Z Ukrajiny mezi nás. Od listopadu podpoříme dlouhodobé projekty

Nadace Via  už od května tohoto roku podporuje projekty, které pomáhají začlenit nové sousedy z Ukrajiny do běžného života. Od listopadu se podpora přesouvá k dlouhodobějším projektům, které budou mít vliv na zlepšení sousedských vztahů a zapojí do příprav i nové ukrajinské sousedy.

Když v únoru 2022 začali přicházet ukrajinští uprchlíci, řada lidí se okamžitě pustila do různých dobrovolnických aktivit, které příchozím ulehčily první dny a týdny. I v projektech, které u nás žádaly o podporu v našich klasických programech, se stále častěji objevovaly nápady, jak nové sousedy začlenit do běžného života českých měst a vesnic.

“Spuštění programu Z Ukrajiny mezi nás inspirovaly aktivity účastníků našich běžných projektů. Pořádali sousedská setkání, workshopy nebo vzdělávací kurzy a my je chtěli v těchto aktivitách podpořit. Začali jsme malými rychlými granty do 20 000 Kč, a protože se podoba projektů postupně proměňovala, zvýšili jsme vyplácenou podporu na 50 000 Kč” říká o vzniku programu jeho manažerka Anna Pedretti a pokračuje: „Situace na Ukrajině se neuklidňuje, proto jsme se rozhodli naši podporu zaměřit na dlouhodobé projekty, které budou pomáhat rychlejšímu začlenění, snížení napětí a hlavně podpoří spolupráci. Jedním z kritérií důležitých pro úspěch v hodnotící komisi je tak přímé zapojení českých i ukrajinských sousedů už ve fázi přípravy.“

Příkladem dlouhodobé spolupráce je třeba sdružení Roztoč z Roztok u Prahy. Do pomoci se vrhli hned v únoru, kdy se zapojilo velké množství dobrovolníků. Jak aktivity postupně narůstaly, ukázalo se, že je nejde zvládnout čistě na dobrovolnické bázi. V Roztokách toho totiž dělají opravdu hodně! V září pro velký zájem otevřeli další kurzy češtiny pro mírně pokročilé, zaměřili se i na volnočasové aktivity pro děti, mládež i dospělé – někteří se zapojili do pravidelných celoročních kurzů a kroužků, jiní využili možnost tvořivých uměleckých dílen, velmi oblíbená byla keramická dílna pro děti. Dobře fungují i pravidelná setkávání v kavárně Vratislavka, která jsou otevřená pro všechny sousedy. Setkání měla vždy příjemnou atmosféru, krom praktických dotazů a sdílení užitečných zkušeností byl vždycky prostor i na vyprávění osobních příběhů a cest z Ukrajiny. Po celou dobu byla k dispozici možnost setkání s odborníky v psychosociální oblasti určená pro ukrajinskou komunitu, pro hostitelské rodiny i pro místní dobrovolníky.

Nadace Via má se zlepšováním sousedských vztahů a rozvojem místních komunit dlouholeté zkušenosti. “Za 25 let svého působení jsme podpořili přes 8 000 projektů aktivních lidí, kteří zlepšují život ve svém okolí. Všechny naše projekty kladou velký důraz na upevňování vzájemných sousedských vztahů a spolupráci. Tyto zkušenosti chceme zúročit i ve vyhlášené výzvě Z Ukrajiny mezi nás,” dodává k tomu Hana Morávková, PR manažerka Nadace Via. 

O podporu z programu Z Ukrajiny mezi nás se mohou od 1. listopadu přihlásit neziskové organizace, spolky, neformální skupiny přátel nebo obce do tří tisíc obyvatel. Podrobné informace k výzvě najdete na tomto odkazu.  

NAŠI PARTNEŘI

Za podporu programu děkujeme Nadaci Kooperativa, firmě Seznam.cz a všem štědrým dárcům z Dobročinné aukce, kterou Nadace Via pořádala letos v červnu.