Komunitní zahrady – zelené oázy plné života

V téměř každém městě či vesnici najdete místa, o která se nikdo nestará, jsou zarostlá, zanedbaná, a přesto v sobě skrývají velký potenciál. Díky podpoře Nadace Via a společnosti Kaufland se tyto opuštěné prostory mění na inspirativní komunitní zahrady. Zelené oázy se stávají centrem místního života, kde se lidé setkávají, učí, odpočívají a navazují nové vztahy. Pojďme se podívat na několik příkladů, jak zahrady proměňují tvář našich měst a obcí a přinášejí radost do každodenního života jejich obyvatel. 

Na okraji Čimic, na místě, kde bývala jen pole a divoké houští, vznikla krásná komunitní zahrada díky spolku 333 údolí. Martina Taišlová, hlavní tahounka projektu, přeměnila tento prostor na úžasné, živoucí místo. Prvotním impulsem k založení zahrady paradoxně byla covidová omezení, která Martina se svými přáteli proměnila ve výzvu k aktivnímu trávení času. Prosekávali keře, postupně celý pozemek kultivovali a vybudovali ohniště pro opékání buřtů.   

Nejmenší komunitní zahrada Malý klín v pražských Kobylisích se nachází v horní Libni na pozemku vedle Kauflandu a frekventované Liberecké silnice. Navzdory poloze blízko obchodního domu a rušné silnice je zahrada klidným a příjemným místem. 

Naši podporu už získalo 48 zahrad

Komunitní zahrady jsou skvělým způsobem, jak proměnit zanedbané prostory v místa plná života, setkávání a společné práce. Od roku 2022 jsme v programu Už to roste, už to klíčí se společností Kaufland podpořili celkem 48 komunitních zahrad. Podpora směřovala jak k úplným nováčkům, tak na rozvoj a další posun už fungujících zahrad. Díky naší podpoře se tyto zahrady stávají skutečnými centry komunitního života a inspirací pro další aktivní lidi, kteří chtějí měnit své okolí k lepšímu. Chcete si o nich přečíst víc? Zajímavé nápady na komunitní zahrady najdete i na portále Ecogardens nebo na stránkách u Kokozy. Můžete se také podívat na webovou stránku programu Už to roste, už to klíčí. Společně můžeme udělat naše města a vesnice zelenější a příjemnější pro život.