Kroj na okraji: příběh z Rychlebských hor 

Možná jste díky nedávnému knižnímu zpracování slyšeli o Bílé Vodě. Nedaleko od ní leží ne tolik slavná, ale o nic méně zajímavá obec Uhelná, pod kterou katastrálně spadá největší část zaniklých vesnic na Javornicku. Pro někoho odlehlý kraj na samé hranici s Polskem, pro jiné místo pro život, budování sousedských vztahů a vytváření nových tradic.  

Právě z Uhelné a okolních vesnic se rekrutuje jádro aktivních lidí, kteří se snaží region rozhýbávat. Po roce schůzování nad kávičkou v Tančírně v Račím údolí dospívají k neotřelému plánu – pokusit se o vytvoření zdejšího kroje. Marie Krajplová, hlava i srdce projektu, přišla do regionu před dvanácti lety a pořádá tu kulturní akce a volnočasové aktivity pro děti. Nechybí jí metodický přístup a cit pro komunikaci s lidmi. Vnímá potřeby místních, protože je tu doma. Cíl lidí ze spolku je jasný: vytvořit jednotný kus textilu, který by definoval krajovou sounáležitost, a do tvorby zapojit co nejširší a nejpestřejší skupinu lidí z okolí. V březnu 2023 posílají žádost o podporu do Nadace Via a v dubnu už se pouští do uskutečňování svých plánů.  

Během následujících měsíců rozhodně nelení – podnikají společný výlet na zaučenou do modrotiskové dílny rodiny Danzingerových v Olešnici, navštěvují farmy, na kterých se pěstují rostliny pro výrobu textilií. Zástupci městského archivu a muzea je na přednáškách seznamují s historií krojů a textilu v Rychlebských horách. V kostele se koná vánoční koncert na podporu celé myšlenky. Na návštěvu přijíždějí i řádové sestry a vypráví o zdejší textilní výrobě v dobách komunismu. Hlavní sousedskou aktivitou je samozřejmě setkávání se při samotné tvorbě.   

Devět měsíců poté, co se do uskutečnění svého snu organizátoři pustili, mohou s úlevou, radostí i dojetím říci, že pro svůj nápad nadchli stovky lidí. Aktivní skupina kolem jádra projektu se rozrostla o desítky nových hybatelů, pestrost aktivit získala podporu starostů, škol i domova důchodců. „Celý náš tým je nejvíce pyšný na to, že se propojili lidé napříč vesnicemi“, říká Marie Krajplová. A dodává, že nápad, který vznikl na podporu aktivní komunity, může nakonec v budoucnu lidem v kraji přinést i práci a životní náplň.  

Příklad zdejšího zapojení různých lokálních aktérů je ideálem každého, kdo se někdy do komunitních počinů pustil. Děti z javornické umělecké školy a mateřské školy v Uhelné nacvičily různá vystoupení. Fara v Uhelné poskytla spolku kostel a zázemí pro koncerty, obce Uhelná, Bernartice a Vlčice zase prostory pro dílny. Během tvoření se totiž ukázalo, že příprava modrotisku je prostorově náročnější a byly dny, kdy ani dvě patra obecního klubu v Uhelné na barvení a sušení látek nestačila. Nečekané překážky jim ale umožnily navázat další přátelství a ještě více se propojit. 

Nakonec společně se sousedy vytvořili více než sto modrotiskových šátků a vyzkoušeli si čtrnáct textilních technik. Naučili se šít, háčkovat, někteří i tkát. Nejprve se zapojovaly hlavně děti, postupně začaly chodit celé rodiny. Nezanedbatelnou měrou ovlivnily aktivity životy zdejších starších lidí – jen v Uhelné tvoří polovinu obyvatel právě senioři a většina z nich žije sama. Dokonce i ti, kteří dříve neopouštěli svůj dům, se do tvorby krojů zapojili a mají chuť v setkávání pokračovat.  

Letos začínají šít kroje pro děti ze Základní umělecké školy v Javorníku. Zrodil se nápad vytvořit pod značkou „Kroje Rychlebských hor“ upomínkové předměty, prodávat je v infocentrech, a získávat tak prostředky na další materiál. Pracují na dokumentární knize, která zprostředkuje jejich cestu za novou tradicí i širší veřejnosti. A v Uhelné právě otvírají kulturně-komunitní centrum.  

A co by iniciátorka Marie vzkázala dalším, kteří třeba nosí v hlavě semínko s nápadem na rozvoj místa, kde žijí, ale s dalšími kroky stále váhají? „Jděte do toho! I malá aktivita ve vašem okolí může způsobit tsunami dobroty.“ A všem, kdo se za těch několik měsíců ukázali na dílnách, přednáškách či koncertu, by chtěla poděkovat, že dali najevo náklonnost k části země, na kterou se občas trochu zapomíná.  

O projektu: 

Marii Krajplovou a Kroje z Rychlebských hor jsme podpořili grantem ve výši 100 tisíc korun v programu Místo, kde žijeme, a to díky spolupráci s firmou Opavia. Kromě finanční podpory se lidé ze spolku zúčastnili síťovacího setkání s podobně naladěnými lidmi z dalších koutů republiky a absolvovali náš bezplatný fundraisingový seminář. Marie se také stala účastnicí naší Komunitní akademie Proteus financované z Evropské unie prostřednictvím programu CERV. 

Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.