Pojďme oživit požární nádrže

Je u vás v obci požární nádrž nebo návesní rybníček? Věříme, že odpověď je ano, protože v mnoha obcích se nějaká ta vodní nádrž nachází. Často se jedná o technické stavby, které mají betonové břehy, někdy i zpevněné dno, takže moc ke zlepšení stavu krajiny nepřispívají. Nyní se objevilo zajímavé řešení, díky kterému můžete do své obce pořídit moderní, unikátní a krásný prvek. Na jeho výrobě a údržbě se můžete podílet společně se sousedy a vodní nádrže díky tomu mohou získat ekologickou hodnotu – začnou poskytovat prostředí pro život vodních organismů, včetně příbřežních a mokřadních rostlin, ryb, obojživelníků a mnoha vodních ptáků. Co to tedy je? Umělý plovoucí ostrov! 

Plovoucí ostrov na zámeckém rybníce v Děčíně (Foto H. Tomšíčková)

Co to je plovoucí ostrov?

Výzkumem plovoucích ostrovů se posledních několik let zabývá tým odborníků. Testují je na 30 lokalitách v jižních a severních Čechách a na jižní Moravě, jednou z nich je třeba šumavská nádrž Lipno. Podařilo se jim vychytat ideální konstrukci ostrova – její kostra je tvořena z ocelových gabionových sítí běžně využívaných ve stavebnictví. Lehká ocelová konstrukce má dostatečnou pevnost a odolnost, aby odolala přírodním podmínkám, odhaduje se, že vydrží desítky let. Celá konstrukce je nadnášena plováky a je ukotvena pomocí betonových tvárnic ke dnu nádrže.  

Plochu ostrova tvoří ocelové sítě, plováky a kokosové rohože. Na obrázku je příprava ostrovů před montáží na Vlkovském rybníce u Veselí nad Lužnicí (Foto Z.Musilová) 

Jako substrát pro kořenění rostlin (např. ostřic, sítin, vodních kosatců) je využívána kokosová rohož, která se běžně používá ke stabilizaci svahů. Rostliny v rohoži zakoření a prorostou skrz gabionovou síť do vody, kde vytvoří bohaté kořenové systémy, takže rohože se postupně rozloží a již nejsou třeba. Z kokosové rohože je uděláno také několik vyvýšených míst bez rostlin, která někteří ptáci vyhledávají pro hnízdění a odpočinek. Celý ostrov tvoří standardizované díly o rozměru 2 x 1 metr, které je možné spojovat k sobě do libovolných tvarů. 

Standardizované díly lze spojovat a vytvořit například takovýto větší ostrov, který je složený ze 16 dílů. Zde jsou vidět i hnízdící rackové na rybníku Domin v PR Vrbenské rybníky u Českých Budějovic (Foto T. Vlasák).

V roce 2023 se vědcům podařilo na těchto ostrovech prokázat hnízdění desítek párů od sedmi různých druhů vodních ptáků. Mají je rádi kachny, rackové, rybáci, husy nebo potápky. Ostrovy také poskytují skvělé prostředí pro růst široké škály vodních a mokřadních rostlin – bylo prokázáno zakořenění více než 70 druhů! Rostliny navíc vytváří bohaté kořenové systémy, které vyhledávají nejen vodní mikroorganismy, ale i ryby jako svůj úkryt nebo místo pro výtěr. Rostliny také svými kořeny odebírají z vody živiny a další látky, takže vodu čistí. A hlavně – skoro celé jaro a léto krásně kvetou, takže sbohem nudným betonovým nádržím 😊. 

Na umělých ostrovech na Vrbenských rybnících zahnízdilo v roce 2023 kromě hus, racků, rybáků a různých druhů kachen i několik párů potápky roháče (Foto Z. Musilová).

Jak na to?

Zaujalo vás to a přemýšlíte o vybudování ostrova i u vás? Je to jednoduché! Od jednoho dodavatele je možné objednat veškerý potřebný materiál včetně jeho transportu na místo. Společně s materiálem přijede i odborník, pod jehož vedením ale už zvládnete montáž společně se sousedy vlastními silami. Část montáže je poněkud fyzicky náročná a je proto lepší, když se jí účastní alespoň několik silných osob s ochrannými pomůckami – stačí pevné boty nebo holínky, pracovní oděv a rukavice. Okraje gabionových sítí jsou bohužel ostré, a tak by bez použití rukavic hrozilo poranění. Proto také ostrovy není možné doporučit na koupaliště. Nejsou konstruovány na to, aby unesly člověka, a náhodný návštěvník by se o ně mohl zranit.  

Po dokončení montáže můžete přejít k osázení. Minimálně polovinu plochy doporučujeme objednat v podobě už zapěstované rohože, aby se minimalizovalo nebezpečí úplného zničení vegetace například labutěmi nebo husami. Zbytek si doplníte podle svých přání z místní krajiny. Ideální je použít rostliny, které vykopete poblíž nádrže z nějakého mokřadu, podél potoka či z vlhké louky. Mohou to být třeba blatouchy nebo vodní kosatce. Montáž ostrova zvládnete za den, u menších ostrovů dokonce jen za dopoledne!  

Dekorativně působí v srpnu fialově kvetoucí kyprej vrbice, obrázek ostrova na rybníku Krvavý u Jindřichova Hradce, na kterém pravidelně hnízdí polák chocholačka (Foto T. Jůnek).

I následná údržba je díky použitým materiálům pouze minimální. Je nutné počítat s výměnou kokosové rohože na vyvýšených částech přibližně jednou za dva roky, pokud ji ptáci poškodí. Zelené části, když dobře zakoření, již nepotřebují další údržbu. Postupně se přirozeně vyvíjejí, samovolně se objevují nové místní druhy. Je ale i možné dle libosti rostliny dosazovat.  

A na kolik to všechno přijde? Cena ostrova včetně dopravy a práce odborníka je přibližně 6 000 Kč na jeden m2 ostrova. Výsledná cena je závislá na ceně dopravy a také na velikosti ostrova, s celkovou plochou jednotková cena mírně klesá. Ostrov o ploše 12 m2 tedy stojí okolo 70 000 Kč (bez DPH). 

Ostrovy velmi rády využívají také labutě, někdy však vegetaci dokáží zcela zlikvidovat. (Zámecký rybník v Děčíně, foto H.Tomšíčková)

Chci ostrov i u nás

Pokud jste dočetli až sem a o pořízení ostrova uvažujete, máme velkou radost! Můžeme vás propojit s odborníky, abyste společně zkonzultovali své představy a začali plánovat. A v rámci našich programů nabízíme také finanční podporu – ideálně se na to hodí program Místo, kde žijeme nebo Fond pro udržitelný život. Napište nám na klara.duskova@nadacevia.cz a řekneme si, jak dál. Budeme se těšit! 

Montáž experimentálního ostrova na Starém Vrbenském rybníce v PR Vrbenské rybníky (Foto M. Hladík).  

 Autoři: Klára Dušková (Nadace Via), Milan Hladík (Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s.) 

Zajímají vás i další články Kláry Duškové? Přečtěte si je tady: Modrozelený Berlín, Modrozelená Praha