Zahradní oáza v betonovém městě: Komunitní zahrada na Palmovce proměňuje prostor i životy

Okolí Palmovky nepůsobí na první pohled nikterak příjemně. Beton, nepořádek a prostor bez konceptu. Stačí se ale vydat kousek dál směrem na Kotlasku. Po pár minutách chůze narazíte na zelenou oázu, kterou si užijete, ať už potřebujete vzít ven děti, dát si kafe s kamarády nebo si jen tak sednout s knížkou pod strom. Komunitní zahrada organizace RUBIKON centrum je otevřená všem.

Celý prostor má obrovské kouzlo, hned se v něm cítíte jako doma. Možná je to i tím, že od začátku byla do plánování přizvaná zahradní architektka. I když všechny její plány ještě zapracované nejsou, zahrada vykazuje vnitřní logiku. Hned u vstupu jsou stoly, lavice, a budova se zázemím, které slouží široké veřejnosti. Zahrada pokračuje ohništěm, dětským hřištěm a vzrostlými stromy, které v létě poskytují potřebný stín. Před deštěm se schováte v dřevěném altánu, který navrhl Lukáš Gavlovský (jeho práce je k vidění např. v pražské Botanické zahradě) nebo v jurtě, ve které si můžete i přitopit. Hlouběji do zahrady chodí ti, co si propůjčili jeden z 60 záhonků, které jsou v prostoru k dispozici. Některé plochy jsou cíleně neudržované a zarostlé stromy a keři s několika prosekanými pěšinkami. Bující zeleň pomáhá zadržovat vodu a udržuje příjemné klima, ale hlavně je tahle džungle rájem pro děti všeho věku, které si objevování tajných zákoutí viditelně užívají.

O zahradu se už šest let stará RUBIKON Centrum. Organizace, která pomáhá lidem po výkonu trestu, aby se mohli opět stát plnohodnotnými členy společnosti. Měli práci, řešili své dluhy, starali se o rodinu a své blízké a žili spokojený život. Provoz zahrady a komunitního centra má na starosti Kateřina Jirová.

Kde se vzal nápad na zřízení komunitní zahrady?

Před šesti lety jsme v Rubikonu hledali místo pro komunitní centrum. Chtěli jsme najít prostor, kde mohou naši klienti procházet tréninkovými pracemi a zároveň se potkávat s lidmi a přirozeně se začleňovat do běžného života. Hledali jsme místnost, ale nakonec jsme objevili zahradu. Pro mě je to splněný sen. Ve volném čase jsem nadšený zahradník, pracuji v sociální oblasti a miluju propojování lidí z různých sfér. Když jsme přišli sem, hned mě napadlo, že tohle místo má i přes svou zanedbanost ohromný potenciál. Před šesti lety boom komunitních zahrad teprve začínal, říkala jsem si, že by to mohlo lidi přitáhnout. A hlavně, že bude báječný tady pracovat.

V místech, kde komunitní centrum vzniklo, sídlilo původně agitační středisko i klub důchodců, pak byl ale prostor prázdný a dlouho chátral. Jaké byly začátky?

Takové překotné. Znamenalo to pronajmout prostor, získat dotaci na zvelebení zahrady a renovaci budovy, proměnit fungování centra na sociální práci v jiném rozměru. Bylo to trochu riskantní, ale naše nadšení převálcovalo všechny obavy vedení a dostaly jsme s kolegyní zelenou k opravám. Budova, ve které dnes pořádáme různé kurzy, sousedská setkání nebo firemní akce, byla v podstatě ruina. Začali jsme tím, že jsme zrekonstruovali vnitřní prostory. A městská část, které budova patří, pak na své náklady opravila i venkovní část. Na další práce jsme získali finance z Operačního programu Praha Pól růstu (fondy EU), se založením zahrady nám poradila Kokoza.

Co se v zahradě za těch šest let změnilo?

Celý projekt byl ze začátku velká divočina, museli jsme se naučit spoustu provozních a technických věcí, ale už máme za sebou stavbu hřiště, pískoviště, nářáďovny a dílny, která je taky otevřená všem zájemcům. Postavili jsme dřevěný altán a úplně vzadu přibyla i jurta, ta je ideální pro různé workshopy a setkávání. A v neposlední řadě jsou to záhonky. U těch nás nejvíc trápilo, že k zalévání občas potřebujeme i vodu z řádu, protože nemáme dostatečný systém záchytu dešťovky. Požádali jsme proto loni o podporu v programu Už to roste, už to klíčí od Nadace Via a společnosti Kaufland a vrhli jsme se do zřízení dalších nádrží na dešťovou vodu. Letos se nám povedlo získat další grant, tentokrát se chystáme na stavbu pergoly a úpravu cest.

O FONDU KAUFLAND
Fond Kaufland vznikl v roce 2021 s cílem podporovat dobré sousedské vztahy v místech, kde společnost Kaufland působí. V programu Milion pro… podporuje projekty, které pomáhají lidem setkávat se a zlepšovat veřejné prostory. V programu Už to roste, už to klíčí se zaměřuje na podporu komunitních zahrad. Konkrétní informace o obou programech najdete tady.

Kdo se o záhonky stará?

Říká se, že dlouhodobě udržitelná vzdálenost je bydliště 10 minut od zahrady. U nás to docela platí, zhruba 80 % záhonků opečovávají lidé z okolí. Funguje tu to kouzlo komunitního zahradničení. Bydlíte v anonymním domě, přijdete sem, pobavíte se s paní, se kterou se hrabete v hlíně, a najednou ji znáte. Máme tu 60 záhonků, na kterých hospodaří 60 rodin, mají členství, to je takové jádro naší komunity. Pak sem v otvíracích hodinách chodí lidé, kteří nezahradničí, ale chtějí poznat sousedy, přijít na akci nebo si třeba opéct něco na ohni. Těch jsou řádově stovky.

A na tom všem se podílí vaši klienti?

Ano. Jsme trochu jiná komunitní zahrada než ostatní, neustále myslíme na naši hlavní úlohu. Pomoci lidem na okraji společnosti. V zahradě probíhá pracovní trénink a naši klienti pomáhají prostor udržovat a zároveň si přitom doplní pracovní dovednosti, praxi a kompetence, které potřebují, abychom je pak mohli doporučit našim zaměstnavatelům. Na provozu se klienti podílí v rámci tréninku za minimální mzdu, ale pomáhají nám často i jako dobrovolníci. Chodí sem do té živé komunity trávit svůj volný čas.

Máte nějakou zpětnou vazbu, jak takovou spolupráci vnímají místní lidé a jak klienti?

Možná zpočátku panovaly nějaké obavy, ale věřím, že za těch šest let už jsme je rozptýlili. Negativní reakce bychom spočítali na prstech jedné ruky a přicházely spíš ze sociálních sítí. Naši klienti jsou spokojení, protože vidí výsledky a hlavně užitečnost své práce. Vytváří si tu vazby, znají se s pravidelnými návštěvníky a navazují přátelství. Zároveň díky těm setkáním zjemňujeme případné předsudky, které veřejnost může mít vůči lidem po výkonu trestu. Obavy a tendence paušalizovat jsou často způsobené nedostatkem informací. U nás vidí, že jsou ti lidé také velmi různí, s různými životními osudy. Dáváme návštěvníkům a klientům příležitost se vzájemně poznat a předsudky odbourat. Proto jsme naše komunitní centrum zřídili.

V komunitním centru Kotlaska nemusíte jen pěstovat. Pořádají tu i další aktivity, třeba pletení houpacích sítí, jógu v zahradě, cvičení pro maminky s dětmi a tak dále. Nebo sem můžete přijít jen tak a relaxovat v zahradě. Otevřeno pro veřejnost mají tři dny v týdnu, ostatní dny jsou vyhrazené pro další akce.

www.rubikoncentrum.cz, www.kckotlaska.cz