Dárci Nadace Via investovali 18,9 milionů korun do budoucnosti dobrých sousedských vztahů

Nadace Via v dubnu 2022 uzavřela jedno důležité období své historie: její štědří podporovatelé navýší nadační jmění o téměř 19 milionů korun. Právě tolik dárci už v poslední době darovali či přislíbili darovat během následujících měsíců a let. Díky jejich důvěře nadační jmění naroste na celkových 84,8 mil. Kč. Znamená to, že tyto nové dary budou přinášet už trvale každý rok dalších 850 tisíc korun na rozvoj iniciativ aktivních lidí rozhýbávajících svá města a vesnice. 

Nadační jmění je důležitým zdrojem stability Nadace Via. Díky důvěře dárců pomáhá místním komunitám trvale – v době krize i v klidnějších dobách. Právě díky nezávislosti a jistotě výnosů z dobře zainvestovaného nadačního jmění může Nadace Via vždy rychle zaměřit svou pomoc tam, kde je to nejvíc potřeba. Například během pandemie, po ničivém tornádu na Moravě nebo v posledních týdnech při přílivu válečných uprchlíků z Ukrajiny.  

Od roku 2020 Nadace Via usilovala o navýšení svého nadačního jmění s pomocí svých nejbližších podporovatelů: Petra Kasy, Zenona Folwarczného, Jany Hrstkové, Gabriely Lachoutové, Davida Neveselého, Pavly Šmídové a Lubora Žalmana. Srdečně děkujeme jim a také ostatním laskavým dárcům do nadačního jmění za to, že zanechali své stopy v místech, kde je radost žít. S některými jsme si 12. dubna mohli o dopadech jejich darů popovídat na slavnostním zakončení kampaně za navýšení nadačního jmění. Konala se ve Winternitzově vile navržené architektem Adolfem Loosem. Symbolicky jsme ocenili jejich štědrost na místě, kde majitelé vily manželé Cysařovi společně se sousedy píší novou kapitolu místního živého společenství. Díky svým dárcům bude moci Nadace Via podpořit v následujících mnoha letech stovky podobných příběhů. 

Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via