Jižní Morava rok po tornádu

24. června to bude rok, co pět obcí v jihomoravském kraji zasáhlo tornádo. Nadace Via vyhlásila jako jedna z prvních veřejnou sbírku, na kterou firemní i individuální dárci zaslali do prosince 2021 přes 248 milionů korun. Do 10. června jsme tak díky našim štědrým dárcům mohli lidem z pěti živlem postižených obcí vyplatit 1 633 příspěvků v částce 222 147 376 Kč a pomoci jim k návratu do normálu. Poslední prostředky ze sbírky právě teď Nadace Via rozděluje v programu Fond sousedské obnovy. Podpoření lidé na práci neziskových organizací nejvíce oceňují pružnost a rychlost s jakou peníze rozdělovaly. Jako zásadní vidí i pomoc dobrovolníků.

Nejdůležitější byla rychlost

“Pomoc od neziskových organizací byla nenahraditelná v tom, že první peníze dorazily lidem rychle. Když máte barák bez střechy, nepomůže vám, že vám stát nebo pojišťovna za půl roku vyplatí nějaký příspěvek. Vy potřebujete rychle hotovost, za kterou nakoupíte základní materiál a zaplatíte řemeslníky,” říká Zlata Maděřičová z Moravské Nové Vsi. U Maděřičů krátce před osudným pátkem pověsili záclony na úplně nová okna. „Nová okna jsme měli asi nejrychleji z celé vsi. Nemuseli jsme totiž vůbec řešit zaměřování a nabídku, jen jsme přeposlali tu předchozí,“ komentuje s humorem sobě vlastním Zlata Maděřičová a dodává: „Dodnes, když se zvedne velký vítr, jdu si radši sednout do sklepa. Byla to strašná zkušenost. Na druhou stranu nebýt jí nepoznám tu ohromnou spoustu lidí, kteří nám okamžitě a bez nároku na jakoukoli odměnu začali pomáhat. Někdy si říkám, že se o nich v médiích málo mluvilo, ale jejich pomoc byla nedocenitelná.“

Tornádo bralo střechy a bořilo domy, ale některá místa zůstala nepochopitelně netknutá. Třeba busta Václava Havla na zahradě Zlaty Maděřičové.

Stejné místo po roce. Vzadu nové střechy, u busty další přírodní úkaz  – Barbora Zdráhalová. Dobrovolnice, která už jedenáct měsíců tráví každý svůj volný víkend na jižní Moravě a spolu s dalšími dobrovolníky pomáhá na zahradách, stavbách i vinicích.

Veřejnou sbírku na pomoc pěti jihomoravským vesnicím vyhlásila Nadace Via hned večer 24. června. Celkem se na sbírkovém účtu díky individuálním i firemním přispěvatelům sešlo neuvěřitelných 248 miliónů korun. 93 % procent sbírky vyhradila nadace na přímou pomoc domácnostem (včetně 1 % na pomoc zasaženým obcím z Ústecka). Ta byla vyplacena konkrétním rodinám a v rámci návazné pomoci počítáme s další podporou „komplikovaných“ případů rodin, kde dosavadní podpora nestačila. Šest procent sbírky právě teď rozdělujeme ve Fondu sousedské obnovy a jedno procento sbírky pokrývá administrativní náklady.

Hned první týden po tornádu Nadace Via vyplatila 25 milionů 5 obcím na odstranění největších škod. Aby pomoc zasaženým domácnostem byla efektivní a zároveň spravedlivá, rozdělovala nadace podporu ve třech fázích a koordinovala svou činnost s ostatními neziskovými organizacemi, které v oblasti působily. Celkem tak jednotlivým domácnostem vyplatila 992 příspěvků v celkové hodnotě 158 960 000 Kč.

Hrozny budeme sklízet tak za tři roky

Tornádo pro řadu obyvatel znamenalo nejen ztrátu domu nebo auta, ale ničivý živel mnohým z nich poškodil také prostory pro provozování drobných živností nebo sady a zahrady. Lidé tak přišli možnost výdělku či přivýdělku, jejich sousedé zase o cenné služby a produkty. Nadace Via proto vypsala grantové výzvy na podporu drobného podnikání a zájmové činnosti, ve kterých rozdělila 625 příspěvků v celkové hodnotě 35 319 000 Kč.

Jednou z podpořených rodin byli i Bartoníkovi. “Tornádo poničilo otcův dům, střechu vinařství i část vinic, říká Radek Bartoník. „Hodně se nám už povedlo napravit i díky velké solidaritě lidí a pomoci od státu a neziskových organizací, ale například u vinice je to běh na dlouhou trať a s opravou otcova domu jsme ještě nezačali. Ale naše vinařství už máme pod střechou od loňska,” dodává.

Kromě vinařství, části vinice a rodinného domu zničilo tornádo Bartoníkovým i bezový sad.

Hrozny z těchto sazenic se budou sklízet nejdříve za tři roky.

Podle pana Bartoníka vinařům z tornádové oblasti nejvíce pomůže, když si do některé z vesnic  uděláte víkendový výlet.

V pomoci stále pokračujeme

Největším přáním lidí ze všech pěti obcí je, aby se život opět vrátil k normálu. Chtějí jít dál a zase se radovat z běžného života ve všech jeho podobách. Postrádají místa k setkávání, chybí jim zeleň a stromy. Poslední prostředky ze sbírky proto rozdělí Nadace Via v programu Fond sousedské obnovy na projekty, kterými místní lidé obnoví zasaženou oblast společně. Z programu jsme od března podpopořili 10 projektů v částce 867 500 Kč a v pomoci dále pokračujeme.

Jeden z čerstvě podpořených projektů se nachází v Hodoníně v části Bažantnice. Zahradu místního volnočasového centra loňské tornádo nenávratně poškodilo. „Během doby, kdy byl omezen prakticky veškerý společenský kontakt, byla právě zahrada SVČ Hodonín místem pro neformální setkávání či odpočinek mezi stromy. Náš projekt chce do prostor zahrady vrátit život. Vybudování přístřešků umožní lidem trávit v zahradě čas za jakéhokoli počasí,“ říká ředitelka Střediska volného času Šárka Látalová a dodává: „Teď v červnu plánujeme společně s dobrovolníky a místními lidmi úklid zahrady a v září plánujeme začít stavět a v říjnu už chystáme slavnostní otevření.“

Takhle vypadala část zahrady hodonínského volnočasového centra krátce po tornádu.

Do volnočasového centra se pomalu vrací život. Zázemí ale citelně chybí.

Tento neutěšený prostor se v létě promění na místo setkávání. Jediné, co návštěvníkům letního kina ještě připomene řádění tornáda, bude fasáda sokolovny, která na opravu stále čeká.

Cílem naší pomoci je minimalizovat škodlivý vliv tornáda na sousedský život v obci, proto o nás získal podporu i projekt Letní kino v Moravské Nové Vsi. Během čtyř večerů se v prostoru u místní sokolovny budou promítat filmy pro malé i velké. Součástí večera je vždy i občerstvení a doprovodný program pro děti. Na organizaci kina spolupracují jak místní dobrovolníci, tak třeba basketbalový oddíl, místní rodinný klub Brouček i zaměstnanci služeb a úřadu městyse. “Máme za sebou nepříjemný zážitek, který mnohdy naboural i mezilidské vztahy, a tak společenská akce, při které se opět cítíte součástí kolektivu, je vítána a přispěje k narovnání a utužení sousedských vztahů,” říká jedna ze tří organizátorek Michaela Víšková a dodává: “Rádi bychom po této akci viděli úsměvy na tvářích svých spoluobčanů. Možná se to zdá jako klišé, ale máme za sebou mnoho měsíců, kdy nám do smíchu nebylo. Proto pohoda a radost, kterou touto akcí vykouzlíme, bude naší odměnou.”

Obnova nebude jednoduchá ani rychlá, ale ze všech zúčastněných je cítit velký elán a chuť udělat ze zničených prostor zase krásné místo k životu. A to i díky příspěvkům našich dárců.

Souhrnná čísla

Do 10. června Nadace Via vyplatila 222 147 376 Kč a podpořila tak 1 633 projektů. Žádný z nich bychom nemohli uskutečnit bez podpory všech štědrých dárců. Děkujeme.

Všechny informace o veřejné sbírce najdete na této stránce.

Děkujeme i všem spolupracujícím organizacím.
Pro další informace se obracejte na Hanu Morávkovou, tel: 777 591 075.