Skupina studentů rozproudila kreativitu a dobročinnost v Českých Budějovicích 

Lekce jógy, dobročinný jarmark, pub quiz nebo koncert. Celodenní program, který v českobudějovickém klubu Výměník uspořádala v sobotu skupina studentů, nejen inspiroval a pobavil účastníky, ale také podpořil dobročinný projekt. Cílem organizátorů bylo umožnit mladým lidem osobní, a ne pouze virtuální setkávání a zároveň získat prostředky pro Klokánek. Studenty jsme podpořili v našem programu Dobro-druzi.

V sobotu 9. prosince 2023 ožily prostory Výměníku 1 v Českých Budějovicích inspirativní akcí s názvem Studenťák. Iniciativa pořádaná skupinou nadšených studentů z různých škol a oborů nabídla účastníkům celodenní program plný přednášek, workshopů, jarmarku, hudby a her. “Prvotním impulsem, proč akci uspořádat, byla touha se setkat s lidmi v reálném světě, mimo sociální sítě. Navzájem se inspirovat, podpořit se, povídat si a vytvářet komunitu. To je to, co si od akce slibujeme. Pak je samozřejmě druhá rovina, ta charitativní. Výtěžek z dobrovolného vstupného a finanční dary chceme věnovat projektu Klokánek,” říká jedna z organizátorek Lucie Váchová.  

Den započal v 8.00 ranní jógou, která nejen osvěžila, ale také poskytla pohled na filozofii a historii jógy. Následovala řada zajímavých přednášek od různorodých řečníků, jako například Barbory Koubkové, autorky knihy „Bojuj, Sračičko“, která osvětlovala témata jako sebevědomí, hledání zdraví a odvahy. Další část programu představila tipy a triky mladých lidí na cestování a poznávání světa, a později se diskutovalo o víře a důvěře. 

Odpoledne bylo věnováno studentskému jarmarku plnému originálních výtvorů místních umělců. Živá kapela, tvůrčí dílny a možnost zakoupit si občerstvení přispěly k neopakovatelné atmosféře. Po 18. hodině se návštěvníci ponořili do stolních her a pub quizu, zatímco v kavárně/baru si užívali relaxačního prostředí a seznamovali se díky poznávacím kartičkám. 

Vrchol akce nastal večer, kdy místní umělkyně Marjari nadchla posluchače svými písničkami. Celá akce byla otevřená pro všechny zájemce o setkávání a dobročinnost. Vstupné bylo dobrovolné a pro dobrou věc se podařilo vybrat přes 20 000 Kč.

 “Chtěli jsme najít projekt, který nějakým způsobem podporuje mladé lidi, nebo jako v případě Klokánka zajišťuje dobrý start dětem, které nemají v danou chvíli vhodné podmínky. Když jsme si pročítali, jakým způsobem se Fond ohrožených dětí snaží dětem nahradit na přechodnou dobu teplo rodinného krbu, všichni jsme se shodli, že to nepochybně je ten projekt, který bychom chtěli podpořit,“ komentuje výběr organizace Lucie Váchová.

Organizátoři děkují všem, kteří svým darem přispěli a těší se na další podobné události v budoucnosti.