Inspirace z našich projektů

V roce 2022 podpořila Nadace Via díky našim štědrým dárcům 1 185 projektů a iniciativ aktivních lidí, kterým vyplatila víc než 80 milionů korun. Pokud vás zajímají více čísla a chcete si udělat přehled o celkové činnosti naší nadace, prolistujte si naši výroční zprávu, pokud máte raději fotky a konkrétní lidi, čtěte dál. Za čísly se skrývají příběhy spolků, organizací a lidí, kteří po celé České republice zřizují komunitní zahrady, pořádají benefiční blešáky, food festivaly a sousedská setkání, na brigádách zlepšují své okolí nebo pomáhají nově příchozím sousedům z Ukrajiny. Projektů, které zlepšují místa, kde žijeme jsme loni podpořili téměř 500, a letošní rok slibuje stejně bohatou úrodu. Inspirujte se některými z nich.

Návrat k tradici

Technický pokrok může být fajn, ale někdy se člověk rád pokorně vrací k moudrosti svých předků. Co vy a kosení? Mezi lidmi a spolky, které v krajích podporujeme, je to viditelný trend. Tohle jsou fotky z Martinic, Mnichovic a Heřmánkovic, kde se toho nebojí! A proč to? Kromě toho, že posílíte kondičku, můžete kosením louky pomáhat chránit ohrožené druhy rostlin, které mají šanci znovu se vysemenit a vykvést, navíc jsou na různé druhy rostlin navázáni i různí živočichové. A třeba i zabráníte poranění zvířat, ke kterému bohužel při strojovém sekání dochází.

Aby na části ploch zůstal úkryt pro zvířata, potrava pro hmyz a tráva dál plnila ochlazovací funkci, dělává se tzv. mozaikové sečení, kdy se část ponechá neposekaná. Když se louka dlouhodobě neudržuje, nejprve zmizí méně odolné a vzácné byliny (vstavače, orchideje, vemeníky, hruštičky, …) a ovládne ji porost trav. Za nějakou dobu se začnou objevovat náletové semenáčky stromů a za pár let se z louky stane les…

Naučná stezka v Ptení

Naučná stezka Světluška v obci Ptení v olomouckém kraj se stala oblíbeným výletním cílem místních i lidí z blízkého okolí. Pavel Šnajdr z místního spolku se společně s dalšími nadšenci rozhodl stezku rozšířit o další dřevěné prvky. Přibyl úžasný domeček v korunách stromů se skluzavkou, dlouhá lanovka, rourová skluzavka a spousta dalších dřevěných prvků. Na stezce si můžete zahrát i šachy a Člověče, nezlob se.

Stezka stále není finální, tvůrci mají ještě další plány, které by chtěli časem dodělat. Prostor původní skládky se tak snahou obyvatel malé vesničky mění v krásné místo v přírodě poblíž lesů, dostupné všem věkovým kategoriím pro společné výlety i setkání. Tento projekt jsme podpořili v projektu Dokážeme víc společně s Českou spořitelnou.

Med ze Smíchova

Aktivní lidé nepůsobí jen v regionech, najdete je i v Praze:) Třeba zrovna v komunitním centru Smíchov.

Do Komunitní prostor Smíchov doporučujeme zajít se podívat. Dělají spoustu kulturních akcí, najdete tu útulnou kavárnu, fajn posezení na terase a je možné si tu třeba i pronajmout místnost. Svým zaměřením navazují na historii svého sídla, sboru Českobratrské církve evangelické, které už za první republiky sloužilo jako kulturní centrum s touhou kultivovat okolí například provozem divadla, kina nebo knihovny.

K nám do programu Místo, kde žijeme se přihlásili s nápadem vytvořit na nevyužitých střešních terasách kostela komunitní zahradu a propojit ji i s chovem včel. Než mohli první sousedé začít v truhlících pěstovat a včelky opylovávat, proběhla spousta brigád, do kterých se zapojilo nemálo dobrovolníků, včetně dětí z blízké školy.

Komunitní prostor od svých začátků na jaře 2022 postupně nabírá na návštěvnosti a setkávají se tu lidé různého věku i společenského postavení. Zajdou sem místní Romové, podporu tu poskytují dětem ukrajinských uprchlíků, se sousedskými aktivitami vypomáhají lidé léčící se ze závislostí. Chodí sem děti a studenti okolních škol i smíchovští senioři. V pátek na letní kino, v sobotu na koncert a v neděli třeba na bohoslužbu – je to prostě místo neomezených možností. Komunitní centrum jsme podpořili ve spolupráci se společností Hornbach.

Restaurant Day, altán a relaxační zóna

Už druhým rokem podporujeme s Kaufland Česká republika sousedské projekty také v Čestlicích a okolních obcích. A co se v loňských projektech povedlo? Ukázalo se, že hned několik spolků akčních lidí působí v Uhříněvsi-Kolovratech.

Už 8 let tu různé sousedské akce pořádá třeba Klub U Boudů. A díky stylovým stánkům jsou teď jejich dožínky, jarmarky a další akce ještě hezčí. Spolek sOOva tu na podzim uspořádal Restaurant Day s blešákem, zrevitalizoval přístupovou cestu na zahradu tak, aby odváděla dešťovou vodu, obnovil zábradlí okolo jezírka, ohradil kompost a vybudoval střechu nad nově postavenou hliněnou pecí. A na jarní Den Země uspořádali akci na téma „včely“. Další sousedský počin mají za sebou členové salesiánského hnutí mládeže, kteří postavili na farní zahradě tolik chybějící altán. Ten teď slouží jako místo pro setkávání a různé akce.

A nakonec zástupce Říčan – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež – zapojil svoje klienty do zvelebování klubu a jeho okolí. Společně upravili zahrádku a vytvořili relaxační zónu s houpacími sítěmi, kde se už konalo několik akcí a přednášek.

Svět není černobílý

Nemusíte být dospělí, abyste dokázali velké věci! V programu Dobro-druzích podporujeme děti a studenty, kteří chtějí pomáhat ostatním a zlepšovat věci kolem sebe. Například kluci a holky ze ZŠ v Přerově se rozhodli propojit odlišné světy lidí ze sociálně vyloučené lokality a žáků místní ZUŠ. Ty přizvali ke společné práci na projektu Svět není černobílý. Cílem bylo zkrášlit zašlou zeď ve Škodově ulici vedoucí k místnímu nádraží.

Děti z obou škol vytvořily několik metrů dlouhou malbu. Malování trvalo několik dní, atmosféra byla po celou nabitá energií, nadšením a hlavně kreativitou a uměleckým umem. Malba začíná v černobílých odstínech zleva a pokračuje postupným přidáváním barev v jednotlivých obrazech. Ty zakončuje obraz velké barevné zeměkoule.

Nalákali jsme vás? Rádi byste si vyzkoušeli nějakou menší akci u vás v obci? Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter Via Café, kde se o naší podpoře dozvíte více.