Inspirace z našich projektů VII

Nepotřebujete statisíce, abyste proměnili místo, kde žijete, k lepšímu. S odhodláním a partou přátel či sousedů dokážete ve svých městech a vesnicích velké změny i s malým finančním příspěvkem. To každoročně dokazují projekty, které v Nadaci Via podporujeme částkou do 20 000 korun. A tady jsou některé z nich.  

Skupina dobrovolníků z Nového Jičína se rozhodla upozornit na opomíjený veřejný prostor a rozhýbat sousedský život. Na podzim uspořádali setkání Zažít Nový Jičín jinak, do kterého se kromě organizátorů zapojili i místní hudebníci, umělci, sportovní oddíly, nízkoprahové centrum pro děti a mládež, rodinné centrum, lesní školka i dětský domov. A dorazili také běžní sousedé, kteří přinesli doma připravené dobroty nebo své rostliny a semínka do swapu květin. Podobný úspěch mělo u místních i druhé předvánoční setkání, tentokrát spojené s opékáním špekáčků.   

Akce přitáhly obyvatele našeho města, ukázaly um a tvořivost různých místních skupin, propojily místní i nové ukrajinské sousedy, zapojily se i děti ze znevýhodněného prostředí

Jana Hončová, organizátorka

Organizátory těší, že se povedlo zapojit i město a spolupráce tak bude nadále pokračovat.  

V Bořeticích, které mají něco přes tisíc obyvatel, vyrostla v posledních letech nová čtvrť. Bydlí v ní převážně o mladé rodiny, které většinou nemají předchozí vazby na obec, ale mají spoustu energie a snahu se do dění v Bořeticích zapojit. Společně také sdílí chuť si svoje nové bydliště kultivovat. Momentálně je trápí silný vítr a vysoká prašnost z okolních polí, domluvili se proto s vedením obce, že vysadí zelený větrolam a o nově vysazené stromy se budou také starat. 

Záměr vysadit společně přes 30 stromů představili na sousedské slavnosti, kam pozvali celou obec. Jejich cílem je totiž využít společné aktivity pro seznámení a přirozené propojení starousedlíků a nových sousedů. Třeba díky společně připravenému táboráku po brigádě.

“Není krásnější způsob, jak se svázat s místem, kde žijeme, než zasadit strom. Ten se nám pak stává měřítkem času, roste s našimi dětmi, stárne s námi a našimi domy a spolu s ním se stáváme z nově příchozích starousedlíky.” 

S financováním a realizací kromě podpory Nadace Via pomáhá i obec Bořetice a zapůjčením techniky také místní podnikatelé. Tak ať stromy i sousedská komunita hezky rostou a na Panské ať tolik nefouká! 

 

K zorganizování zábavného sousedského odpoledne nepotřebujete utratit roční rozpočet, o tom se přesvědčili i sousedé v Obrubech u Mladé Boleslavi. Místní nadšenci v čele s dobrovolnými hasiči a členy nohejbalového klubu uspořádali mezigenerační sousedské posezení s kulturním programem pro všechny generace.  Pro děti si užily hry a divadelní představení, dospělí se zase mohli pobavit při poslechu živé hudby nebo ochutnat připravené domácí posvícenské koláče nebo langoše.  

“Největší radost máme z toho, že spoluobčané – sousedé přišli a podpořili naše snažení oživit opět kulturní a společenský život v naší obci. Následné reakce a poděkování za to, že se snažíme spojit sousedy, nám byly velikou odměnou za čas strávený nad realizací projektu.“

Setkání u táboráku jsou oblíbenou spojovací aktivitou. V Občově bylo ale ohniště umístěné blízko silnice, na místě pro větší setkání nevhodném a kvůli blízké silnici nebezpečném. Skupina místních se po dohodě s obcí rozhodla vybudovat ohniště v přátelštějším prostoru. Ač šlo o poměrně malý projekt, bylo potřeba zapojit i bagr a provést odborné zednické práce. Dobrovolníkům tu vyšli vstříc místní firmy a vedení obce a společnými silami ohniště dokončili.  

“Celý projekt se vydařil přesně podle plánů. Největší radost máme z toho, jak krásně zapadl do krajiny. Ohniště vypadá, jako by tu bylo doma a taky že je. Doufáme, že ohniště nebude sloužit jen naší obci, ale i případným cyklistům a turistům. Máme v plánu ohniště označit na mapách jako prostor, kde si lze rozdělat ohýnek.” 

Občovští mají s prostorem i další plány, chystá se špalkové sezení, osázení bylinkami. Vyzkoušeli si také založení sbírky na Darujme.cz, která se vydařila, a už se těší, jak celé místo dále zútulní. 

Nalákali jsme vás? Rádi byste si vyzkoušeli něco podobného také u vás? Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter Via Café, kde se o naší podpoře dozvíte více. 

Všechny tyto aktivity můžeme podporovat díky našim štědrým dárcům. Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.