmnácté. V krásné letní atmosféře se v zahradě pražského Žofína sešly dvě stovky hostů, příznivců, podporovatelů a přátel Nadace Via. Díky nim tento večer plný radosti, umění a štědrosti přinesl neuvěřitelný výsledek – výtěžek 8 637 000 korun, což je dosud nejvyšší částka, kterou se na Dobročinné aukci podařilo získat.  

Největší pozornost si získala unikátní skleněná soška Motýlie, která vzešla ze spolupráce Martina Janeckého a Františka Skály. Tento sběratelský kousek, který se běžně nedá koupit, se vydražil za rekordních 1 010 000 korun. Druhou nejvýše draženou položkou byly nádherné náušnice z bílého zlata s diamanty a turmalíny, které přímo pro tento večer vyrobila značka Korbička. Exkluzivní šperky našly svého majitele za 600 000 korun. Na aukci nechyběla ani výjimečná díla předních českých umělců a designérů. Obraz Summer Bouquet od Martina Krajce se vydražil za 330 000 korun a ručně foukaná unikátní váza Traces ze sklárny Rückl získala nového majitele za 220 000 korun.  

Nedílnou součástí Dobročinné aukce jsou také neobyčejné zážitky. Jeden z nich, unikátní prohlídka výstavby nové trasy metra, se letos stal skokanem roku, z vyvolávací ceny 5 000 korun skončil na 300 000 korunách. Další dražitelé se podívají s Českou filharmonií do New Yorku, do stále vyprodané Allianz Areny na zápas Bayernu Mnichov nebo zažijí svůj olympijský sen v Paříži.  

Součástí našich Dobročinných aukcí je také takzvaná Velká vlna filantropie, kdy se dražitelé nepřebíjí, ale jejich příspěvky se sčítají. Součástí dražby tak může být každý,” vysvětluje ředitel Nadace Via Zdenek Mihalco a dodává, že i Velká vlna letos pokořila rekordy minulých let. “Na podporu lídrů českých měst a vsí jsme získali 2,5 milionu korun, celkový výtěžek překročil 8,6 milionů korun a za to všem dražitelům, dárcům a partnerům děkujeme.” 

Večerem provedl jako vždy skvělý Libor Bouček a jedinečnou atmosféru večera umocnil taneční soubor 420PEOPLE pod vedením choreografa Václava Kuneše. Díky rekordnímu výtěžku letošní Dobročinné aukce bude Nadace Via moci podpořit sny aktivních lidí ze všech koutů České republiky. Lidí, kteří dennodenně pracují na zlepšení svých komunit a míst, kde žijí.  

Děkujeme všem, kdo jsou součástí této krásné cesty a pomáhají nám plnit sny o lepším Česku. Společně můžeme dosáhnout velkých věcí. 

Kompletní fotogalerii si prohlédněte tady.


Děkujeme partnerům letošní aukce