Vánoční dobré zprávy z Nadace Via

V předvánočním čase mám velkou radost, že mohu opět poděkovat přátelům, partnerům a dárcům Nadace Via za jejich důvěru. Děkuji také těm, kdo v tomto náročném roce pomáhali lidem, sousedským vztahům a krajině ve svém okolí. Přeji nám všem mnoho dobrých zpráv také v příštím roce. Těch totiž není nikdy dost. 

 

CO SE DÍKY VÁM PODAŘILO V ROCE 2022

Letos Nadace Via spolu s Vámi pomohla rozhýbat mnoho měst a vesnic: podpořili jsme přes 430 sousedských iniciativ částkou téměř 16,5 milionu korun

Celkem nám letos do nadace přišlo rekordních více než 900 nápadů lidí, kteří mění své okolí k lepšímu.

Lidé si navzájem pomáhali v těžké situaci, vzniklo 139 projektů zapojujících do naší společnosti nově příchozí z Ukrajiny.

Ochota darovat také rostla: přes dárcovskou platformu Darujme.cz, kterou v Nadaci Via provozujeme a kterou využívá přes 1000 nevládek, lidé darovali letos už více než 700 milionů Kč, nejvíce v její historii.

 

Vybral jsem pro vás sedm příběhů lidí, které jsem letos na cestách potkal. Lidí, díky nimž se v Česku žije lépe a radostněji. Na začátku jejich cesty byla podpora Nadace Via a jejích dárců. 

PŘÍBĚH PRVNÍ

 „Důvěra, kterou nám dárci dávají, abychom mohli tvořit lepší místo, kde žijeme, to je pro nás to nejvíc,“ říká Matěj Forman ze spolku Slon v pražském Suchdole. S podporou dárců Nadace Via místní ve volném čase vytvořili krásnou komunitní zahradu a ve spolupráci se starostou tu přímo na radnici vybudovali komunitní centrum. Dveře se tu netrhnou – koncerty, sousedské vyšívání i pomoc nově příchozím z Ukrajiny. Tam, kde lidé v místě spolupracují, nezávisí v krizích tolik na státní pomoci. Dokáží si v mnohém pomoci sami.  

PŘÍBĚH DRUHÝ

Rozmarné léto v Manětíně. Kouzelné zapadlé městečko, doporučuju na výlet! Lidi z místního spolku tu ve svém volném čase obnovují nádhernou historickou plovárnu. 

PŘÍBĚH TŘETÍ

Podzimní komunální volby v příhraničním Tachově. Místostarostkou se tu stává Vendula Machová, kterou jsme díky našim dárcům na její novou roli komunální političky připravili. Patří k hybatelům pohraničí, kteří se vrací ze studií z větších měst či ze světa, aby zvedli život v místě, odkud pocházejí. Podobných navrátilců do regionů známe a díky dárcům podporujeme desítky. 

PŘÍBĚH ČTVRTÝ

Mezi ty, kdo oživují odlehlé regiony Česka, patří i Martina Seidlerová. Vrátila se po studiích do Jeseníku a s nadační podporou rozjela dnes už tradiční městské trhy a umělecký festival. Na cestách mými rodnými Jeseníky jsem letos potkal víc podobných srdcařů. Rok od roku jich přibývá! Letos jsme díky dárcům podpořili přes 400 nápadů těchto tahounů regionů. A propojujeme je napříč Českem. Myslím, že sami většinou netuší, že to právě oni společně tvoří předivo demokracie této země.  

PŘÍBĚH PÁTÝ

Také Zdeňka Morávková paří mezi buditele Jesenicka. Spolu s dalšími místními stojí za obnovou nádherné Tančírny v Račím údolí, které hrozila demolice. Dnes je opět plná života i tance. Podílí se také na rozvoji základní školy v malé vsi Vápenná. Děti z této základky skvělé pověsti samy naplánovaly a postavily útulnu a zvoničku na místě zaniklé sudetské vsi. Komunitní festival, který byl vyvrcholením dětských aktivit a během kterého děti útulnu slavnostně otevřely, jsme podpořili malým grantem. 

Fotila Hana Halfarová pro časopis Vlasta

PŘÍBĚH ŠESTÝ

Cesta mě letos zavedla ještě o kus dál za Jeseník, na hranici. Stojí tu obrovský klášter, psychiatrická léčebna, muzeum, hospoda. Žije tu více než stovka Rumunů a taky pár Poláků, Francouz a další ztracenci, které zavál osud na místo, odkud je všude daleko. Bílá Voda. Lidé tu ale drží při sobě a společně a s podporou nadace vytvořili krásný prostor pro vzájemná setkávání.  

Toto místo pro mě snad nejvíc vystihuje nadační myšlenku. Hledat ty, kteří často ve skrytu a trpělivě pozvedají místo, kde žijí, a tím nakonec i celou zemi. Berou věci do svých rukou, jsou tmelem společnosti a svou energií i pokorou ukazují cestu ostatním. 

PŘÍBĚH SEDMÝ

Sedmý příběh je ten váš. Protože bez vás by tyhle příběhy plné naděje nebyly napsány.  

Srdečně vám za ně děkuji.  

Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via

P.S. Letošní rok byl náročný, ale napsal po celém Česku mnoho krásných příběhů plných naděje. Chtěli byste jeden takový příběh podpořit také v příštím roce? Můžete tak udělat ZDE.