Místa k setkávání, komunitní sad nebo sauna

Zimní měsíce využili aktivní lidé po celém Česku k plánování a přípravě projektů, které v budoucnu zlepší místa, kde žijí. Do Nadace Via tak opět dorazilo množství přihlášek plných skvělých nápadů. Plánují se nová místa k setkávání, v plánu jsou nové tůně, výsadba aleje, komunitní zahrady, workshopy, chystá se dokonce lesní divadlo nebo sauna. Do konce dubna jsme podpořili už 256 sousedských aktivit. Podívejte se na některé z nich podrobněji v následujícím textu.

Členové zahrádkářského spolku Želeč z Olomouckého kraje se chystají zrevitalizovat pozemek kolem zahrádkářské klubovny. Spolek zde plánuje založit ovocný sad i mlatovou část s posezením a ohništěm, a také obnovit tradici moštování. Místo by mělo sloužit k setkávání, jak zahrádkářů, tak i občanů obce. Sympatické je, že žadatelé se aktivně zajímali o potřeby místních: „…Dále jsem se ptali občanů, zda by chtěli obnovit moštování v obci. Při dotazování jsme měli velmi pozitivní odezvu…ze 165 domácností jsme posbírali 101 odpovědí, kde téměř 80 % odpovědělo, že o moštování mají zájem…“. Práce v sadu už začaly a my se těšíme na výsledek.

Činorodí členové spolku Naplno dostali jednoho slunečného odpoledne na zahrádce u kávy výzvu od babičky Marty Procházkové, že i ty zanedbané křížky u silnice by potřebovaly trochu vylepšit vzhled. Nedalo jim to a pustili se do hledání, vyzvali sousedy, zda nemají nějaké dochované fotografie nebo neví, kde by se mohly povalovat odcizené křížky a světe div se, našly se části kovaných křížků na půdách.

Podařilo se jim spojit s kameníkem panem Josefem Sotonou a uměleckým restaurátorem MUDr. Martinem Šerákem. Společně dohledali původní vzhled a doladili rozpočet. Rádi by obnovili kus historie a zachovali místa, kde se člověk může zastavit.

Členové spolku věří, že vytvoří trvalou hodnotu a její přínos ocení i budoucí generace. Jaro je v plném proudu, a tak se snaží sehnat dostatek financí, aby mohli začít co nejdříve s přípravami na opravy. Držte jim pěsti, aby se jim práce dařila a přejte štěstí, aby jim energie vydržela. 

V Jankovicích chtějí místní hasiči zlepšit vztahy mezi různými zájmovými skupinami (především hasiči, děti, důchodci, fotbalisti). V rámci projektu „Nazí jsme si rovní“ chtějí společnými silami přebudovat starou maringotku na mobilní lesní saunu, kterou umístí na břeh vodní nádrže. Zájemců o saunování je v obci dost, takže je chtějí propojit jak při stavbě sauny, tak při vlastním saunování a při pořádání gastro party v prostoru sauny. Na úpravu okolí a na nový plášť sauny použijí dřevo ze staré zbourané obecní budovy (trámy, střešní latě). V sauně a jejím okolí chtějí následně pořádat pravidelné akce, které spojí nejen obyvatele obce, ale přilákají i přespolní. 

Kousek od Frýdku Místku, v obci Tyra, chce Andrea Suszková společně se sousedy vybudovat několik tůní nad obcí. Tyto tůně nejenže pomohou chránit domovy před škodami způsobenými deštěm, ale hlavně poskytnou bezpečná útočiště pro místní živočichy. Díky tůním se zlepší prostředí pro vodní hmyz, větší a stabilnější vodní systém se stane lepším zázemím pro obojživelníky, což s sebou zase přináší větší výskyt ptáků. Tůně poslouží také jako zdroj vody pro lesní zvěř, kozy a ovce. Andrea plánuje zorganizovat také exkurzi pro děti ze školky nebo dětské skupiny s rodiči, a uspořádat sousedskou akci s opékáním buřtů, na které chce ostatní inspirovat k podobným projektům. 

Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.