Sklo a tradice se setkaly na dobročinném večeru pro Nadaci Via

Procestoval svět a vyučoval své řemeslo, před více než dvěma lety se pak usadil ve vlastním studiu na Kampě a přinesl naopak zpět zahraniční inspiraci. České sklářské sochařské umění také díky Martinovi Janeckému vyniká i v celosvětovém měřítku.

Ve středu 21. září 2022 jsme se v huti světoznámého sklářského umělce Martina Janeckého na pražské Kampě za Lennonovou zdí sešli s dárci a podporovateli Nadace Via. Večer byl věnován tématu “Skla a tradice”.

Nadace Via už 25 let podporuje aktivní lidi, kteří oživují svá města a vesnice – také v okrajových a poněkud opomíjených částech České republiky, kde sklo tradičně vzniká. Dary hostů večera využije Nadace Via právě k podpoře sousedských setkávání v těchto oblastech. Srdečně jim děkujeme za jejich štědrost a příjemnou společnost.

V nádherném prostoru sklárny a přilehlé zahrady jsme si uprostřed rušného města užili téměř venkovskou atmosféru studia skrytého zrakům veřejnosti. Večer propojil výjimečný umělecký zážitek s povídáním o sklu a tradici. Mohli jsme sledovat, jak pod rukama Martina Janeckého vzniká skleněná socha. Dozvěděli jsme se také více o jeho unikátní technice modelování skleněných soch zevnitř, o celoživotním zdokonalování a zahraničních zkušenostech.

Večer doprovodilo víno a pivo našich partnerů, vinařství WILLOMENA a Vinařství Krásná hora a Lokálu U Bílé kuželky, děkujeme také jim.

Zajímá vás, jaké příběhy naši dárci podpořili? Podívejte se na příběhy konkrétních lidí nebo si pročtěte naše reportáže z podpořených míst.