Svobodný přístav myšlenky, slova i činu

Letní měsíce jsou obdobím dovolených, ale také časem, ve kterém pravidelně navštěvujeme projekty podpořené naší nadací. Díky neutuchající aktivitě účastníků našich programů a také díky podpoře našich dárců se po celém Česku objevují nové aleje stromů, vznikají komunitní zahrady, konají se sousedská setkání a plánují nová místa, kde je radost žít.

Komunitní zahrádka a nové posezení na Podbabě

Jedno takové plánování mají za sebou na pražské Podbabě, kde během posledních 15 let vyrostlo úplně nové sídliště. Některé z bytových domů mají kolem sebe i malé pozemky, převážně nevyužité. A tak si společenství vlastníků v Heinemannově ulici po diskusích odsouhlasilo vytvoření místa pro setkávání.

Prvním krokem bylo společné plánování, kde se každý mohl vyjádřit, co by na místě chtěl. Pak přišla na řadu práce architektky, která strávila nějaký čas pozorováním zdejšího života a přišla s návrhem malé komunitní zahrádky s posezením.
Místo bylo původně zarostlé a využívané především lidmi bez domova, pejskaři a jako průchod na tramvaj. Dnes je tomu už jinak – jsou tu dva osázené vyvýšené záhony, ptačí budka a brzy přibude i posezení. Přibývají i zájemci o pěstování.

Hlavou projektu je Monika Vodičková, která říká: „Důležité je nerozjet to natolik, abych to už nezvládla“. A pod to nezbývá než se podepsat i z naší nadační zkušenosti – někdy bývá lepší jít v projektu po malých krůčcích a vždy se ohlížet, jestli už náhodou člověk nejde sám, bez podpory dalších lidí z týmu či komunity.

V Koněprusech zpřístupnili vápennou pec

Spolek Komunitní centrum Koněprusy a Bítov se o grant přihlásil před dvěma lety. Místní obyvatelé se rozhodli zpřístupnit prostor u historické vápenné pece. Když začínali, na místě bylo doslova pouze zarostlé smetiště. Čeká je ještě spousta práce, ale už teď je prozatímní výsledek krásný, a jsme rádi, že jsme mu mohli přispět.

V sobotu 14. května se uskutečnilo v Koněprusech slavnostní setkání. Víkendová akce byla vyvrcholením více než dvouletého snažení skupiny dobrovolníků, kteří ve svém volném čase společně odpracovali více než tři sta hodin.

Zpřístupnění areálu bylo jen dokončením první etapy celého projektu. V druhé fázi se spolek zaměří na získání finančních prostředků na odborné zrestaurování samotné pece, která je unikátní nejen na Berounsku, ale v celém Česku.

„Jde o velmi cennou památku, takže se renovace musí ujmout skutečně specializovaná firma a náklady na ní jsou předběžně odhadnuty na několik set tisíc korun,“ upřesnil Kašička s tím, že se chystají vypsat veřejnou sbírku.

Svobodný přístav myšlenky, slova i činu

Dárcovskou online kampaň na Darujme.cz využívá pro získání financí i spolek Perla v Kyjově u Krásné Lípy ve Šluknovském výběžku. Ivan Mečl s několika kamarády a místními usedlíky přetváří starou a rozpadlou niťárnu Roberta Solomona na konci světa v soběstačný kulturní a společenský prostor, který bude „svobodným přístavem myšlenky, slova i činu.“

Funguje tu galerie, ateliéry, kavárna či knihovna a zcela samozřejmě se otevřeli také pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině, kterým poskytují ubytování. Nová Perla je vpravdě srdcařský projekt, který je možné podpořit na Darujme.cz. Více si můžete přečíst i v časopise Reportér, ve kterém jednou za čtvrt roku vychází také náš časopis Umění darovat.

S výsadbou aleje pomáhaly i děti

Nadace Via podporuje projekty různého rozsahu. Zatímco v Nové Perle plánují vytvořit galerii, divadlo a kino, nakladatelství, tiskárnu a grafické studio, ateliéry, byty, umělecké a řemeslné dílny, kavárnu, knihovnu, park a zahradu, v Perkách na Vysočině na to jdou z úplně jiného konce. Perky jsou maličká obec, kde je asi 10 domů. Jiřina Kadlecová, jedna z obyvatelek, je velmi aktivní žena, která stále vymýšlí nové projekty a rozhýbává místní komunitu. Sousedé jsou prý vůči jejím nápadům částečně skeptičtí, ale nakonec se nechají strhnout.

Díky podpoře od našich dárců vysadili aleje podél několika cest. Do sázení byly zapojeny i děti z místní školy a akce měla velkou publicitu – přijel i Český rozhlas. Aktivní jsou i vnoučata paní Kadlecové. Sedmiletá Anička vyzdobila místní studnu naším logem a jedenáctiletý Pepa už má nastudovanou příručku od naší kolegyně Kláry Duškové Naše krajina a zajímá se o program pro mladé filantropy Dobro-druzi.

Pečovat o krajinu mohou i malé obce

Poslední projekt, který vám dnes představíme, jsme podpořili v jihočeském kraji. Víte, kde je Čuranda nebo rybník Gabčíkovo? Našli byste je v Roseči u Jindřichova Hradce. V zimě se sousedé sešli, aby sepsali původní místní názvy, které se tu dříve používaly. A vznikla z toho mapa, kterou si teď na návsi může nastudovat i mladší generace, a případně tu nechat i vzkaz.

Obec je i jinak velmi aktivní – pravidelně se účastní soutěže Obec roku, v bývalé farní stodole si vytvořili moc hezké místo k setkávání a věnují se také krajině. Na návsi vlastními silami vytvořili malou dešťovou zahrádku, kam svádějí srážkovou vodu ze silnice. Na silnici se díky tomu netvoří louže, voda se tu pomalu vsakuje a rostliny navíc krásně kvetou. Přívod vody je udělán velmi jednoduše, ale funkčně – stačilo motyčkou vytvořit rýhu, kudy voda ze silnice přitéká.

Obecní zemědělské pozemky pronajímají místnímu ekologicky hospodařícímu zemědělci a na údržbu veřejných prostranství v obci nepoužívají chemické prostředky. Díky tomu dokonce letos získali plaketu „Obec Přírodní zahrada“, a to jako vůbec první v ČR.

Zaujali jsme vás? Rádi byste ve svém okolí také něco změnili? Prostudujte si víc na tomto odkazu, náš program stále běží.

Rádi byste pomohli, ale nemáte nápad na konkrétní podobu pomoci? Podívejte se pro inspiraci na již podpořené projekty.

Chcete podpořit vznik dalších podobných projektů? Můžete nám pomoci například příspěvkem na tomto odkazu.