Inspirace z našich projektů III

Září se tradičně nese v přípravách na celorepublikovou sousedskou akci Zažít město jinak. Naši grantisté se ale věnují i podpoře nových sousedů a vymýšlí projekty na jejich začlenění do společnosti.

V Pardubicích otevřeli školu

Během srpna nám přišlo rekordních 71 žádostí do programu Z Ukrajiny mezi nás. Nově jsme díky našim dárcům mohli podpořit 42 různorodých iniciativ, které pomohou lépe začlenit lidi uprchlé před válkou na Ukrajině do místních sousedství.

Po celém Česku dál působí organizace i neformální skupiny lidí, které v tomto směru pomáhají – věnují se vzdělávacím, volnočasovým a sousedským aktivitám, často dětem. Například v Pardubicích se spolek Levínek stará o adaptaci dětí školou povinných, což nakonec vyústilo až v otevření ukrajinsko-české školy, na jejímž otevření jsme se byli v září podívat. A byla to velká sláva!

Do gala v Novém Jičíně

V Novém Jičíně pořádá parta místních už po několikáté akci Zažít město jinak. Letošním tématem bylo ‚Do gala…‘

V gala mohli přijít návštěvníci akce, ale hlavně heslo ‚Do gala…‘ patřilo parku na Dolní bráně. Prostor není zrovna výkladní skříní města, což je vzhledem k jeho poloze škoda. Sousedé chtěli ukázat, jaké by to tady mohlo být a že v parku může být i hezky.

Organizátoři park uklidili a ve spolupráci s místními technickými službami posekali a pozvali místní na slavnost pro všechny věkové kategorie, na své si přišli malí, větší i ti největší. Pro ty úplně malinké, děti předškolního věku organizátoři připravili různé dílničky a workshopy, pro starší byly na programu i komentované prohlídky města – Novojičínská černá kronika, Po stopách rodáků, Novojičínské stopy Josefa, Roberta a Huga Blumových nebo koncert místní kapely. V parku si lidé mohli zahrát šachy, zacvičit jógu nebo navštívit taneční workshop.

Tímto bych chtěla poděkovat a smeknout imaginární klobouk před každým, kdo přispěl k organizaci této krásné akce. Kontrast vybraného místa, jeho výzdoba a program byly dokonalé. Díky a těším se na další!

Z facebookových komentářů

Zažít Prahu jinak

Kousek od Kubáně si sousedé z Naše Lvovská krásně vymalovali ve svém vnitrobloku chodník! Jejich zkušenosti by se měli zkusit přenést na další místa desítky. Sami víme o jednom dlouhém širokém rovném a vcelku novém chodníku na Skalce, kterému by podobná výmalba moc, ale opravdu moc slušela 😉

Autorem návrhu výmalby ve Lvovské je Jakub Karlík (https://instagram.com/yakokarlik), který má za sebou mimo jiné výmalbu rekonstruovaných podchodů na Vltavské. Vznikl tady kousíček moderního města pro lidi. A víme z realizace podobných výtvarných zásahů jinde ve světě, že takováto úprava má okamžitý vliv na užívání místa a pocity lidí v něm.

Kunratice žijou

Tohle jsou kamarádky a spolužačky z brněnské „Masaryčky“. Studují tu sociální pedagogiku a společně tráví i velkou část volného času. A protože vnímají, že se ve společnosti někdy trochu zapomíná na starší generaci a mezi mladšími a věkově pokročilejšími se zvětšuje odstup, rozhodly se to změnit a vymyslely Účastníky zájezdu.

Rádi byste si vyzkoušeli nějakou menší akci u vás v obci? Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter, kde se o naší podpoře dozvíte více.

Všechny tyto aktivity můžeme podporovat díky našim štědrým dárcům. Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.