Co s komunitní zahradou v zimě?

Proč se tolik lidí nadchlo pro komunitní zahrádkaření? Malé zelené ráje uprostřed betonových džunglí přináší množství benefitů pro ducha i tělo. Během teplých měsíců nabízejí radost z vlastní zeleniny, bylinek nebo květin, relax v zeleni a prostor pro nová setkávání a přátelství. 

Jak ale udržet tuto zelenou oázu i v chladnějších měsících? V článku pro vás máme několik tipů, jak zazimovat své zahrádky a připravit je na období odpočinku. A přidáváme i pár doporučení, aby se vám přes zimu vaše malé zahradnické společenstvo nerozpadlo. 

Zazimování zahrady 

Celou zahradu shrabte a ukliďte, listí zkompostujte, případně jím přihrňte choulostivé rostliny, které tak ochráníte před mrazem.  

Ořežte živé ploty, ostříhejte růže, střih ovocných stromů nechte až na únor, březen. Máte-li na záhonech levandule, můžete je také lehce zkrátit, důkladnější sestřih se většinou doporučuje až na jaře. 

Trávník nesekejte úplně nakrátko, aby vám tráva nepromrzla. Obecně se doporučuje délka kolem pěti, šesti centimetrů. Důkladně jej vyhrabte, v případě potřeby provzdušněte a opravte holá místa. 

Ještě než se všechny rostliny a trávník uloží k zimnímu spánku, pořádně je zalijte. Před prvními mrazy vypusťe nádrže s vodou a vypněte přívod vody. 

Rozšiřte plochy pro výsadbu. Pokud chcete zvětšit plochu pro výsadbu, je podzim vhodnou dobou pro založení nových vyvýšených záhonů nebo lehkou přípravu plochy tam, kde chcete vytvořit záhon v zemi. 

Chcete vysadit nové ovocné stromy? Během října, a pokud to počasí ještě dovolí, tak i v první polovině listopadu je ještě možné vysadit ovocné stromy a keře. Vysazené rostliny ale pečlivě zalijte, aby se ke kořenům dostala voda a živiny. Do řezu jádrovin se na podzim moc nežeňte, raději počkejte na zimu, která je pro tyto práce mnohem vhodnější. 

Upravte záhony – z běžných i vyvýšených záhonů odstraníme všechny zbytky a vyplatí se je i vyplít. Půda je po sezóně vyčerpaná, zaslouží si tedy důkladně zrýt a pohnojit hnojem, případně kompostem. Na záhony rozprostřete 2 až 3 cm silnou vrstvu kompostu, abyste obohatili půdu. Záhony neuhrabávejte, hroudy nechte přes zimu promrznout. Promrzání půdy pomůže vytvořit drobtovitou struktury půdy a ta zajistí dobré přijímání zimních srážek. Možná jste příznivci perma pěstování, v tom případě hledejte inspiraci třeba tady.

Já vím, že je mnoho krásných povolání, například psát do novin, hlasovat v parlamentě, sedět ve správní radě nebo podpisovat úřední lejstra; ale jakkoliv to všechno je pěkné a záslužné, člověk při tom nedělá tu figuru a nemá tak monumentální, plastický a přímo sochařský postoj jako muž s rýčem. 

Zahradníkův rok, Karel Čapek 

Na záhonech můžete do prvních mrazíků nechat mrkev, celer, kadeřávek, pór, červenou řepu nebo černý kořen. Mírné mrazy zvládne čínské zelí, polníček i špenát. Všechny druhy kapust vydrží teploty až do minus 15 stupňů Celsia. Pokud by rtuť na teploměru klesla ještě níže, zakryjte je vrstvou listí nebo bílou netkanou textilií. Opatrně je umístěte nad rostliny a zajistěte je, aby odolaly větru. 

Otrhejte listy bylinek a usušte je. V zimě se vám budou hodit do jídel i do čaje. Oregano, mátu, tymián nebo šalvěj můžete nechat přes zimu venku, jen je pečlivě zahrabejte do listí, aby přes zimu neomrzly.  

Pokud nemrzne, můžete vysít zeleninu pro první jarní sklizeň: ranou karotku, ředkvičky, salát, cibuli nebo petržel (naťovou i kořenovou). Záhony přikryjte bílou netkanou textilií, řádky můžete ochránit mulčem. Sejeme ideálně do rýh, které udržují vlhkost a chrání před teplotními výkyvy. 

foto: Teru Menclová, Kokoza, 2021

Máte v zahradě květiny?

Vyjmeme hlízy begonií, jiřin nebo mečíků, muškáty, očistíme a dáme na suché tmavé místo k přezimování. Během zimy je občas překontrolujte a případné napadené kusy odstraňte. 

Víceleté rostliny v květináčích připravte na zazimování. Ideálně je uložte na chladném světlém místě, kde se teplota pohybuje kolem 10 – 15 stupňů (například studená chodba). Případně můžete nádoby obložit polystyrénem a obalit jutou.

Během října ještě stále můžete rozmnožit druhy kvetoucí na jaře dělením trsů, případně vysadit nové trvalky.  

Zalijte čerstvě vysázené rostliny a na květinový záhon nahrňte suché listí, které je nejlepší izolační vrstvou (neměla by však být příliš silná, aby na konci zimy nedocházelo k předčasnému klíčení). 

Zasaďte cibuloviny, říjen je ideální čas pro výsadbu nových tulipánu, narcisů nebo hyacintů. 

Přitom všem si nezapomeňte jen tak sednout a chvíli obdivovat, co všechno jste ve vašem zahradním ráji společně dokázali:)

Teď už je, chválabohu, všechno hotovo; ono by se dalo ještě ledacos tento; tamhle vzadu je půda jako cejn, a tu centaureu jsem chtěl vlastně přesadit, ale pokoj s vámi; už napadl sníh. … Nu dobře, tedy mi zatopte; nechme už zahrádku spát v lehké peřině sněhu. Je dobře myslet i na jiné věci; máme plný stůl nepřečtených knížek, i dejme se do nich; máme tolik jiných plánů a starostí, i začněmež s nimi.  

Zahradníkův rok, Karel Čapek

foto: Komunitní zahrada Kotlaska, archiv Nadace Via

Jak (ne)zazimovat komunitu? 

Komunitní zahrady nejsou jen o rostlinkách a práci, ale i o vzniku nových přátelství a společné zábavě. V létě a na podzim je na zahradě vždy dost lidí, jak ale udržet komunitu i přes zimní měsíce? Organizace Kokoza, která se komunitním zahradám a dění kolem nich věnuje dlouhá léta, doporučuje využít zimní čas i k organizačním aktivitám, díky kterým se vaše zahradní společenství může dál rozvíjet. Zkuste třeba:

  • vyhodnotit sezonu mezi pravidelnými návštěvníky třeba dotazníkem, 
  • vyhodnotit sezonu v úzkém týmu a promyslet, co jsme se naučili, dozvěděli, 
  • naplánovat novou sezonu – členství, investice, možnosti financování, (např. zmapování podmínek našeho programu Už to roste, už to klíčí🙂
  • naplánovat nové výsadby, záhony, 
  • organizovat workshopy nejen na zahradnická témata. 

Pro každou komunitu nejlépe fungují osobní setkávání. Podzim i zima nabízí hodně příležitostí pro různé akce všeho druhu – dušičky a haloween, lampionový průvod na den sv. Lucie, advent a rozsvěcení stromečku, silvestrovská procházka, tříkrálová sbírka nebo výroba masek na masopust.

Máte u zahrady zázemí, kde se můžete potkávat? Co třeba vyzkoušet obdobu oblíbených vědomostních kvízů a dát si společně zahradnický kvíz nebo bingo? Dlouhé večery jsou ideální ke čtení a o přečtených knihách si můžete povídat společně ve čtenářském klubu… Do dotazníku můžete přidat i otázku na zájmy a koníčky. Možná vás překvapí, co vaši sousedé umí a mohli by vás to také naučit.

Akce se nemusí odehrávat jen v zahradě, potkat se můžete ve spřáteleném podniku, na józe nebo v divadle, důležité je zůstat v kontaktu a společně vyhlížet dobu, kdy vás první sluneční paprsky zase vytáhnou do vaší odpočaté a na novou sezonu připravené zahrady. 

“My zahradníci žijeme jaksi do budoucnosti; kvetou-li nám růže, myslíme na to, že příští rok nám pokvetou ještě líp; a za nějakých deset let bude z tohohle smrčku strom – jen kdyby už těch deset let bylo za mnou! Chtěl bych už vidět, jaké budou ty břízky za padesát let. To pravé, to nejlepší je před námi. Každý další rok přidá vzrůstu a krásy. Zaplať pánbůh, že už zase budeme o rok dál!” 

Zahradníkův rok, Karel Čapek

Potřebujete na vaší zahradě v příští sezoně něco vylepšit? Hodil by se vám altán pro setkávání v deštivých dnech? Nebo nové nádrže na dešťovou vodu? Plánujete uspořádat zahradní sousedskou slavnost? Nadace Via vám s tím může pomoci. Jen ve spolupráci se společností Kaufland a programu Už to roste, už to klíčí jsme rozdělili přes 1 700 000 mil. Kč třiceti novým nebo stávajícím zahradám po celé České republice. Nový ročník programu spouštíme 1. ledna a tentokrát budeme hledat hlavně takové projekty, které posílí a rozvinou sousedské vztahy. Sledujte naše sociální sítě nebo odebírejte náš newsletter a dozvíte se víc. 

Hledáte další informace o kompostování, pěstování ve městě a komunitních zahradách? Doporučujeme společensky prospěšný podnik Kokoza, na jejich webu Kokoza.cz najdete spoustu inspirace nejen na blogu, ale i v sekci ke stažení. Potřebujete ještě víc informací? Srdečně doporučujeme knihu Pěstujeme ve městě.